Annonce
Randers

Råby genopliver Mølleløbet efter 30 år: Christian Degn får chancen for at forbedre sin tid

Christian Degn er i Råby for at se på ruten, som løberne skal ud på. Privatfoto
Mølleløbet har været pillet af dagsordenen siden slutningen af 80'erne, men i år genetableres det - og blandt løberne finder vi et til lejligheden hjemvendt bysbarn.

Råby: - Det er rørende. Opbakningen og lysten til at bidrage til fællesskabet. Det er bare fantastisk.

Christian Degn er fuld af lovord over for alle de folk, der lige nu kæmper for at gendanne Råby Mølle Løbet.

Det er omtrent 30 år siden, de senest løb i Råby. I hvert fald i mere organiseret forstand.

Annonce

Dengang deltog cirka 200 personer årligt i Råby Mølle Løbet, men omkring 1990 blev det afholdt for sidste gang.

Indtil i år. For 15. august skyder IF Fjorden og en række andre lokale foreninger for første gang i cirka 30 år løbet i gang.

Gensynet med ruten igennem Råby Plantage sker på foranledning af Christian Degn, der på TV 2 er aktuel med programmet "Alt det min far ikke har lært mig", hvor han vender tilbage til sin barndomsby, Råby.

- Min far har altid være meget aktiv i det frivillige arbejde. Han har hjulpet til i foreninger og siddet i samarbejdsudvalg med kommunen. Så da vi skulle lave sæson to, skulle der være en opgave, der handlede om frivillighed.

- Jeg kom i tanke om løbet, som jeg syntes var mega fedt, da jeg var lille, og så gik vi i gang med at se, om det kunne lade sig gøre, siger Christian Degn.

En af udfordringerne ved at genoplive Råby Mølle Løbet er ruten. En stor del af løbet foregår på privat grund, og der er en del lodsejere, der skal give lov, for at det kan lade sig gøre. Christian Degn allierede sig med Jens Agner Rasmussen, der havde kontakt til alle ejerne.

Læs også: Jens Agner Rasmussen: En foregangsmand i Råby fylder 70 år

- Det er en rute gennem morænelandskab, skov og udsigt til vores flotte fjord. Man må selvfølgelig gerne løbe stærkt, men jeg vil virkelig anbefale, man nyder turen.

Og Christian Degn ved godt, det er en stor opgave, der nu ligger ude ved foreningerne.

- Jeg har næsten dårlig samvittighed, men jeg håber bare, at rigtig mange har lyst til at løbe med. Det er jo ikke noget Royal Run, men vi optager til næste sæson af "Alt det min far ikke har lært mig", så der er også en chance for at komme i fjernsynet, siger Christian Degn.

En af dem, der nu står med opgaven, er formand for IF Fjorden, Sanne Andersen.

- Vi havde talt om, at det ville være en god idé at lave noget på tværs af afdelingerne. Det kan være rigtig svært at komme i gang igen; både for børn og voksne. Og da Christian så efterfølgende henvendte sig om at genoplive Råby Mølle Løbet, så faldt det lige ned midt i det, vi allerede havde talt om, siger Sanne Andersen.

Tradition fra 80'erne

Det første Råby Mølle Løb fandt sted i 1982.

Artikel fra det allerførste Råby Mølle Løb. Privatfoto

Det var Støtteforeningen til IF Fjorden, der dengang stod bag projektet, og i front var Henning Lausten, der til daglig var landbetjent i Råby.

Læs også: Landbetjenten så aldrig på klokken

- Vi havde lagt mærke til, at ovre i Havndal kom der 3-400 mennesker til Troldhus-løbet. Det kunne vi jo læse i Amtsavisen. Så vi havde en leder ovre fra Havndal for lære af dem. men der endte nu ikke med at komme helt så mange til Råby Mølle Løbet, siger Henning Lausten.

Henning Lausten, planlægger/initiativtager af det oprindelige Råby Mølle Løb, Jens Degn og Christian Degn. Privatfoto

Han har aldrig selv løbet nogle af ruterne, for der var nok at gøre på løbsdagene som kasserer i foreningen.

Fra at beslutte sig for at starte et løb og til at kunne skyde det i gang, var der et godt stykke vej. Og nok også længere, end der er i dag.

