Annonce
Randers

Randers Bibliotek genåbner i en mere skrabet udgave

Ak, hvor forandret. Randers Bibliotek står nøgen og bar. Det vises med al tydelighed, at her kan man ikke slå sig end og hygge sig sammen. Foto: Annelene Petersen
Flere af bibliotekets aktiviteter er stadig stillet på vågeblus. Ikke noget med at sidde og hygge med vennerne. Men hoveddøren til bøgerne bliver slået op mandag morgen, og det bliver igen muligt at gå rundt og plukke litteraturen ned fra hylderne.

Randers: Kerneydelsen er den samme. Biblioteket udlåner bøger og sørger for at få materialet retur. Det er det, som det danske biblioteksvæsen er sat i verden for at formidle.

Men når bibliotekerne åbner mandag 18. maj efter mange ugers tvangslukning, sker det uden den store vifte af andre aktiviteter, som forlængst er blevet en del af bibliotekernes hverdag. Det bliver et adfærdsreguleret bibliotek, hvor man holder afstand og ikke må stå og hyggesnakke.

- I første omgang handler det kun om udlån og aflevering af bøger. Så venter vi jo spændt på at høre, hvad fase tre i regeringens genåbningsplan 8. juni byder på, siger bibliotekschef Mette Haarup.

Hun siger også, at biblioteksrummene vil være mærket af coronasituationen. For alt er ikke som før.

- Håndsprit og afstand gælder også for biblioteket, hvor gulvet er markeret med afstandsstriber.

Også de sociale aktiviteter er skåret væk. Der bliver ikke i første omgang mulighed for at slå et smut ind omkring biblioteket og læse sin daglige avis, for læsesalen med aviser og tidsskrifter er lukket ned. Det samme er pc'erne, som altså også er fjernet, mens vi venter på udformningen af fase 3.

Annonce
Koordinator Susanne Vestergaard viser rundt i et amputeret bibliotek, hvor der i første omgang kun må lånes og afleveres materialer. Foto: Annelene Petersen

Bøger og vin - god cocktail

Selv om det fysiske bibliotek har været lukket, har der alligevel været udlån, som har fulgt alternative veje. Ret tidligt i krisen indgik biblioteket aftale med Vinspecialisten i Dytmærsken, hvor lånere kunne hente biblioteksbøger. Via bibliotekets hjemmeside kunne man bestille bøger, som blev pakket i bogposer og afleveret hos vinhandleren. Og det har vist sig at være en succes.

- Der har absolut været stor efterspørgsel på den ydelse. Vi har pakket godt 700 bøger i løbet af nedlukningen, siger Mette Haarup om denne livline til brugerne.

Hun siger også, at de digitale aktiviteter er blevet øget i forbindelse med krisen. Desuden har bibliotekarerne online hjulpet studerende med materiale til deres skriftlige opgaver.

- Vi har anbefalet e-bøger, og vi kan se, at den del af udlånet er øget under coronakrisen, siger Mette Haarup, der glæder sig til at åbne for biblioteket mandag, selv om det altså bliver i mere behersket form og uden at kunne fungere som det sociale rum, hvor mennesker mødes, slår sig ned, snakker, læser og bliver lidt klogere på tilværelsen.

Skulle man have glemt det, så står det hvidt på blåt, at området ikke må benyttes. Foto: Annelene Petersen
Håndsprit er et must i dagens Danmark. Uanset om vi er i butikker, hos frisøren, på arbejdspladsen eller som her på biblioteket, ja, så handler det om at spritte af. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand sigtes for drabsforsøg ved Paludan-demo - politiet anholder mistænkt medgerningsmand

Randers HK For abonnenter

Randers HK-spillere ender med en pause på mere end fire måneder: Klubben er trukket i arbejdstøjet

Annonce