Annonce
Navne

Rådhusets uovertrufne værtinde takker af: Nygift par gik straks en etage ned for at blive skilt

Bodil Nielsen er ikke mindst kendt som den perfekte værtinde ved arrangementer i byrådssalen. Foto: Annelene Petersen
Bodil Nielsen har blandt meget andet oplevet, at et nygift par straks gik en etage ned og blev skilt.

De officielle titler er kustode og rengøringsassistent, men for mange er Bodil Nielsen først og fremmest kendt som den uovertrufne og perfekte værtinde på Randers' gamle rådhus. Altid velklædt og smilende.

Inden længe takker Bodil Nielsen af efter sammenlagt 40 års tro tjeneste ved Randers Kommune. Hun er, selv om hun ikke ser sådan ud, efterhånden blevet 73 år.

At det netop blev i Randers, Bodil Nielsen, født Grønning, fik sit virke, har baggrund i heldigvis veloverstået sygdom.

Annonce

Hun, dengang Bodil Grønning, kom til verden i Silkeborg, hvor hendes far sejlede med hjuldamperne på søerne i sommerperioden, og mange gange var den lille pige og hendes bror med, så de kunne lege med andre børn på Himmelbjerget.

Men allerede som kun fem måneder gammel havde Bodil Nielsen fået konstateret astma.

Sygdommen var så slem, at hun med egne ord røg ind og ud af sygehuset. Silkeborg er lavt beliggende geografisk, hvilket ikke var godt for en astmapatient, og valget faldt på at flytte til Randers. Den lille patient var ni år dengang.

Først boede familien i Kristrup og derefter i Danmarksgade. Sygdommen var imidlertid så alvorlig, at Bodil Nielsen måtte sendes til det kendte astmahjem i Kongsberg i Norge, hvor hun kom til at opleve Norges nationaldag 17. maj to gange.

Højhuset på Glarbjergvej

Bodil Nielsen var 11 år, da hun måtte drage til Norge, og selv om hun fik lov til at komme hjem nogle gange undervejs og også fik besøg af sine forældre flere gange, var beskeden ubarmhjertigt klar:

- Du må ikke forlade Kongsberg, før dine forældre er flyttet ind i det nye højhus på Glarbjergvej!

Det gjaldt med andre ord om at bo højt, og det skulle siden blive sådan, at Bodil Nielsens forældre, der i øvrigt oplevede at holde jernbryllup, boede på 3. sal, mens Bodil Nielsen og hendes mand boede - og stadig bor - på 4. sal.

Under opholdet i Kongsberg var der kun én times skolegang om dagen for de ca. 60 danske børn, der boede på stedet, så Bodil Nielsen var ikke uventet noget bagefter sine jævnaldrende, da hun kom på Østervangsskolen.

- Det gjaldt bare om at hænge i, konstaterer hun nøgternt.

Annonce

Ansat på Laksetorvet

Det var på Norges nationaldag i 1982, Bodil Nielsen blev ansat ved Randers Kommune med tre timers morgenrengøring på Laksetorvet.

Men en skønne dag blev der spurgt, om nogen kunne tænke sig at arbejde også på det gamle rådhus, hvor den hidtidige ansatte var blevet syg.

Den chance benyttede Bodil Nielsen sig straks af og arbejdede fra den 1. januar 1983 skiftevis tre timer på Laksetorvet og tre timer på rådhuset.

Efterhånden blev der flere og flere opgaver og dermed fuldtidsbeskæftigelse på rådhuset. Og hvad mere er - den gamle bygning var langt sundere at arbejde i for astmapatienten Bodil Nielsen, som ikke siden har været nævneværdigt besværet af sygdommen.

At Bodil Nielsen arbejder alene det meste af tiden, generer hende ikke.

- Og Niels Ebbesen brokker sig aldrig, som hun siger med henvisning til statuen lige ud for vinduerne. Og så føjer hun til, at hun har glædet sig til at komme på arbejde hver eneste dag.

Annonce

Luksus siden 2002

Bodil Nielsen husker med glæde tilbage på 2002, da - som hun siger - rådhuset blev moderne.

Dronningen skulle nemlig komme på besøg, og da majestæten havde et dårligt knæ, blev der installeret elevator.

Men ikke nok med det - der blev også i forbindelse med en ombygning indrettet et køkken med en opvaskemaskine og med varmt vand i hanen. Det havde Bodil Nielsen hidtil måttet hente nede i stueetagen.

Længe inden det royale besøg havde sikkerhedsfolk været forbi og blandt andet spurgt, hvor Bodil Nielsen mon havde tænkt sig, at dronningen skulle sidde.

Det blev også under et besøg til en lille snak med dronningen, som fik øje på de smukke lysekroner i byrådssalen og straks bemærkede, at samme slags findes i Danmarks ambassade i Washington.