- Vi havde jo ikke noget kort. Men vi fandt et gammelt kort, vistnok fra Nørhald Kommune, som dækkede Råby Plantage. Det benyttede vi os af, så vi kunne se, hvor veje og stier var.

Diplom fra 1988. Foto: IF Fjorden
Annonce

Klubbens førstehold blev væk

Godt nok var det Støtteforeningen og ikke IF Fjorden selv, der afholdt løbet. Men det var aftalt med ledelsen, og derfor var Henning Lausten også skuffet over, at de holdt deres egne hold væk fra løbet.

- Det var trænerne for fodbold- og håndboldholdene, der ikke tillod, at deres spillere løb om lørdagen, så der var risiko for, at de blev skadede inden kampene søndag. Dengang havde man nogle vældige ambitioner. Nu sjosker de rundt i serie 5, så det er jo noget lidt andet.

Som den oprindelige arrangør var det naturligt, at Henning Lausten også fik en snak om løbet med Christian Degn.

- Jeg har kendt ham som knægt, hvor han rendte rundt og lavede skoleblad, og han har kendt mig som lovens håndhæver. Han interviewede mig engang om mit arbejde som landbetjent til bladet, siger Henning Lausten.

Da det stod klart, at løbet kunne genopføres, skulle området besigtiges.

- Vi tog også ned for at se, om der var noget af ruten, jeg kunne genkende fra dengang, men der er meget, der har ændret sig. Christian bildte mig ind, at han havde vundet et af årene, og hvis han siger det, så er det sikkert rigtigt.

Annonce

Håber på 500 deltagere

Nu står IF Fjorden så med en koordineringsopgave af de større, for der er rigtig meget, der skal gøres, inden deltagerne kan krydse mållinjen 15. august.

- Vi håber på, at 500 deltager. Det er det, vi har budgetteret med.

IF Fjorden er tovholdere på projektet, og Støtteforeningen er også med.

- Vi laver det sammen med andre lokale foreninger. Vi har et overblik over hvad der skal gøres, og hvad vi skal have hjælpe til.

En af de ting, der endnu mangler, er ruten. En ikke helt ubetydelig del af et løb, kan man mene.

- Ja, der er stadig meget af ruten, der ikke er ryddet endnu. Men alle er klar til at give en hånd med, hvor det er muligt, og vi skal nok nå det, siger Sanne Andersen.

Tilbage er spørgsmålet så, om Råby Mølle Løbets tilbagevenden er en enlig svale, eller om vi i år ser starten på en ny tradition.

- Nu ser vi lige. Det kræver selvfølgelig, at der er fuld opbakning fra de lokale, og vi skal også have lov til at løbe på stierne, som er privatejede. Men det kunne da nemt ske, vi vender tilbage hvis det er muligt, siger Sanne Andersen.

Christian Degn er i Råby for at se på ruten, som løberne skal ud på. Privatfoto
Annonce
Randers For abonnenter

Parkeringskaos tvinger Nynne til at parkere ulovligt: Hun bor i det område, hvor der udskrives suverænt flest p-bøder i Randers

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Mikkel klagede over 112: Vagtcentralen vil lære af episode i det randrusianske natteliv

Randers For abonnenter

Jon budgetterede med bøder, indtil han fik nok: Se kortet over hvor der er størst risiko for at få en parkeringsbøde i Randers

Randers

Tilbage i Café Blicher: Mogens overtog sin "egen"café efter 18 års fravær

Østjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Randers FC For abonnenter

Mindst 60 millioner kroner på spil, når Randers FC på mandag er i bowlen: Sådan kan det ende i en drømmelodtrækning

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Byvandring, havnerundfart og kunst i august

Randers

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fra Stevnstrup fanget i haglstorm på autobahn

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Randers

Fuskede bilforhandlere med priserne på importerede biler? Nu skal sagkyndige hjælpe retten med at beregne værdien af 205 biler

Leder For abonnenter

Komplet hul i hovedet: Er der en voksen hjemme, der kan vække en minister, der synes at snorksove?

Podcast

Torben byggede en friskole og dræbte Ørum Skole

Annonce