Annonce
Randers

Praktik ved første blik

Amanda Vestergaard (tv) og Emilie Jensen var med 9. klasse fra Tirsdalens Skole på messen. Her fandt Emilie Jensen ud af, at grafisk designer kunne være en uddannelse for hende. Foto: Annelene Petersen.

Op mod 250 unge slog fredag vejen forbi Prodan i Randers til praktikmesse. Her blev fordomme nedbrudt, og interesserede unge kunne få sig en praktikplads hos en industrivirksomhed.

Annonce

Randers: - De skal kigge én i øjnene og vise, at de vil fremad. Alene det, at de selv kommer hen og snakker her på messen, er jo en god indikator for, at de er rigtigt interesserede, siger Peter Bomholt. Han er værkfører på Assentoft Smede- og Maskinfabrik, der længe har kæmpet med at finde en smedelærling til produktionen.

Derfor var han sammen med repræsentanter for 25 andre produktionsvirksomheder mødt op til praktikmesse på Prodan i håbet om at finde den næste lærling. I alt blev der udbudt ca. 50 lærepladser på messen.

Assentoft Smede- og Maskinfabrik var endda villig til at ansætte en lærling med det samme.

- Vi skal have sikret fremtiden for vores virksomhed ved at få dygtige unge mennesker ind. Og lærlingen er en vigtig del af vores produktion. Hvis der er en, der kan starte på mandag, siger vi ja, fortæller Peter Bomholt.

Flere interesserede unge var forbi Peter Bomholt fra Assentoft Smede- og Maskinfabrik for at høre om mulighederne for en praktikplads. Blandt andre Dennis Pedersen fra Tradium, der leder efter en praktikplads med start til sommer. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Hurtigt match

Og der skulle ikke gå mere end tre kvarter fra messen begyndte klokken 11, til den første interesserede meldte sig. Det var 21-årige Kent Kristian Lund, der går på hovedforløb 1 på Tradium i Randers.

- Jeg mangler desperat en læreplads som smed, så jeg håber virkelig, det kan lykkes at finde en her, siger han.

Kent Kristian Lund fik hurtigt lavet en aftale med Peter Bomholt om, at han i næste uge kommer til Assentoft for at se virksomheden og måske få lavet aftale om en læreplads.

Næsten alle smedelærlingene fra Tradium endte med at få en praktikplads på messen.

Danmarks bedste klejnsmedelærling Svend Borup (tv) og formand for Tradium Søren Sørensen var blandt deltagerne ved messen. De mener begge, at fordommene omkring erhvervsuddannelserne skal nedbrydes, hvis flere unge skal vælge en håndværksmæssig karrierevej. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Inspiration til fremtiden

Formålet med messen var dog ikke kun at matche virksomheder og lærlinge. Blandt de 250 deltagere var også unge ned til 9. klasse, der bare gerne ville have en fornemmelse af, hvad en erhvervsuddannelse er for noget. Blandt andre 15-årige Emilie Jensen, der går i 9. klasse på Tirsdalens Skole i Randers.

Hun er i tvivl om, hvilken uddannelse hun skal vælge efter folkeskolen, men hun fik en idé til en fremtidig karrieremulighed efter at have talt med virksomheden Centrum-grafisk Færdiggørelse på messen.

- Jeg kunne godt overveje at blive grafisk designer efter at have snakket med dem. Det lød spændende. Jeg synes i det hele taget, det har været godt at høre mere om nogle af de forskellige uddannelser, siger Emilie Jensen.

250 unge var mødt op til praktikmesse i Randers-virksomheden Prodans lokaler. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Danmarksmestre på podiet

Messen bød desuden på oplæg fra blandt andre Sander Steengaard Kristensen, der i 2016 vandt DM i Skills som mekanikerlærling, og klejnsmedelærling Svend Borup, der lige har vundet DM i Skills.

Begge vil gerne være med til at nedbryde fordommene om erhvervsuddannelser.

- Jeg tror, mange vælger for eksempel gymnasiet, fordi deres forældre gerne vil have det. Men der er rigtig mange muligheder ved at tage en erhvervsuddannelse, og der vil næsten altid være job at få, siger Svend Borup.

Sander Steengaard Kristensen er enig.

- Der er en gammel fordom om, at man kun vælger en erhvervsuddannelse, hvis man ikke er bogligt dygtig. Men jeg har mødt rigtig mange på min uddannelse, der både er gode med hænderne og hovedet, siger han.

Annonce

Bygge- og anlæg er næste step

En af hovedmændene bag messen er Søren Sørensen, der er formand for Tradium. Han tror også, at de unge har fået et mere positivt syn på erhvervsuddannelserne på messen.

- Jeg tror, at flere har fået sig en øjenåbner i dag, siger Søren Sørensen og fortsætter:

- Vi har alle sammen armene oppe over hovedet. Både de unge og virksomhederne har vist stor interesse for messen, så det er en stor succes, siger Søren Sørensen.

Han håber på flere lignende messer i fremtiden.

- Vi skal selvfølgelig evaluere dagen, men jeg er sikker på, at vi kommer til at gøre det igen. Jeg håber også på, at vi kan lave en lignende dag for bygge- og anlægsuddannelserne til sommer, siger Søren Sørensen.

Det er Tradium, Metal Østjylland, Erhverv Randers, Jobcenter Randers, DI Randers-Norddjurs og Randers Amtsavis, der står bag praktikmessen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Her er dokumentationen: TV2 inviterede til skjulte optagelser, men kommunen takkede nej

Annonce