Annonce
Randers

Prinsesse Benedikte til befrielsesfest i Hvidsten

Prinsesse Benedikte åbnede i januar Sønderborg Slots udstilling "100 år med Danmark - Sønderjylland siden Genforeningen". Nu kommer dronningens søster til Spentrup og Hvidsten i forbindelse med fejringen af 75-året for Danmarks befrielse. Foto: Timo Battefeld
Søndag 11. oktober fejrer Spentrup og Hvidsten 75-året for Danmarks befrielse med fem måneders forsinkelse. Det sker blandt andet med besøg af prinsesse Benedikte.
Annonce

Randers: I foråret måtte en lang række arrangementer landet over kapitulere over for coronaen. Således også den i mange byer stort anlagte markering af 75-året for Danmarks befrielse.

Både i Randers By og i Hvidsten, der har sin egen særlige historie omkring den tyske besættelse af Danmark, var alle sejl sat til for at fejre jubilæet for frihedsbudskabet, der lød 4. maj 1945 klokken 20.36.

Nu tager Hvidsten og nabobyen Spentrup revanche for det kiksede forår og står klar med et program for markeringen af 75-året for Danmarks befrielse. Tilmed spreder dronningens søster, prinsesse Benedikte, royal glans over arrangementet, der løber af stablen søndag 11. oktober.

Annonce

Et oplagt valg

Prinsesse Benedikte har aldrig tidligere besøgt de to historiske byer. Derfor var hun et oplagt valg som kongelig gæst, siger Egon Thomsen, som er koordinator for Hvidstens fejring af 75-året for befrielsen.

Arrangørerne i Hvidsten havde ansøgt kongehuset om besøg i forbindelse med arrangementet 4. maj, men de var alle travlt optaget med andre opgaver.

- Jeg tænkte, når det nu var udsat, og vi havde fået afslag, så kunne vi jo prøve igen. Der gik faktisk kun tre dage, og så kom der faktisk en positiv tilbagemelding, at prinsesse Benedikte meget gerne ville deltage, hvilket især var oplagt, fordi vi har en spejderudstilling, og hun er protektor for spejderbevægelsen, siger Egon Thomsen.

Annonce

Bodil Jørgensen prædiker

Prinsesse Benedikte skal blandt andet deltage i fest- og befrielsesgudstjeneste i Spentrup Kirke, hvor skuespiller Bodil Jørgensen, kendt for sin rolle som kromutter Gudrun Fiil i filmen filmsuccesen "Hvidsten Gruppen", er dagens gæsteprædikant. Ligeledes vil spejdere fra diverse korps stå fane- og fakkelvagt.

Desuden besøger prinsessen Blichers Præstegård, inden hun bliver kørt fra Spentrup til Hvidsten Kro, hvor hun bliver vist rundt og besøger udstillingerne i Havesalen. Desuden afholdes en frokost på kroen med særligt inviterede gæster.

Bodil Jørgensen, her i rollen som Gudrun Fiil, holder gæsteprædiken i Spentrup Kirke. Foto: Annelene Petersen

Her oplæser Bodil Jørgensen sin tale fra juleaften 2018 i mindelunden Ryvangen, som besættelsesmagten anvendte som henrettelses- og begravelsesplads for danske modstandsfolk fra 1943 til 1945.

Det var også her, otte af Hvidstengruppens medlemmer blev henrettet ved skydning 29. juni 1944.

Annonce

Kransenedlæggelse

Efter frokosten lægger prinsesse Benedikte en krans i Mindelunden i Hvidsten, hvor de otte henrettede medlemmer af Hvidstengruppen ligger begravet. Fire minutter efter kransenedlæggelsen vil to F-16-jagere overflyve Hvidsten Kro og udsprede røg i modstandsbevægelsens farver.

Ligeledes vil faldskærmsjægere fra Jægerkorpset ankomme fra luften med en gave til prinsessen.

Klokken 14 holder Bodil Jørgensen foredrag, som er lukket for offentligheden. I det hele taget må folk, der er interesseret i at se prinsessen og overvære luftshowet, nok belave sig på, at det nok er klogest af holde sig på afstand på grund af coronaen.

Annonce

Grønt lys fra politi

- Det har hele tiden været tvivlsomt, om det overhovedet har været muligt at gennemføre arrangementet, men vi har fået grønt lys fra politi og alle andre myndigheder, så nu går vi i gang med det, siger Egon Thomsen.


Der må være 50 personer. Der vil være politi til stede, som sørger for, at reglerne bliver overholdt. Når vi er oppe på 50, lukker de automatisk, og så må folk se det på afstand eller derhjemme på deres telefoner eller iPads.

Egon Thomsen, koordinator


- Der må være 50 personer. Der vil være politi til stede, som sørger for, at reglerne bliver overholdt. Når vi er oppe på 50, lukker de automatisk, og så må folk se det på afstand eller på deres telefoner eller iPads, siger Egon Thomsen, der oplyser, at arrangementet vil blive filmet, så interesserede alligevel kan få oplevelsen med.

Annonce

Engelske og tyske soldater

Hele dagen vil der være en udstilling om diverse spejderkorps indflydelse i modstandskampen samt udstilling om Lyshøj Mølle, ligesom der vil blive udstillet ældre amerikanske, tyske og engelske militærkøretøjer fra 2. Verdenskrig.

I programmet skriver arrangørerne, at der er mulighed for at møde engelske og tyske soldater på stedet. De kommer fra foreningerne Tommies og E-gruppen, som er reenactment fra Silkeborg Bunkermuseum.

Der bliver også mulighed for at få en svingom med dansende svingpjattere fra Esbjerg, som vil optræde med nogle af besættelsestidens melodier og danse samt musik fra Marinehjemmeværnets Tamburkorps.

Arrangører har klogeligt tilføjet, at ret til ændringer forbeholdes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Nørreskoven: Defensiven viste vejen

Randers

Lokal politiker skal overvåge valget i USA: Malte Larsen er observatør i Missouri når amerikanerne stemmer 3. november

Sport For abonnenter

Ude af position og nyt ansvar i forsvaret: Degn vil bruge pragtkamp som afsæt til mere

Danmark

Vis os din coronahilsen: Er du den akavede, den friske eller den forbudte type?

Annonce