Tre gange har Bodil Nielsen taget imod dronningen og hver gang, inden majestæten kom op i byrådsalen, formanet byrådsmedlemmerne om, at de pænt skulle vente, stående bag deres pladser.

- Ikke noget med at stå og kigge ud af vinduerne, som Bodil Nielsen forklarer.

Annonce

Seks borgmestre

Kristen Gjøtrup (S) var borgmester, da Bodil Nielsen blev ansat. Siden har hun arbejdet under fem andre, nemlig Keld Hüttel (S), Michael Aastrup Jensen (V), Henning Jensen Nyhuus (S), Claus Omann Jensen (V) og nu Torben Hansen (S). Hertil også et antal kommunaldirektører.

Både de skiftende borgmestre og samtlige byrådsmedlemmer gennem årene får det bedste skudsmål af Bodil Nielsen, der altid har lagt vægt på, at det politiske holder hun sig langt borte fra.

Titlen kustode skal tages helt seriøst. Bodil Nielsen har haft mange omvisninger og har ved arrangementer som Open by Night snildt kunne tage imod op mod 600 gæster.

Værtinde er Bodil Nielsen i den grad også, hvad tusinder af besøgende kan vidne om.

Når gæster kommer ind i byrådssalen, mødes de dels af en smilende og velklædt Bodil Nielsen, dels som regel af en perfekt opdækning med vin i glasset og et stykke kransekage.

Men der er en undtagelse, som går tilbage til Kristen Gjøtrups tid som borgmester - når medlemmerne af Skydeselskabet undervejs til årets fugleskydning kommer i byrådssalen, er traktementet en Gammel Dansk, en Blå Thor og et stykke kransekage.

Nok går Bodil Nielsen på pension, men hun har lovet, at skulle nogen efterspørge hendes assistance, møder hun gerne op.

Annonce

Brudeparret fortrød

Med til jobbet hører at tage imod de mange par, som ønsker at blive viet i byrådssalen. Bodil Nielsen må af og til agere vidne og anslår selv, at hun i hvert fald har skrevet under på indgåelse af ægteskab 300 gange, måske flere.

Men en skønne dag gik noget galt.

Dengang var der endnu lokaler til behandling af skilsmissesager i rådhusets stueetage, så man kunne populært sagt blive viet på 1. etage og skilt i stuen.

Ved en lejlighed, en ganske almindelig onsdag, havde daværende borgmester Keld Hüttel viet et par. Han og Bodil Nielsen kiggede lidt forbavsede på hinanden, da døren efter det nygifte par derefter blev lukket med et brag.

- Hvad der skete på den anden side af døren, véd vi ikke. Men i hvert fald gik parret straks ned ad trappen og blev skilt, fortæller Bodil Nielsen.

Annonce

Mormor og oldemor

I ægteskabet med Flemming Nielsen - de blev gift i 1969 - er der to døtre, som bor i henholdsvis Albæk og Klokkerholm ved Aalborg, og familien er nu suppleret med fem børnebørn og et oldebarn.

Hvad der skete på den anden side af døren, véd vi ikke. Men i hvert fald gik parret straks ned ad trappen og blev skilt.

Bodil Nielsen

Foruden at varetage sit arbejde har Bodil Nielsen i mange år været medlen af loge nr. 67 Diana i Odd Fellow-ordenen, og hun er medlem af bestyrelsen for Randers Amts Historiske Selskab.

En del af fritiden tilbringes i sommerhuset ved Ebeltoft. Desuden rejser Bodil og Flemming Nielsen ofte med et vennepar - pudsigt har de aldrig besøgt Norge, hvor Bodil Nielsen jo tilbragte et par år i sin teenagetid.

Annonce

Reception 17. maj

Bodil Nielsen husker med glæde, hvordan hun to gange var med i optog på Norges nationaldag den 17. maj, selv om hun og de andre danske børn jo ikke havde flotte nationaldrager som de andre i optoget.

Det er da også netop tirsdag den 17. maj, der bliver lejlighed til at sige til lykke med 40-års jubilæet og samtidig farvel til Bodil Nielsen ved en reception i byrådssalen.

Receptionen begynder klokken 13.

Annonce
Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Kunne ikke fordrage den slags musik som barn: Nu scorer han endnu en pris

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

Randers

Cyklistformand: Dejligt med ny cykelrampe, men hvorfor skal anlægget endnu engang tage mest hensyn til bilisterne?

Randers For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Randers Kommune: Tre lejligheder er blevet solgt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Randers

Nyt kropas byder på særlig overraskelse og lille gimmick: Hvidsten Kro er kommet i fint selskab

Randers FC For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men dukker de også op i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er?

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Annonce