Annonce
Østjylland

Prinsesser går aldrig af mode

Monica Kjellerup på knap fire år svingede køllen med sikker hånd, da der var fastelavnsfest i Assenshallen. Foto: Lars Rasborg

I Assens var der fuldt hus i hallen til den årlige fastelavnsfest. Her mødtes små og store til nogle festlige timer, hvor traditionerne holdes i hævd.

Assens: Seks tønder blev slået i stykker søndag eftermiddag, da Assenshallen var ramme om byens traditionsrige fastelavnsfest. Festen er nemlig populær hos de lokale, men den trækker også folk til fra andre byer.

Det vrimlede med fantasifuldt udklædte børn, og blandt de fire- til seksårige piger var der et klart hit. Mange af dem var klædt ud som prinsesser.

Ved døren tog Susan Ravnborg imod sammen med sønnen Emil på 20 år. Hun begyndte sammen med en gruppe forældre at arrangere fastelavnsfest i Assens for 18-19 år siden, da sønnen var helt lille. Siden har det udviklet sig til en festlig tradition. Ud over Susanne har Nanna Wagner også været med i alle årene, mens en strøm af frivillige gennem tiden har ydet en indsats.

- Her i formiddag fik vi fat på håndbold-herrerne, der skulle træne i hallen, de stillede borde op. I køkkenet står tre damer og sørger for kaffen, fortæller Susanne Ravnborg.

Fastelavn

I 2017 faldt fastelavnssøndag 26. februar.Fastelavnssøndag er en af de såkaldt bevægelige helligdage og kan ligge mellem 1. februar og 7. marts.Fastelavn er en ældgammel tradition, når vinteren går på hæld.

I dag fejres højtiden stort set kun af børnene, men oprindelig var fastelavnstiden de voksnes sidste fest inden den lange faste frem mod påske.

Tidspunktet for fastelavnen bestemmes også af påsken. Der er syv uger imellem fastelavnssøndag og påskesøndag. Det er derfor fastelavn mellem 1. februar og 7. marts.

Susanne Ravnborg har været med til at arrangere fastelavnsfest i snart 20 år. Hun er til hverdag dagplejemor for blandt andet Jonas. Foto: Lars Rasborg

Festen kører efter et helt fast koncept: Der er tøndeslagning, hvor børnene er delt op efter alder, der serveres kaffe, saft og en fastelavnsbolle. Og så kan der købes popcorn og slush ice. Der er også et musikalsk indslag i programmet.

- Det er hyggeligt, at vi kan samle folk hvert år. Der kommer op til 350 mennesker, fortæller Susanne Ravnborg.

Veninderne Josefine og Clara hopper af spænding, inden tøndeslagningen går i gang - de er med til fastelavnsfesten hvert år.

- Børnene møder deres veninder og kammerater. Man er simpelthen nødt til at komme. Der er mange gode arrangementer her i Assens, som det er værd at støtte, siger Claras mor, Michelle Elisassen, der også benytter lejligheden til en snak med venner og bekendte fra byen.

Susanne Ravnborg og Nanna Wagner har stor erfaring med at arrangere fastelavnsfest i Assens. Foto: Lars Rasborg

Hjem til Assens

Fastelavnsfesten er også et trækplaster for de, der er vokset op i Assens men nu er flyttet og har stiftet familie. De kommer nemlig hjem til Assens med deres børn, så de kan opleve fastelavnsfesten.

- Det er rigtig dejligt, understreger Finn Cilleborg, der har barnebarnet i hånden i køen af børn på nul til tre år. De små får også slået hul på tønden, den er nemlig lavet af pap.

Blandt de større børn er der mere kraft i slagene, og de må kæmpe en tid med de solide trætønder, inden tøndestaverne skilles og slikket vælter ud.

Veninderne Sofie og Clara var spændte på at komme gang med tøndeslagningen og måske vinde kroner eller fastelavnsris. Foto: Lars Rasborg
Seks tønder blev slået i stykker ved fastelavnsfesten i Assens. Foto: Lars Rasborg
Annonce
Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Randers

16-årig slog kvindelig togfører og låste sig inde på toilettet

Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Randers

Har du opdaget det? Nu kan du trille let ned på cykel- og gangstien under Hvidemøllebroen

Annonce