Annonce
Østjylland

Prinsesser går aldrig af mode

Monica Kjellerup på knap fire år svingede køllen med sikker hånd, da der var fastelavnsfest i Assenshallen. Foto: Lars Rasborg

I Assens var der fuldt hus i hallen til den årlige fastelavnsfest. Her mødtes små og store til nogle festlige timer, hvor traditionerne holdes i hævd.

Assens: Seks tønder blev slået i stykker søndag eftermiddag, da Assenshallen var ramme om byens traditionsrige fastelavnsfest. Festen er nemlig populær hos de lokale, men den trækker også folk til fra andre byer.

Det vrimlede med fantasifuldt udklædte børn, og blandt de fire- til seksårige piger var der et klart hit. Mange af dem var klædt ud som prinsesser.

Ved døren tog Susan Ravnborg imod sammen med sønnen Emil på 20 år. Hun begyndte sammen med en gruppe forældre at arrangere fastelavnsfest i Assens for 18-19 år siden, da sønnen var helt lille. Siden har det udviklet sig til en festlig tradition. Ud over Susanne har Nanna Wagner også været med i alle årene, mens en strøm af frivillige gennem tiden har ydet en indsats.

- Her i formiddag fik vi fat på håndbold-herrerne, der skulle træne i hallen, de stillede borde op. I køkkenet står tre damer og sørger for kaffen, fortæller Susanne Ravnborg.

Fastelavn

I 2017 faldt fastelavnssøndag 26. februar.Fastelavnssøndag er en af de såkaldt bevægelige helligdage og kan ligge mellem 1. februar og 7. marts.Fastelavn er en ældgammel tradition, når vinteren går på hæld.

I dag fejres højtiden stort set kun af børnene, men oprindelig var fastelavnstiden de voksnes sidste fest inden den lange faste frem mod påske.

Tidspunktet for fastelavnen bestemmes også af påsken. Der er syv uger imellem fastelavnssøndag og påskesøndag. Det er derfor fastelavn mellem 1. februar og 7. marts.

Susanne Ravnborg har været med til at arrangere fastelavnsfest i snart 20 år. Hun er til hverdag dagplejemor for blandt andet Jonas. Foto: Lars Rasborg

Festen kører efter et helt fast koncept: Der er tøndeslagning, hvor børnene er delt op efter alder, der serveres kaffe, saft og en fastelavnsbolle. Og så kan der købes popcorn og slush ice. Der er også et musikalsk indslag i programmet.

- Det er hyggeligt, at vi kan samle folk hvert år. Der kommer op til 350 mennesker, fortæller Susanne Ravnborg.

Veninderne Josefine og Clara hopper af spænding, inden tøndeslagningen går i gang - de er med til fastelavnsfesten hvert år.

- Børnene møder deres veninder og kammerater. Man er simpelthen nødt til at komme. Der er mange gode arrangementer her i Assens, som det er værd at støtte, siger Claras mor, Michelle Elisassen, der også benytter lejligheden til en snak med venner og bekendte fra byen.

Susanne Ravnborg og Nanna Wagner har stor erfaring med at arrangere fastelavnsfest i Assens. Foto: Lars Rasborg
Annonce

Hjem til Assens

Fastelavnsfesten er også et trækplaster for de, der er vokset op i Assens men nu er flyttet og har stiftet familie. De kommer nemlig hjem til Assens med deres børn, så de kan opleve fastelavnsfesten.

- Det er rigtig dejligt, understreger Finn Cilleborg, der har barnebarnet i hånden i køen af børn på nul til tre år. De små får også slået hul på tønden, den er nemlig lavet af pap.

Blandt de større børn er der mere kraft i slagene, og de må kæmpe en tid med de solide trætønder, inden tøndestaverne skilles og slikket vælter ud.

Veninderne Sofie og Clara var spændte på at komme gang med tøndeslagningen og måske vinde kroner eller fastelavnsris. Foto: Lars Rasborg
Seks tønder blev slået i stykker ved fastelavnsfesten i Assens. Foto: Lars Rasborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Randers FC jubler over fans til pokalfinalen: Flere grupper står forrest i billetkøen

Annonce