Annonce
Østjylland

Rådmand: Ingen tvangstest af skoleelever, hvis jeg skal bestemme

Av min næse. 10.376 skolebørn skal snart lægge næser til vatpinden, hvis de vil tilbage i skolen. Står det til rådmand Thomas Medom, skal det ske ad frivillighedens vej.  Foto: Jens Thaysen
Regeringen lægger op til at landets skoleelever skal testes massivt for coronasmitte, hvis der skal lukkes mere op for skolerne. Står det til Børn og Unge-rådmanden i Aarhus, skal det foregår ad frivillighedens vej.

AARHUS: Aarhus Kommune forbereder sig - som landets øvrige kommuner - på at kunne coronateste skoleeleverne fra 6. klasse og op - hvis de har lyst.

Står det til Børn og Unge rådmand Thomas Medom, bliver der nemlig ikke tale om tvang, hvis nogle af eleverne ikke skulle havde lyst til at lægge næse til testen.

- Vi afventer stadig en national beslutning om test af de ældste skolebørn, men jeg har ekstremt svært ved at se for mig, at vi skal til at tvangsteste eleverne, inden de får lov at komme i skole. Det vil give de ældste elever nogle helt forkerte billeder af sygdom og tryghed i forhold til skolen og fællesskabet om skoledagen, siger Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge.

Annonce

Det er endnu uvist, hvilken test skoleeleverne skal udsættes for, men den mere skånsomme næsetest, der ikke kræver at vatpinden stikkes otte centimeter op i næsen, er angiveligt ikke tilgængelig før om 14 dage.

Samtykke fra far og mor

Ikke alene skal eleverne være med på ideen. Deres forældre skal også give samtykke til, at testen udføres.


Jeg er fortrøstningsfuld i forhold til at løfte opgaven og organisere eventuelle tests af de ældste elever.

Thomas Medom


-  Jævnlige tests af elever er et af redskaberne til at få de ældste fysisk tilbage i skolen. Vælger vi at gå ned ad den vej, skal vi sikre både frivillighed og smidige regler for forældrenes samtykke til at lade deres børn teste, siger rådmanden.

Tirsdag eftermiddag var det endnu ikke fastlagt, om det kun er eleverne i afgangsklasserne, der får lov til at begynde i skolen igen. Men hvis man tæller alle eleverne fra 12 år - det vil sige 6. klasse og op - drejer det sig om 10.376 elever fordelt på 50 skoler i Aarhus Kommune.

Regeringen melder ikke de endelige retningslinjer ud før onsdag, men det er ret sikkert at alle eleverne skal testes to gange om ugen.

Annonce

Klar til flere test

Aarhus Kommune har faktisk en god fornemmelse for, hvor lang tid tager det tager at uddanne det personale, der skal udføre testene. Den har nemlig allerede inden vinterferien organiseret testningen af 3.000 skolelærere.

- Jeg er fortrøstningsfuld i forhold til at løfte opgaven og organisere eventuelle tests af de ældste elever. Vi har et glimrende samarbejde på tværs af kommunen og fik på en uge organiseret test af 3000 skolelærere. Alt efter, hvad meldingen bliver fra Christiansborg, er jeg overbevist om, at vi i fællesskab kan løse opgaven i Aarhus, siger Thomas Medom.

Kommunen ansatte 100 testere til at teste skolelærerne og er klar til at ansætte og uddanne flere.

- De 100 medarbejdere, vi aktuelt har ansat, har kapacitet til at teste det pædagogiske personale på skolerne. Får vi til opgave også at teste de ældste elever, kan vi supplere den eksisterende organisering med flere medarbejdere, og dermed øge antallet af daglige test, siger chef for Sundhed i Børn og Unge, May-Britt Kullberg, der sammen med kolleger på tværs af kommunen og Børn og Unge på kort tid har stablet testindsatsen på benene.

Selve håndværket - det, man skal lære, for at kunne udføre selve testen - læres på et kursus, der varer tre timer. Det er Falck der har stået for undervisningen sammen med kommunens sundheds- og digitaliseringsmedarbejdere, der blandt andet skal sikre, at personfølsomme oplysninger håndteres forsvarligt.

Annonce
Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Se de flotte dronebilleder af vores by: Jul over Randers

Randers For abonnenter

10 Randers-virksomheder har fået mange millioner kroner i lønkompensation: - Det har betydet alt for vores forretning

Randers FC

Karakterer fra pokalskuffelse: Bedste mand blev skiftet ud i pausen

Randers FC For abonnenter

Enorm skuffelse efter elendigt udgangspunkt: - Vi kaster det ud af vinduet de første 25 minutter

Flertal vil afsætte én milliard til trængte sygehuse

Leder For abonnenter

Det nytter ikke bare at skære - Randers HK skal ud at have fat i de store kanoner

Randers

Snart er der igen gang i de spektakulære auktioner: Campen Auktioner er blevet moderniseret og står rustet til en lysere fremtid

Randers FC

Liveblog og videoanalyse: Randers FC's pokalforsvar hænger i en tynd tråd efter uskarp omgang

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Randers For abonnenter

Få det fulde overblik: Sådan er knap 250 millioner lønkompensationskroner blevet fordelt mellem 556 virksomheder i Randers

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Annonce