Annonce
Randers

Puster liv i uddøende fag

Arkivfoto: Richard Sylvestersen

I den kommende weekend er der DM i drejning for pottemagere og keramikere. Det sker på Fussingø Slot. Der er ellers ikke mange rigtige pottemagere tilbage i dagens Danmark. Og svendebrev kan man slet ikke få mere. Til gengæld kan man blive bachelor

Randers: - Jeg ville aldrig kunne bestå uddannelsen som kunsthåndværker.

Sådan siger en af landets dygtigste pottemagere, Lars Kähler, Haslund.

Han har arbejdet med ler de seneste 60 år. Har undervist på pottemagerlinjen på skolen i Sønderborg, har haft lærlinge i eget værksted i årtier og har fungeret som censor inden for sit fag.

Men det eksisterer ikke længere. Der blev lukket og slukket for den klassiske pottemageruddannelse med svendebrev. Pottemageren tilhører en uddøende race. I dag er uddannelsen blevet akademiseret. Nu kan man tage en BA i keramik. Det kan ske på KDAK-skolen i Nexø på Bornholm, der har samlet uddannelsen for kunsthåndværkere på bachelor-niveau. Designskolen er en afdeling af Det kongelige Danske Kunstakademi i København, der igen er en afdeling af Københavns Universitet.

- Man siger, at pottemageriet er en nicheindustri, der ikke længere kan betale sig. I stedet bruger man pottemagere i Kina og Portugal, siger Lars Kähler, der er temmelig desillusioneret over sit fag og dets dystre fremtid.

DM i drejning

Konkurrence for pottemagere og keramikere.Deltagerne konkurrerer i to discipliner med forskellige krav til mænd og kvinder.

I den tekniske konkurrence skal deltagerne i løbet af 20 min. dreje den højeste cylinder med en diameter på minimum 15 cm.

I anden konkurrence skal det bredeste fad drejes.

I den æstetiske konkurrence skal deltagerne i løbet af 50 min. fremstille tre emner efter eget valg.

Arrangør: Fussingøgruppen og Dansk Pottemagerforening af 1894.

Tid: 22. og 23. juli.

Sted: Fussingø Slot.

Og det er i lyset af dette, at han sammen med Dansk Pottemagerforening af 1894 og Fussingøgruppen har arrangeret et DM i drejning for pottemagere og keramikere den kommende weekend på Fussingø Slot.

- Selvom uddannelsen ikke eksisterer mere, så er der stadig brug for pottemagere, der kan dreje stort, siger Lars Kähler, der er en af dem, der begræder sit fags undergang.

- Det hele er blevet så højtravende. Man lærer at designe på en computer. Men at have ler i sine hænder og dreje det op. Det lærer man ikke længere. Derfor har jeg da også af og til elever, der på mit værksted lærer håndværket fra bunden af, siger han.

For han kan slet ikke forestille sig, at man kan arbejde med ler og keramisk design uden at kunne det mest fundamentale af alt, nemlig at dreje.

Så det er bestemt ikke nogen forudsætning at kunne lave et 3-D program på computer for at kunne deltage i DM'et på Fussingø.

- Her handler det om at kunne håndværket til perfektion, understreger Lars Kähler, der håber, at han har lagt grundstenen til en tilbagevendende begivenhed.

- Før i tiden arrangerede man DM i drejning. Nu er det på tide at genopfriske traditionen, inden den helt uddør, understreger Lars Kähler og tilføjer, at danske pottemagere har et særdeles godt ry i udlandet.

- Danske pottemagere har altid været efterspurgte, fordi vi har en lang tradition inden for faget, siger han, der selv stammer fra en pottemagerfamilie, nemlig familien Kähler, hvor han er femte generation af pottemagere.

Annonce
Randers For abonnenter

Premiere på Kina-kopi af Randers-rådhus udskudt igen-igen: - Vi nærmer os et tidspunkt, hvor vi godt snart vil se noget

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kommunaldirektør glæder sig til en restriktionsfri fremtid, men: -  Lige nu er vi pressede alle steder

Østjylland For abonnenter

Fantastisk udsigt: Gammel campingplads bliver til eksklusive sommerhusgrunde helt nede ved stranden

Sport

KB-træner ville være pædagog, men har pudset vinduer i 16 år: Timerne på stigen skaber friheden til fodbolden

Randers

Coronapas og mundbind forsvinder, men bekymringen varer ved: Selvom folk egentlig bare burde fyre den max af, så er det ikke det, der sker, siger restauratør

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Randers

Publikum har ventet i fire år: Nu kan de langt om længe få lov til at opleve Ørkenens Sønner i Randers

Randers For abonnenter

Åh nej - pengekassen er tom: Årtiers laksesucces i de danske vandløb er truet

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Randers

Farvel til restriktioner får gourmetkro til at genoverveje nedlukning: - Det er næsten ikke til at tro

Dansk atomaffald skal begraves: Sådan finder vi ud af hvor

Sport For abonnenter

Randers HK-træner glæder sig over tilgang af playmaker og storroser fremadstormende skytte: - Hun udvikler sig til et fyrtårn

Sport For abonnenter

Se videoanalysen: Unge Randers HK-løvinder er på klar fremmarch trods smalt nederlag i hovedstaden

Randers

Slut med restriktioner: - Det bliver SÅ dejligt!

Annonce