Annonce
Erhverv

Psykolog og skoletræt er nu blevet smedekollegaer

Martin og Mikkel har vidt forskellig baggrund, men begge er nyuddannede som smede hos Nørgaard Teknik i Auning.
Mikkel og Martin har en vidt forskellig baggrund, men begge er netop blevet uddannet som smede hos Nørgaard Teknik i Auning.

Auning: Fandtes der et DM i lærlinge med forskellige baggrunde, er Nørgaard Teknik A/S et oplagt bud på DM-titlen.

Bag Nørgaard Teknik med 60 ansatte gemmer sig på samme adresse i Auning DINO Kart og Due-Matic A/S, der forhandler henholdsvis gokarts og lerduekastere.

Som udgangspunkt har Nørgaard Teknik altid fire lærlinge. To af dem har været 34-årige Mikkel Hedegaard og 23-årige Martin Bach Pedersen, begge født og opvokset i Auning. Med baggrunde som nat og dag er de udlært i år med henholdsvis et 10- og et 7-tal. Set i denne her sammenhæng er karakteren dog fuldstændig irrelevant.

Fælles for Mikkel og Martin er, at de fra start havde alle odds imod sig.

Mikkel læste psykologi på Universitet i cirka ti år og havde absolut ikke arbejdet med sine hænder eller kendt noget som helst til smedefaget.

Martin Bach Pedersen var i mange år træt af folkeskolen, gik i specialklasse – og var rigtig glad for at skrue og god til at bruge sine hænder.

Annonce

Læste i New Zealand om seriemordere

- Som 18-årig sagde jeg farvel til familie og Auning for at flytte ned til min New Zealandsk kæreste, fortæller Mikkel, der blev udlært pr. 31. juli.

- Men netop som jeg kom dertil, blev der indført en masse restriktioner for fremmed arbejdskraft. Derfor endte jeg med at sidde på det lokale bibliotek. Først læste jeg alle bibliotekets bøger om Ægypten – og derefter alle bøger om seriemordere.

Gennem læsningen opstod interessen for særlige områder af psykologien, men i samme periode fik Mikkel en depression og vendte tilbage til Auning.

Efter en tid ved forældrene flyttede han til Aarhus for at gå på VUC.

- Egentlig har jeg aldrig været specielt god i skolen, men jeg var god til at snakke med lærerne. Det gik godt på HF, og en skønne dag var jeg optaget på universitetet og skulle læse psykologi.

Af de 250 medstuderende var der ni drenge.

Annonce

Fra psykologi til smed

- Jeg havde i forvejen læst de første to-tre års pensum, så jeg blev hurtigt den, de andre kom til for at spørge. Derimod var jeg ikke god til at snakke kosmetik og tøjindkøb m.m., så det blev til meget fagsnak og ikke særlig meget socialt samvær med de øvrige.

Det endte med, at Mikkel ved siden af studiet startede en video udlejningsbutik i Aarhus.

Men så kom Netflix, hvorefter butikken lukkede med et kæmpe brag.

- Jeg havde et par hårde år med læsning og butik og snakkede med far om at gøre noget helt andet. Finde et arbejde, hvor nogen kunne bruge mig, og som jeg ville være glad for.

En tirsdag kørte Mikkels far hen og snakkede med direktør Ole Nørgaard ved Nørgaard Teknik.

Torsdag var Mikkel der, og mandag morgen kl. 7 startede han som arbejdsmand med at feje vand af gårdspladsen.

- Jeg havde aldrig lavet noget så hårdt. Hele kroppen gjorde ondt, da jeg næste morgen skulle møde igen. Samtidig var jeg også bange for mødet med de øvrige og for at være anderledes.

Men det var der nu ingen grund til.

Annonce

Startede helt fra bunden

- Mens kroppen modarbejdede lysten til at stå op, gav kollegaerne mig lyst til at gøre det alligevel. Det tog virkelig røven på mig at blive taget så godt i mod. Det er et fantastisk sted, hvor jeg ikke føler mig til besvær – men velkommen.

Det smedene lavede, så spændende ud.

- Det vil jeg også kunne. Kan jeg komme i lære? spurgte Mikkel.

Svaret var ja.

- På universitetet havde jeg læst tre års pensum, inden jeg startede. Her kæmpede jeg med fagligheden fra dag ét og startede virkelig fra bunden. Men jeg har samtidig fået en helt ny verden foræret.

Mikkels baggrund bevirkede, at læretiden blev nedsat med et år og tre måneder.

- Forløbet viser, at uddannelsessystemet slet ikke er skruet sammen til sådan en som mig. Jeg havde brug for mest muligt praktisk arbejde, men den nedsatte tid blev trukket fra mit praktiske arbejde. Jeg var mere på skolen end på værkstedet, og selv om jeg nu har papir på min uddannelse, har jeg stadig meget at lære.

Annonce

Et helt anderledes møde med Martin

Ole fortæller, at mødet med Martin var helt anderledes.

- Mens Mikkel fik ondt i ryggen af at feje, kunne Martin rigtig meget. Han lavede fra starten alt det, som arbejdstilsynet tillod, siger Ole Nørgaard med blink i øjet.

- Martin skulle bare have det at vide – og ikke først have det vist.

Martin gad ikke rigtig folkeskolen men indså på et tidspunkt, at det nok var godt alligevel at høre lidt efter.

- I 7.-9. fik jeg ekstra hjælp og gik i specialklasse. En uges erhvervspraktik i 8. klasse som murer var ikke mig, og næste praktikperiode var her ved Nørgaard, fortæller han.

Det gik rigtig godt, og efter aftale med skolen fik Ole arrangeret en uges ekstra praktik.

- Det endte med, at Ole tilbød mig et fritidsjob som arbejdsdreng, og det var jeg helt med på.

Fra at feje gårdsplads og slå græs røg Martin hurtigt ind på værkstedet og vaskede også biler og hjalp med forskelligt andet.

- Jeg blev EGU-elev på Produktionsskolen Djursland i Ryomgård og havde nogle praktikforløb på Nørgaard Teknik.

Derefter kom han i lære ved Nørgaard Teknik og startede grundforløb på Tradium.

- Det gik rigtig godt på værkstedet, men jeg var lost, når der på skolen skulle tegnes på computer og skrives rapporter m.m.

Læreren mærkede dog passionen og viljen – og var en stor støtte.

- Vi mødtes om aftenen til ekstra undervisning i matematik og engelsk. På et tidspunkt var jeg tæt på at droppe ud – men gjorde det heldigvis ikke.

Ole stillede en ansættelse i udsigt uanset svendebrev eller ej og har masser af lovord for Martins vedholdenhed.

- Skolen var en stor hjælp, men det var dig selv, der ville det.

Det er fredag formiddag, og fra på mandag er Martin udlejet i 14 dage til et firma i Aarhus.

Efter at han blev udlært pr. 31. januar har han været udlejet yderligere tre måneder.

- Der har aldrig været problemer med Martin. Det skete lige fra begyndelsen jævnligt, at smede kom og spurgte, om de ikke kunne låne Martin til at hjælpe sig. Det er også tillid, der gør, at jeg ikke har betænkeligheder ved at udleje ham og derved repræsentere virksomheden andre steder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Randers FC jubler over fans til pokalfinalen: Flere grupper står forrest i billetkøen

Annonce