Annonce
Debat

Randers bør udvikles som uddannelsesby

Læserbrev: Folketinget har besluttet at flytte uddannelser, tusinder af studiepladser, fra de fire største byer til mindre som netop Randers. Og der er sat penge af til det. Der er dog ikke rigtigt sket noget med det endnu, så den ligger klar til lobbyarbejde.

Uddannelser betyder unge i byen med viden, der kan bruges af lokale virksomheder, samt nye, man kan tiltrække med den, ligesom foreninger og organisationer kan drage nytte af studerende. Desuden vil midtbyens erhvervsdrivende generelt nyde godt af flere unge. Og først og fremmest så skaber de liv i byen. At få uddannelser til er ikke svaret på alt, men det er som at plante frugttræer og få sig en hønsegård; det er gaven, der bliver ved med at give. Det ville også være et godt omdømme, og der ville være god branding-værdi i for Randers at være kendt som en uddannelsesby. Mere om omdømmet en anden gang.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg selv er for en østbro og føler mig engageret i det. Jeg er på den måde også klar over, hvordan det spørgsmål påvirker både politik og stemning på rådhuset. Men i den her sag:

Annonce

Uddannelser er nævnt i konstitueringen en enkelt gang som det allersidste ord i hele aftalen, lige efter “samt”. Jeg vil opfordre aftalens parter, samt dets styrmand, til at prioritere det højere, end det antydes i teksten. Og jeg vil samtidig opfordre støtter af en østbro, samt de, som ikke ønsker en klimabro, til at arbejde sammen med partierne i konstitueringen om formålet. Det ville formentligt også være godt for klimaet i byrådssalen at være fælles om noget, og flere uddannelser er ikke det værste at være enige om.

At få uddannelser til er ikke svaret på alt, men det er som at plante frugttræer og få sig en hønsegård - det er gaven, der bliver ved med at give.

I Viborg kalder de sig “karriereby” og har senest fået 40-60 pladser på et nyt softwareingenør-studium. Og byer som Kolding, og selv mindre som Sønderborg, står i kø for at få endnu flere uddannelser til deres, allerede etablerede, afdelinger af Syddansk Universitet. Hvorfor skulle Randers ikke kunne have en afdeling af Aalborg- eller Aarhus Universitet? Tiden er gunstig nu, da ingen ved, om muligheden kommer igen med en anden regering.

Der er hård konkurrence om at få flere uddannelser lokket til - fra Villy Søvndal, der blev kongemager i Kolding for at få topprioriteret “uddannelser til byen”, og til Wilbeck i Viborg - og den er allerede i gang. Min opfordring til rådhuset: Foren jer, få de lokale folketingsmedlemmer om bord og få studerende til byen; så mange som muligt.

Glædelig jul og godt nytår.

Annonce
Randers For abonnenter

Tomme boliger råber på indflyttere: Nybyggeri på Thors Bakke til unge studerende er kun fyldt godt en fjerdedel op

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Michael Aastrup Jensen blev i weekenden far til en pige: Navnet var til langvarig forhandling

Randers For abonnenter

Fra udskældt kraftvarmeværk til nyt samlingssted: Her skal der laves mjød og brygges øl

Randers

Boliger i den gamle Thorsgade Kaserne er på trapperne - derfor blev byggeriet forsinket

Randers For abonnenter

Randers er en slikbutik, når det gælder billige lejelejligheder: Hvad med en toværelses til 2.961 kroner?

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Sport For abonnenter

Karriereknusende knæskade vendte op og ned på tilværelsen: Michael Hansen betaler tilbage på og uden for grønsværen

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Randers

Pludselig er han 200 millioner kroner værd: Det svimlende beløb får nu ikke Lars til at gå amok

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Leder For abonnenter

Stavnsbundet af vanvittige varmepriser: Nødstedte borgere i Kronjylland svigtet af politikere og samfund

Randers

DF's mand i Randers byråd efter kæmpesejr til Messerschmidt: Nu er det tid til at begrave stridsøkserne

Annonce