Annonce
Randers

Randers får læreruddannelse

Fremtidens skolelærere kan blæive uddannet i Randers. Arkivfoto

Uddannelses- og forskningsministeriet har i dag godkendt, at VIA University College opretter to nye læreruddannelser på såkaldte uddannelsesstationer i Holstebro og Randers. Målet er at gøre det lettere for skoler i hele Danmark at skaffe uddanned

Annonce

Randers: Skoleledere i kommuner uden for de store uddannelsesbyer har svært ved at rekruttere uddannede lærere. Dels flytter læreruddannede sjældent fra den by, hvor de tog deres uddannelse. Dels stiger andelen af ikke-uddannede lærere i folkeskolen.

For at afbøde manglen på lærere opretter VIA University College nu to nye uddannelsesstationer i Holstebro og Randers, hvor VIA i forvejen har campusser, men ingen læreruddannelse. På stationerne kan studerende tage op til halvdelen af uddannelsen, plus praktik og møder i studiegrupper, mens resten skal foregå på VIAs faste udbudssteder - i Aarhus og Nørre Nissum.

Uddannelses- og forskningsministeriet har i dag godkendt de nye uddannelsesstationer som led i en forsøgsordning med "distribueret uddannelsesaktivitet", hvor professionshøjskoler og erhvervsakademier får tilladelse til at udbyde uddannelser uden for eksisterende udbudssteder. Tiltaget er i tråd med regeringens strategi om at styrke de regionale uddannelsesudbud, så de i højere grad tager højde for arbejdsmarkedets behov.

I vurderingen af VIAs ansøgning fremhæver ministeriet således, at VIA har dokumenteret et behov for dimittender i lokalområdet.

"Forsøget her fjerner nogle af de barrierer, der ellers har begrænset professionshøjskolerne og erhvervsakademiernes muligheder. Forsøget kan bidrage til lokal udvikling og vækst og forhåbentlig give flere lyst til at tage en uddannelse, udtaler Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind i en pressemeddelelse.

Annonce

Ros fra VIA

- Det giver god mening, fordi mange af de kommuner, der ligger i områderne omkring de nye stationer - fx Randers, Nord- og Syddjurs kommuner - har et dokumenteret behov for uddannede lærere. Det kan vi nu være med til at afhjælpe, siger Erik Hygum, direktør i VIA Pædagogik & Samfund.

Han henviser til en analyse, COWI har lavet for VIA, som viser, at mange skoler i regionen har op til 17 procent ikke-uddannede lærere ansat. Samme tendens viste en nylig undersøgelse, AE-rådet gennemførte i hele landet. Samtidigt stiger antallet af lærere, der forlader folkeskolen. Sidste år var tallet 5.000, heraf 1.142 alene i Region Midtjylland.

- Målet med at uddanne lærere lokalt igennem en mere fleksibel udbudsstruktur er, at man vil kunne tilbyde børn den samme faglige kvalitet i folkeskolen, som kommuner tæt på de større uddannelsesbyer har,siger han.

VIA forventer, at mellem 90-130 nye studerende vil søge ind på de nye uddannelsesstationer, som dog først åbner i 2018.

Der er ikke tale om, at VIA har fået flere studiepladser. Men man udnytter i dag kun ca. 860 af de 993 pladser, man har til lærerstuderende i alt. Fysisk placeres stationerne på VIAs eksisterende campusser i Holstebro og Randers.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ridse i lakken: Michael Aastrup vil kæmpe for at genvinde vælgernes tillid efter omdiskuteret udlandsrejse

Randers FC

Vito sikrede Randers FC endnu en sejr i generalprøven

Randers FC For abonnenter

Central midtbaneduo begynder at klikke: - Det har ikke altid set skidegodt ud

Annonce