Annonce
Randers

Randers blev beriget med hele tre æresnisser

Årets æresnisser på trappen foran Rådhuset i Randers. Fra venstre er det Erik Mouritsen, Susanne Dalmose og David Riddell. Bag de tre står æresnisser fra tidligere år. Foto: Annelene Petersen

En direktør og to orkesterledere blev ved en festlig ceremoni i byrådssalen på Rådhuset lørdag middag hædret med titlen Årets Æresnisse 2018.

Randers: Oftest er kun en enkelt æresnisse blevet kåret og optaget som medlem af den lokale elitenisse-bande, men ind imellem har nissejuryen valgt at udnævne to samme år. Men i år fik byen hele tre nye æresnisser, og ikke nok med det. Den ene er ikke blot udenbys fra, men kommer fra et helt andet land, nærmere bestemt fra Skotland. Og det er ikke set før i æresnissernes 43 år lange historie.

Skal man pege på en rød tråd i valgene af årets nisser, må det være den, at alle tre i deres daglige virke bidrager til, at gøre livet i Randers så behageligt og værdigt som muligt.

Direktør for Sundhed, Kultur og Omsorg i Randers Kommune, vicekommunaldirektør Erik Mouritsen blev kåret, fordi "han altid tager de ældres parti" samt kæmper for gode boligforhold, og for at folkesundheden til enhver tid er bedst mulig indenfor det givne økonomiske råderum.

- Det er rart med en, der kan tage sig af gamle nissers sundhed og velvære, lød det fra fornisse Frank Nielsen.

Før udnævnelsen kan endeligt godkendes skal æresnisser vise, at de mestrer at udråbe et troværdigt HO-HO-HO, og det klarede de tre nye nisser til ug. Foto: Annelene Petersen

To orkesterledere

Leder af Randers Kammerorkester, skotsk fødte David Riddell fik titel af æresnisse for i nu 25 år at have arbejdet engageret for at udbrede kendskabet og kærligheden til musikken blandt både børn og voksne i Randers.

- Han er også en rigtig julenisse, idet han arrangerer julekoncerter i kirkerne, så vi alle kan komme i den rette julestemning, mindede fornisse Frank Nielsen forsamlingen af æresnisser om.

Tredje æresnissekåring havde ikke været uden problemer, selv om der her faktisk er tale om den mest ægte nisse blandt de tre. Men denne kvindelige nisse er hvert år selv stærkt involveret i udvælgelsen samt i at udarbejde diplom, lave reb-bælte, sy nissehue og strikke nissesokker. Derfor havde fornisse Frank Nielsen måttet bryde reglerne og gå uden om bestyrelsen i valget af tredje nisse, Susanne Dalmose.

Susanne Dalmose har gennem de seneste 18 ledet Blæserorkesteret Søndermarken, der som bekendt hvert år i julemåneden forvandler sig til Randers Nisserne.

Frank Nielsens regelbrud fik i øvrigt ikke andre følger end nogle begejstrede HO-HO-HO'er fra flokken af gamle æresnisser.

De tre nykårede nisser førte udstyret med hver sin tambourstav an i nisseoptoget gennem byen. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Nye nisser vist frem

Efter kåringerne blev de nye æresnisser præsenteret for folket på trappen til det gamle rådhus, hvorefter både gamle og nye æresnisser sammen med Randers Nisserne og dermed fuld musik gik gennem byens gader med ærenisse anno 2016 Michael Horsmarks Café 38 som mål. Her blev der indtaget gløgg og julehygget på ægte nissemanér.

Randers Nisserne har kåret æresnisser siden 1975 og Kristen Gjøtrup, borgmester i Randers fra 1974-1988, blev den første til at bære titlen. Ældste nulevende æresnisse er borgmester fra 1988-2001 79-årige Keld Hüttel, som også deltog i lørdagens ceremoni, og som kåredes i 1977.

Til en rigtig Randers Nisse fest hører hornmusik, og det fik vi lørdag. Foto: Annelene Petersen
Randers Nisserne sørgede som altid for god musik til æresnissekåringen. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Randers For abonnenter

Sur smiley og 5000 kroner i bøde til burgerbar: Sorte, skimmellignende belægninger i flere køleenheder

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nu er der et nyt sødt monster i byen: Linn er klar til at servere lokalt og hygiejnisk slik online og til afhentning

Randers For abonnenter

Lokalt legetøjseventyr står på skuldrene af giganter: - Vi vil have kunderne til at få mere ud af legen og af alt det legetøj, de allerede har

Randers

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Randers For abonnenter

Mark fra Randers rejste ud i verden for at skabe noget stort - i dag forsyner han afrikanske landsbyer med strøm  fra små soldrevne elværker

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Randers FC For abonnenter

Randers FC-lejren skoser manglende skarphed i tabt medaljeslag: - På ingen måde et dårligere hold end Brøndby

Norddjurs

Leif Lahn vil ikke være borgmesterkandidat: - Jeg har det supergodt på Christiansborg, hvor jeg kæmper for Djursland

Kultur

Filmen Hvidstengruppen 2 - De efterladte landede søndag i Randers: Skuespillere og pårørende besøgte grave og gik til gallapremiere

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Randers

Lokummer til eksamen: To ud af fem elever dumper toiletter på Randers-skoler

Randers For abonnenter

Embedsmænd får på puklen af investor: Anklager Randers Kommune for urent trav

Kultur

Se rød løber-fotos: Næsten 300 var til gallapremiere på den nye Hvidstengruppe-film

Annonce