Annonce
Udland

Professor: Johnson satser på valgsejr og hurtigt brexit

Jessica Taylor/Ritzau Scanpix
Meningsmålinger er i Boris Johnsons favør. Men brexit kan ende i ny hårdknude efter valget, siger professor.

Hvis det går efter premierminister Boris Johnsons plan, så kan briterne være ude af EU allerede 1. januar 2020. Men meget er stadig usikkert, inden Storbritanniens borgere 12. december skal til parlamentsvalg.

Det vurderer Henrik Larsen, professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

- Hvis Det Konservative Parti under Johnson vinder klart, så kan Johnsons aftale med EU blive stemt igennem parlamentet, og så kan briterne være ude meget hurtigt.

- Måske endda allerede 1. januar. Så hurtigt kan det gå, siger Henrik Larsen.

Tirsdag aften stemte Underhuset for at holde parlamentsvalg i landet 12. december. Beslutningen blev støttet af 438 stemmer, mens 20 stemte imod.

Dermed lykkedes det omsider den konservative regering at få vedtaget, at der skal være valg inden jul. Det lykkedes ikke ved de tre foregående forsøg i løbet af efteråret.

Premierminister Boris Johnson håber på, at han ved valget kan sikre sig et solidt konservativt flertal, så hans skilsmisseaftale med EU kan blive stemt igennem.

Men det er ikke sikkert, at det går sådan, selv om meningsmålingerne umiddelbart er i Johnsons favør.

Der er mulighed for, at valget ikke ændrer det store på fordelingen i parlamentet. Og det vil betyde, at situationen i forhold til brexit forbliver stort set uændret.

- Så bliver det en meget vanskelig situation med en hårdknude, siger Henrik Larsen.

Lige nu er brexit udskudt til senest 31. januar 2020. Men hvis oppositionspartiet Labour vinder, vil brexit bliver udskudt nok en gang.

- De vil genforhandle aftalen med EU og så have en folkeafstemning om brexit. Og så er vi på den anden side af 31. januar, siger Henrik Larsen.

Endelig kan Liberaldemokraterne vinde, og så bliver brexit helt aflyst. Men det er et meget usandsynligt scenarie ifølge Henrik Larsen.

Parlamentsvalget 12 december betyder, at parlamentet bliver opløst 6. november. Derfor vil brexitforhandlingerne som minimum stå i stampe fra 6. november til 12. december.

Det er første gang i næsten et århundrede, at briterne skal til valg op til jul.

/ritzau/


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Naboer kæmper for at stoppe planlagt boligbebyggelse

Annonce