Annonce
Østjylland

Rådmand: Ingen tvangstest af skoleelever, hvis jeg skal bestemme

Av min næse. 10.376 skolebørn skal snart lægge næser til vatpinden, hvis de vil tilbage i skolen. Står det til rådmand Thomas Medom, skal det ske ad frivillighedens vej.  Foto: Jens Thaysen
Regeringen lægger op til at landets skoleelever skal testes massivt for coronasmitte, hvis der skal lukkes mere op for skolerne. Står det til Børn og Unge-rådmanden i Aarhus, skal det foregår ad frivillighedens vej.

AARHUS: Aarhus Kommune forbereder sig - som landets øvrige kommuner - på at kunne coronateste skoleeleverne fra 6. klasse og op - hvis de har lyst.

Står det til Børn og Unge rådmand Thomas Medom, bliver der nemlig ikke tale om tvang, hvis nogle af eleverne ikke skulle havde lyst til at lægge næse til testen.

- Vi afventer stadig en national beslutning om test af de ældste skolebørn, men jeg har ekstremt svært ved at se for mig, at vi skal til at tvangsteste eleverne, inden de får lov at komme i skole. Det vil give de ældste elever nogle helt forkerte billeder af sygdom og tryghed i forhold til skolen og fællesskabet om skoledagen, siger Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge.

Annonce

Det er endnu uvist, hvilken test skoleeleverne skal udsættes for, men den mere skånsomme næsetest, der ikke kræver at vatpinden stikkes otte centimeter op i næsen, er angiveligt ikke tilgængelig før om 14 dage.

Samtykke fra far og mor

Ikke alene skal eleverne være med på ideen. Deres forældre skal også give samtykke til, at testen udføres.


Jeg er fortrøstningsfuld i forhold til at løfte opgaven og organisere eventuelle tests af de ældste elever.

Thomas Medom


-  Jævnlige tests af elever er et af redskaberne til at få de ældste fysisk tilbage i skolen. Vælger vi at gå ned ad den vej, skal vi sikre både frivillighed og smidige regler for forældrenes samtykke til at lade deres børn teste, siger rådmanden.

Tirsdag eftermiddag var det endnu ikke fastlagt, om det kun er eleverne i afgangsklasserne, der får lov til at begynde i skolen igen. Men hvis man tæller alle eleverne fra 12 år - det vil sige 6. klasse og op - drejer det sig om 10.376 elever fordelt på 50 skoler i Aarhus Kommune.

Regeringen melder ikke de endelige retningslinjer ud før onsdag, men det er ret sikkert at alle eleverne skal testes to gange om ugen.

Annonce

Klar til flere test

Aarhus Kommune har faktisk en god fornemmelse for, hvor lang tid tager det tager at uddanne det personale, der skal udføre testene. Den har nemlig allerede inden vinterferien organiseret testningen af 3.000 skolelærere.

- Jeg er fortrøstningsfuld i forhold til at løfte opgaven og organisere eventuelle tests af de ældste elever. Vi har et glimrende samarbejde på tværs af kommunen og fik på en uge organiseret test af 3000 skolelærere. Alt efter, hvad meldingen bliver fra Christiansborg, er jeg overbevist om, at vi i fællesskab kan løse opgaven i Aarhus, siger Thomas Medom.

Kommunen ansatte 100 testere til at teste skolelærerne og er klar til at ansætte og uddanne flere.

- De 100 medarbejdere, vi aktuelt har ansat, har kapacitet til at teste det pædagogiske personale på skolerne. Får vi til opgave også at teste de ældste elever, kan vi supplere den eksisterende organisering med flere medarbejdere, og dermed øge antallet af daglige test, siger chef for Sundhed i Børn og Unge, May-Britt Kullberg, der sammen med kolleger på tværs af kommunen og Børn og Unge på kort tid har stablet testindsatsen på benene.

Selve håndværket - det, man skal lære, for at kunne udføre selve testen - læres på et kursus, der varer tre timer. Det er Falck der har stået for undervisningen sammen med kommunens sundheds- og digitaliseringsmedarbejdere, der blandt andet skal sikre, at personfølsomme oplysninger håndteres forsvarligt.

Annonce
Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Randers

16-årig slog kvindelig togfører og låste sig inde på toilettet

Annonce