x
Annonce
Randers

Randers Bibliotek har glødende travlt trods nedlukning

I en grum tid kan det være godt at søge tilflugt i noget god fiktion, siger Jacob Krogsøe, kommunikatør og SoMe-ansvarlig på Randers Bibliotek. PR-foto
Forbruget af Randers Biblioteks digitale tilbud vokser kraftigt, siden biblioteket midlertidigt blev lukket ned 12. marts som følge af kampen mod coronavirus.

Randers: Siden kampen mod coronavirus 12. marts lukkede og låste dørene til Randers Bibliotek, har der været et stærkt stigende udlån af bøger på bibliotekets digitale bog-platform E-Reolen, ligesom de mere end 3.000 film på bibliotekets adgang til filmstreamingtjeneste, Filmstriben, har været flittigt set.

- Hvis vi skal kigge på noget positivt i denne alvorlige coronatid, er det, at vi nu virkelig har mulighed for at formidle vores digitale ressourcer samt vise, hvad vi kan tilbyde borgerne i Randers i vores digitale filial, når de ikke kan komme ned til os for at hente fysiske bøger eller læse fysiske aviser, siger Jacob Krogsøe, kommunaktør og SoMe-ansvarlig på Randers Bibliotek, der ligesom de øvrige af bibliotekets medarbejdere har arbejdet hjemmefra, siden biblioteket blev lukket ned.

- I en grum tid kan det være godt at søge tilflugt i noget god fiktion. Med det mener jeg, at hvis vi hele tiden bliver bombarderet med nyheder om corona, kan det være dejligt eksempelvis at se en rigtig god film inde på Filmstriben, siger Jacob Krogsøe, der netop har udarbejdet en liste med sine bud på de 40 bedste film blandt Filmstribens mere end 3000 titler, der spænder fra Chaplins sort/hvid-klassiker ”Diktatoren” til nutidige superhelt-film som eksempelvis ”Antboy”.

Annonce

Randers Bibliotek

Alle der bor i Randers Kommune kan ved hjælp af nem-id blive oprettet som bruger af Randers Bibliotek og dermed få adgang til de digitale tilbud.

Læs om de digitale tilbud på Randers Biblioteks hjemmeside www.randersbib.dk.

Du kan kontakte Randers Bibliotek på telefonnummer 87106800 mandag til fredag klokken 15-19.

Biblioteksvagten kan kontaktes på telefonnummer 70 27 07 17 og har følgende telefontid: Mandag til torsdag klokken 8-22, fredag klokken: 8-20, lørdag klokken: 8-16 samt søndag klokken: 14-22.

Telefonvagten kan svare på - næsten - alt

Jacob Krogsøe fortæller, at den telefoniske biblioteksvagt også oplever, at der i denne tid kommer langt flere henvendelser i takt med tiltagene mod coronavirussens udbredelse.

- Der er nærmest ikke det, som biblioteksvagten ikke kan give dig svaret på eller i hvert fald guide dig i den rigtige retning, siger Jacob Krogsøe.

Han er selv en del af biblioteksvagtens bemanding, og han fortæller, at siden skoler og uddannelsesinstitutioner lukkede ned, er der langt flere elever og studerende, der ringer til biblioteksvagten, fordi de gerne vil have hjælp til at løse en opgave, de har fået stillet, mens de er hjemme.

- Udover at hjælpe med konkrete svar, kan vi i biblioteksvagten ofte henvise til relevante databaser, siger Jacob Krogsøe.

- Så man kan sige, at vi, mens vi er lukket ned, har vi fået glødende travlt med de digitale udlån og i biblioteksvagten. Men vi savner vores lånere, fortsætter Jacob Krogsøe.

Ingen får bøder

Et af de spørgsmål, Jacob Krogsøe og hans kollegaer oftest må svare på i denne tid, er: Hvad sker der, hvis jeg har bøger hjemme, som overskrider sidste frist for aflevering, mens biblioteket er lukket ned?

Til det siger Jacob Krogsøe, at man kan tage det ganske roligt, da alt bliver nulstillet, så der er ingen, der vil få bøder på det, der har overskredet sidste afleveringsdato, når biblioteket på et tidspunkt åbner igen.

På samme måde bliver de reserveringer, lånerne har lavet på fysiske bøger med videre, sat på stand by, hvorefter de vil kunne afhentes, når situationen bliver normaliseret.

Da biblioteket blev lukket ned 12. marts, blev samtlige planlagte arrangementer, som eksempelvis koncerter og forfatterforedrag, sat på stand by.

Jacob Krogsøe siger, at da det er umuligt at sige noget om, hvad der vil ske, når de første 14-dages lukkeperiode er overstået, vil man vente med at tage bestik af situationen, til man har hørt nyt fra myndighederne i forhold til de arrangementer, man er gået glip af.

Gratis med begrænsninger

Selv om Jacob Krogsøe er ærgerlig over, at biblioteket har måttet aflyse arrangementer, konstaterer han samtidig, at der er brancher, der er meget hårdere ramt end biblioteket.

- Derfor er vi bare glade for, at vi kan hjælpe vores brugere med lidt digital underholdning, mens den her lidt grå dyne er over det hele, siger han.

Jacob Krogsøe tilføjer, at i modsætning til mange andre streamingtjenester er bibliotekets digitale tilbud gratis, men at der er begrænsninger i forhold til, hvor meget hver bruger kan læse og se.

Det skyldes den aftale, biblioteket har indgået i forhold til de rettighedsafgifter, det skal betale. Det betyder, at hver bruger hver måned kan se syv film på Filmstriben og læse syv bøger på E-Reolen.

Derudover er der det, der kaldes ”de blå titler” i begge kategorier, som der ikke er begrænsning på.

- Vi holder løbende øje med, hvor mange forespørgsler, der kommer fra lånerne, så vi kan vurdere, om der skal skrues op for det antal film og bøger, der kan ses og lånes om måneden. Hvis behovet viser sig at være væsentligt større end nu, har vi mulighed for at sætte antallet op, for det drejer sig jo bare om, at vi skal betale noget mere, fortsætter han og tilføjer, at hvis det sker, vil det blive oplyst på www.randersbib.dk.

- Det vil også blive slået op på vores facebookside, hvor vi dagligt har løbende informationer til vores brugere, siger Jacob Krogsøe.

Han tilføjer, at Randers Bibliotek på sin facebookside også deler andres initiativer som eksempelvis de undervisningsforløb, Randers Regnskov har livestreamet.

- Jeg ville jo gerne have haft, at vi lavede noget lignende fra biblioteket, men vi kan jo ikke komme derned, så det kan ikke lade sig gøre. Det, vi kan gøre, er, at dele og pege i retning af dem, der gør det godt som eksempelvis Randers Regnskov, siger Jacob Krogsøe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Populært issted i Kristrup stoppet i udeservering: Politiet tog medansvar for misforståelsen

Annonce