Annonce
Randers

Projekt med opkvalificering af ledige har stor succes

Selv om det ikke går helt så tjept som de første gange med at få virksomhederne med i projektet, tør chef for Jobcenter Randers Erhverv, Tine Arensbach, godt lægge hovedet på blokken og love, at man når at få tilmeldt minimum 20 virksomheder. Pressebillede
Jobcenter, fagforeninger, Tradium og virksomheder er gået sammen om dels at løse problemet med stigende mangel på arbejdskraft i industrien, dels at hjælpe ledige i arbejde. Og projektet, som nu tager hul på runde nummer tre, ser i høj grad ud til at virke.
Annonce

Randers: En indsats i Randers mod mangel på arbejdskraft i industrien har de to seneste år haft så stor positiv effekt, at folkene og organisationerne bag ikke tøver med at gentage forløbet også i 2020. Projektet er målrettet ledige, såvel dagpenge- som kontanthjælpsmodtagere, og ikke færre end 91 procent af deltagerne i 2018 er i dag selvforsørgende. Lidt færre, 80 procent fra 2019-holdet, er også i fast beskæftigelse, hvorfor Jobcenter Randers Erhverv, der sammen med faglige organisationer, Tradium og Virksomhedsservice Mariagerfjord står bag projektet, lige nu er i gang med at rekruttere såvel kursister, som virksomheder til Industrioperatør-projektet anno 2020 også.

Kort fortalt udgøres opkvalificeringsprojektet af et i alt 12 uger langt kursusforløb, der kvalificerer til job eller fungerer som grundforløb til den 18 måneder lange industrioperatøruddannelse, og hvor der skiftes mellem skoleophold og praktik i en virksomhed.

- Den fine succesrate skyldes først og fremmest, at vi ikke sætter uddannelsesforløbet i gang uden først at sikre os, at der står virksomheder klar til at modtage hver eneste af de deltagende kursister. Og vi gør meget ud af at matche den enkelte kursist med den for vedkommende rigtige virksomhed, siger Tine Arensbach, der er chef for Jobcenter Randers Erhverv.

Selv om det i forbindelse med denne tredje runde ikke går helt så let med at lokke virksomheder med i projektet som i de to første runder, så tør Tine Arensbach godt lægge hovedet på blokken på, at man også denne gang når i mål og finder mindst 20 virksomheder.

- Det kræver lidt mere feltarbejde, og det har vi allerede taget fat på sammen med Tradium, siger hun og peger på, at hverken jobcentret, fagforbundene eller uddannelsesstederne alene kan løfte opgaven.

Annonce

Høj efterspørgsel

Når det lige præcis er uddannelsen som industrioperatør, man har valgt at fokusere på i projektet, skyldes det, at man med den hurtigt kan opkvalificere mennesker til at gøre fyldest i en bred vifte af forskellige industrivirksomheder. Uddannelsen dækker med andre ord nogle behov for kompetencer i virksomhederne; behov, som tegner til at blive endnu større i de kommende år.

- Men vi er samtidig godt klar over, at vi med opkvalificeringsprojektet her ikke løser alle problemer. Det lukker nogle huller, men fremstillingsvirksomhederne i ikke mindst metalindustrien efterspørger især smede og industriteknikere. Smed eller industritekniker er imidlertid ikke noget, man bliver fra den ene uge til den anden, og her er det de unge, vi skal have fat i og overbevise om, at en erhvervsuddannelse er sagen, siger Tine Arensbach.

Selv om en succesrate på 80 procent stadig er hæderlig, håber hun i den kommende tredje runde af opkvalificeringsprojektet igen at få hævet raten til de godt 90 procent fra første runde.

- Under alle omstændigheder har projektet vist sig at være lidt af en win-win-situation. Virksomhederne får løst nogle af deres problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft, og samfundet sparer penge på overførselsindkomster, da hovedparten af de deltagende ledige bliver selvforsørgende, siger Tine Arensbach.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce