Annonce
Østjylland

Radikal profil forlader partiet: Jeg kan ikke sidde i gruppe med Rabih Azad-Ahmad

Eva Borchorst Mejnertz holder af Radikale Venstre, men kan ikke længere holde ud at sidde i samme byrådsgruppe som Rabih Azad-Ahmad. Foto: Jette Jaacks
Eva Borchorst Mejnertz har meldt sig ud af Radikale Venstre og fortsætter som løsgænger. Årsagen til hendes exit er uenigheder om den politiske linje med kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad, som hun både professionelt og personligt har mistet tilliden til.

AARHUS: - Jeg glæder mig til at være en del af det hold, som Rabih står i spidsen for.

Sådan udtalte Eva Borchorst Mejnertz (R) sig i en pressemeddelelse, som blev sendt ud af den radikale vælgerforening i Aarhus 31. oktober, to timer efter hun havde tabt et kampvalg om posten som radikal spidskandidat ved valget næste år.

Citatet blev blandt andet bragt her i Stiften. Men Eva Borchorst Mejnertz har aldrig sagt de ord. Ville aldrig sige dem. Kan ikke stå inde for dem.

Annonce


Siden jeg stillede op, havde jeg selvfølgelig håbet på et andet resultat, men jeg er glad for den proces vi har haft og imponeret over det samlede hold af radikale kandidater. Jeg glæder mig til at være en del af det hold, som Rabih står i spidsen for.

Eva Borchorst Mejnertz - citatet blev sendt ud i en pressemeddelelse, 31. oktober uden hendes godkendelse.


Pressemeddelelsen blev sendt, uden at hun havde godkendt citaterne, hvilket hun efterfølgende også gjorde baglandet opmærksom på i vendinger, der ikke levnede plads til flere misforståelser.

Hvad der kunne have stået i pressemeddelelsen, hvis det altså skulle have været ærlig tale, var, at Eva Borchorst Mejnertz totalt har mistet tilliden til den politiske leder af Radikale Venstre i Aarhus, Rabih Azad-Ahmad.

Og det i en grad, så hun nu forlader partiet og bliver løsgænger.

Frygter konsekvenser

Hendes beslutning handler ikke om fejlcitatet, selv om hun gerne vil have hamret et søm gennem det også.

Det bunder først og fremmest i hende og Rabih Azad-Ahmads forhold til hinanden.

Rabih Azad-Ahmad (R) kom i Aarhus Byråd i 2007 som suppleant og er siden blevet valgt ind ved hvert valg. Han har siden 2014 været rådmand for Kultur og Borgerservice. Foto: Kim Haugaard

- Jeg kan ikke være ærlig over for mig selv eller andre, og jeg kan heller ikke passe på mig selv, hvis jeg fortsat skal sidde i gruppe med Rabih, fortæller hun.

Hvorfor?

- Det skyldes flere ting. Vi har været uenige om den politiske retning på en række områder og eksempelvis haft nogle store interne kampe på børn og unge-området, hvor han blandt andet har villet effektivisere mere og været imod minimumsnormeringer.

- Socialområdet er et andet eksempel. Da vi skulle vedtage den store balanceplan sidste år, ville han have socialområdet til selv at finde pengene i stedet for at sprede besparelsen ud. Der måtte jeg sætte foden ned og sige, at det var altså ikke radikal politik for mig, siger Eva Borchorst Mejnertz.

Du siger, at det er for at passe på dig selv. Handler det her om mere end almindelig politisk uenighed?

- (lang tænkepause) ... Der er mange ting, som jeg ikke har lyst til at komme ind på. Personlige ting. Jeg er bange for, hvad det kan få af konsekvenser for mig, hvis jeg fortæller om det.

Hvad er du bange for? Hvem?

- Det har jeg faktisk heller ikke lyst til at svare på. Jeg er bange for at gøre mig selv til skydeskive for en masse vrede. Derfor er jeg ikke tryg ved at sige mere, siger Eva Borchorst Mejnertz.

Skylder du ikke offentligheden en mere detaljeret forklaring end det?

- Det er muligt, at det ikke vil tilfredsstille folk. Jeg kan bare mærke, at hvis jeg skal drage omsorg for mig selv, så skal jeg ud af det nu.

Med tanke på den seneste tids udvikling i dansk politik, så er jeg nødt til at spørge, om der er tale om seksuelle krænkelser?

- Nej, det er der ikke, afviser Eva Borchhorst Mejnertz.

Annonce

Den tabte magtkamp?

Når du ikke vil åbne mere op om årsagerne, tror du så ikke, folk vil se en forsmået taber, der forlader partiet, fordi det ikke lykkedes at blive spidskandidat?

- Jeg tror, at hvis man tænker sig om, så vil man se, at jeg som nummer to på listen og som den eneste kvinde blandt de fem øverste, ville have særdeles gode chancer for at få flest stemmer og dermed alligevel blive politisk leder efter valget, siger Eva Borchorst Mejnertz.

Hun henviser til en nylig vedtægtsændring i Radikale Venstre, der betyder, at den kandidat, der får flest personlige stemmer ved et valg, automatisk bliver politisk leder og dermed rådmandskandidat. Uanset at partiet forinden har peget på en anden.

Top fem kandidater i Radikale Venstre til valget i 2021

 1. Rabih Azad-Ahmad
 2. Eva Borchorst Mejnertz
 3. Mahad Yussuf
 4. Metin Lindved Aydin
 5. Mattias Agger

Rabih Azad-Ahmad har traditionelt haft en meget stærk vælgerbase i Gellerup, hvor han selv er vokset op, men med tre mandlige kandidater med etnisk minoritetsbaggrund blandt de fem øverste, så er det sandsynligt, at stemmerne fra byens minoritetsmiljøer vil fordele sig mere bredt denne gang, vurderer Eva Borchorst Mejnertz.

- Det handler slet ikke om at være spidskandidat eller ej for mig. Og faktisk havde jeg en aftale om at støtte en anden som spidskandidat, men det glippede af forskellige årsager. Det var ikke mit førstevalg selv at gå efter det.

- Når jeg vælger at melde mig ud nu, så er det fordi, hvis vi får to mandater ved næste valg - hvad der er sandsynligt - så bliver det nok Rabih og jeg. Og så er det sådan set lige meget, hvem af os, der måtte være politisk leder og eventuelt få en rådmandspost. Jeg vil ikke sidde alene sammen med ham, fastslår Eva Borchorst Mejnertz.

Annonce

Har forsøgt at blive

Hun fortæller, at hendes beslutning har været længe undervejs, og at hun har forsøgt at finde en måde at blive i partiet.

Blandt andet har hun talt med en arbejdsmiljøpsykolog, der har rådet hende til at søge væk.


Arbejdsbyrden bliver nok meget den samme. Jeg har været ordfører på det meste i forvejen og føler egentlig, at jeg har trukket læsset i forhold til byrådsarbejdet.

Eva Borchorst Mejnertz, byrådsmedlem (løsgænger)


Hun har også kontaktet partiets bagland- både lokalt i Aarhus og nationalt - tilbage i foråret 2020 og fortalt om, hvordan hun havde det.

Har du også fortalt Rabih Azad-Ahmad, hvordan du har det?

- Ja. Jeg sendte ham blandt andet en besked 9. oktober, hvor jeg skrev, at jeg på ingen måde havde tillid til ham, så det ved han godt, siger Eva Borchorst Mejnertz.

Annonce

Det syvende partistop

Med sin udmelding bliver hun det syvende århusianske byrådsmedlem i denne valgperiode til at forlade sit parti. Det er ikke mere end en uge siden, at det mangeårige byrådsmedlem Ango Winther skiftede fra Socialdemokratiet til Konservative.

Eva Borchorst Mejnertz fortsætter som løsgænger. Dermed er Radikale Venstre nede på to mandater igen i Aarhus Byråd. For nylig voksede partiet til tre, da Mahad Yussuf (i midten) skiftede hold fra Socialdemokratiet til Radikale. Pressefoto.

Eva Borchorst Mejnertz bliver løsgænger, og i første omgang tipper magtbalancen ingen steder i byrådet, hvor Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten fortsat råder over et flertal på 16 af de 31 mandater.

Eva Borchorst Mejnertz fortæller, at hun agter at blive ved at med at arbejde for sine mærkesager inden for børn og unge, klima, medborgerskab og socialpolitik.

Bliver det et problem for dig i forhold til arbejdsbyrden, når du nu skal til at udgøre din egen gruppe helt alene?

- Nej. Arbejdsbyrden bliver nok meget den samme. Jeg har været ordfører på det meste i forvejen og føler egentlig, at jeg har trukket læsset i forhold til byrådsarbejdet, siger Eva Borchorst Mejnertz.

Stiften har været i kontakt med Rabih Azad-Ahmad, som ikke ønsker at kommentere på sin nu tidligere partikollegas udtalelser. Han henviser i stedet til formanden for den radikale vælgerforening i Aarhus, Klaus Bach Trads, som udtaler sig i en anden artikel her på siden.

Eva Borchorst Mejnertz

 • 40 år.
 • Opvokset i Beder i bofællesskabet Sol & Vind.
 • Bor i dag i Hasle.
 • Har taget en cand.mag i samfundsfag med sidefag i engelsk på Aarhus Universitet og er i dag ansat som lektor på Aarhus Katedralskole, hvor hun underviser i samfundsfag, engelsk og innovation.
 • Blev valgt ind i Aarhus Byråd i 2017.
 • Personlige stemmer ved seneste valg: 1.368

Rabih Azad-Ahmad

 • 44 år.
 • Kom til Danmark som flygtning fra Libanon med en baggrund som statsløs palæstinenser, da han var 13 år. I den forbindelse bosatte familien sig i Gellerup.
 • Uddannet jurist fra Aarhus Universitet.
 • Kom i Aarhus Byråd i 2007 som suppleant og er blevet valgt ind ved tre valg siden.
 • Har siden 2014 været rådmand for Kultur og Borgerservice.
 • Personlige stemmer ved seneste valg: 2.668
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Smidt ud fra eksamen af rasende censor: Nu er nederlag vendt til succes for ordblinde Steffie

Annonce