Annonce
Randers

Praktiserende læge om manglende vacciner: - Det er vildt frustrerende

At så mange forskellige aktører udbyder vacciner udover lægerne giver et mudret billede, og gør det svært at sikre, at de rigtige får vaccinerne først, når der ikke er nok, lyder det fra læge Søren Gam, Randers. Arkivfoto: Kim Hong-Ji/Reuters
Læge Søren Gam har en venteliste med 40 personer, der gerne vil vaccineres. - Statens Serum Institut har fejlet og sender bare sorteper videre til os, lyder det fra Randers-lægen.

Randers: En venteliste med 40 navne står til ingens verdens nytte hos læge Søren Gam.

- De venter på at få en vaccine mod influenza, men der er ikke flere vacciner, og vi får ikke flere i år. Jeg synes, at det er pinligt, at Statens Serum Institut har fejlet på den her måde. Det er jo os læger, der står med sorteper, når patienterne ikke kan få vaccinerne alligevel, selv om Serum Instituttet har opfordret alle over 65 år til at lade sig vaccinere, siger Søren Gam, der end ikke magter at ringe de 40 personer op, som venter.

- Nej, hvorfor skulle jeg det? Jeg kan jo ikke gøre noget ved det. Situationen er jo, som den er. Og det er vildt frustrerende at stå i, siger Søren Gam.

Annonce

Det piner ham især, at der er folk derude, som virkelig har brug for vaccinerne, som går forgæves.

- Det er et meget mudret billede, når der er så mange, der tilbyder vacciner. Det er jo helt håbløst. På den måde kan man jo ikke styre det, og så vil der være raske, sunde personer, der får fremfor de syge og ældre. Det er ikke godt nok, men det er en problematik, vi længe har prøvet at råbe op om. Men vi er magtesløse, når det private marked går ind, og der er penge at tjene på det, siger lægen.

Tjekkede register

I Danmark skal alle vaccinationer registreres, og Søren Gam har af ren interesse været inde at tjekke på Det Danske Vaccine Register, om en af de private aktører også har givet de rette vacciner.

- Det er nemlig sådan, at der er vacciner til personer på plus 65 år, og der er også en højpotens vaccine, der skal tilbydes de plus 85-årige. Men jeg har set, at det i flere tilfælde er den til 65-årige, som de 85-årige har fået. Og det er altså ikke godt nok, siger Søren Gam, som fortæller, at der stadig er vacciner til plus 85-årige at få. Den er bare noget dyrere end den almindelige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce