Annonce
Debat

Rådgivere skal sikre, at ministre ikke bare blive administratorer

Debat: Jan Schouby melder sig her i avisen 14. august i koret af bekymrede kommentatorer og bitre venstrefolk, der påstår, at Socialdemokratiet skader demokratiet ved at oprette et politisk sekretariat i Statsministeriet. Jeg må simpelthen mane til besindighed. Når vi opretter et politisk sekretariat i Statsministeriet handler det om, at vi i Socialdemokratiet vil sætte en ny retning for Danmark. Det har danskerne bedt os om. Hvis det skal lykkes kræver det en manøvredygtig regering, der kan sætte en klar retning, som embedsværket kan arbejde ud fra. Det er det hensyn, der lægger til grund for oprettelsen af det nye sekretariat i Statsministeriet. Intet andet.

Kritikerne får det til at fremstå som, at politiske sekretariater i ministerierne er en banebrydende nyskabelse, der vil ryste demokratiet. Virkeligheden er, at flere ministre i den tidligere regering havde lignende sekretariater. Antageligt fordi de pågældende ministre delte den opfattelse, at det kræver politiske kræfter at gennemføre politiske beslutninger.

I det hele taget forekommer det noget unuanceret, at der tegnes et modsætningsforhold op mellem det upolitiske embedsværk og mere politiske sekretariater eller særlige rådgivere.

Regeringer ansætter ikke politiske rådgivere, fordi de underkender embedsværkets faglighed eller dygtighed. Vi har brug for embedsværkets nøgterne, upolitiske og fagligt velfunderede vurderinger. Men parallelt hermed er der brug for, at den politiske udvikling fortsætter. At ministeren ikke alene bliver administrator, der drukner i dag til dag håndtering af vanskelige sager, men faktisk formår at fastholde politisk udvikling og politisk retning. Til det sidste er politiske sekretariater vigtige. Det underminerer ikke embedsværket, men bidrager til at styrke det politiske arbejde.

Samtidig har jeg svært ved at følge Jan Schouby, når han påstår, at ansættelsen af rådgivere svækker gennemsigtigheden i vores demokrati. For det første gælder reglerne om aktindsigt alle ansatte i et ministerium. For det andet ændrer en rådgiver ikke på, at den ansvarlige for de endelige beslutninger er ministeren. Ministeren som står til ansvar for folketinget og dermed befolkningen.

For os er det afgørende, at regeringen får de bedst tænkelige muligheder for at gennemføre de forandringer, som fremgår af forståelsespapiret, og som et flertal af danskerne har stemt for. Det skal det politiske sekretariat understøtte ved at give Statsministeriet større kapacitet og bedre mulighed for at udstikke en klar retning for fagministeriernes arbejde. Det handler ikke om at stække de enkelte ministeriers faglighed. Den skal vi tvært imod værne om. For ministeriernes faglighed er afgørende for, at vi når vores mål fx i forhold til klimaet, velfærdssamfundet og tilliden til politikere generelt.

Christian Rabjerg Madsen
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

Det bedste sted i verden at være det lokale medie

Kære læsere. Tak for en fantastisk modtagelse af vores nye søndagsavis om Randers, Kronjylland, Mariagerfjord og Djursland. Tak for et fremragende første år. Vores nye søndagsavis fylder i dag ét år, og det fejrer vi med en festudgave, hvor vi over 12 sider følger op på 12 væsentlige og vedkommende historier, som vi har bragt i løbet af de seneste 12 måneder, søndagsavisens første. Vi håber, at vores læsere vil finde fornøjelse ved at læse om folketingsmedlemmet og omfartsvejen, der forsvandt, om provokunstneren, der vandt vores hjerter, om den enlige mor, der fik plads i folketingssalen, og om mange andre spændende mennesker fra vores kronjyske og djurslandske lokalsamfund. Næste søndag er avisen igen, som den plejer at være, med de fire faste koncepter - Hele historien, Portrættet, Fortalt i billeder og Ugen der gik - som vi ved fra målinger, at vores læsere sætter stor pris på. Vi vil fortsætte med at finde væsentligt og vedkommende indhold, vi kan berige vores faste koncepter med. Vi vil fortsætte med aktivt at bruge vores nye muligheder for at fortælle om lørdagens ligakampe og anden elitesport i papiravisen allerede om søndagen. Og vi vil fortsætte med at videreudvikle vores nye søndagsavis. Vores læsere har givet vores nye avis om søndagen en drømmestart, hvor mere end 86 procent af vores hidtidige hverdagsabonnenter i dag har valgt at modtage avis 365 dage om året. Det er langt flere, end vi havde forestillet os, og det vidner om en lokal opbakning, der varmer vores hjerter og forpligter os for fremtiden. Som fondsejet medievirksomhed er det vores fornemste opgave at styrke demokratiet og sammenhængskraften i det lokalsamfund, vi elsker at være en aktiv del af, og det gør vi bedst med den størst mulige rækkevidde, digitalt såvel som på print. Efter en årrække med fuldt fokus på digital vækst vokser vi nu også på print. Således er læsertallet på papirudgaven af Randers Amtsavis ifølge Gallup det seneste år steget med næsten seks procent, og det giver os mere end nogensinde grund til at takke vores mange læsere. Randers, Kronjylland, Mariagerfjord og Djursland er det bedste sted i verden at være det lokale medie.

Fodbold For abonnenter

Begivenhedsrig fodbold-lørdag: Tyveri ved højlys dag, målmandsafbud, øretæver og tiltrængt selvtillid

Randers FC For abonnenter

Galleri og reportage: Superliga-talent på ny position førte an i tiltrængt magtdemonstration

Randers

Formanden for cityforeningen om ny strategi: - Nu trækker vi i samme retning for midtbyens udvikling

Annonce