Annonce
Erhverv

Randers-fabrik indkasserer tocifret millionunderskud: Dyrere råvarer og ny teknologi koster på bundlinjen

Peterson Packaging har mere eller mindre formået at holde det omsætningsniveau, som gjorde sig gældende for virksomheden i 2017. Omsætningen i 2018 udgør godt 268 millioner kroner mod 275,5 millioner kroner i 2017, hvor man i øvrigt også måtte slutte året med et beskedent underskud på 2,5 millioner kroner. Arkivfoto
Dyrere råvarer og stigende investeringsudgifter er blandt årsagerne til, at bølgepapvirksomheden Peterson Packaging A/S har måttet indkassere et stort millionunderskud for regnskabsåret 2018.

Randers: Da den nu tidligere beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i begyndelsen af 2019 besøgte Peterson Packaging A/S i Randers, var virksomhedens administrerende direktør, Dan Johannessen, ikke sen til at fortælle om de seneste års store investeringer i ny teknologi og nye maskiner på stedet.

Men store investeringer hænger som regel uhjælpeligt sammen med store udgifter, og dét faktum har den lokale bølgepapemballagevirksomhed måttet sande.

Det står klart, efter Peterson Packaging A/S for nylig offentliggjorde sit årsregnskab for 2018. Et årsregnskab, der afsluttes med et samlet underskud på knap 38,5 millioner kroner efter skat.

Annonce

Utilfredsstillende resultat

Af årsregnskabet fremgår det, at Peterson Packaging i 2018 har brugt omkring 99 millioner investeringskroner på nyt produktionsudstyr og IT, hvilket må siges at være en kraftig forøgelse i forhold til de godt 20 millioner kroner, der blev brugt på samme regnskabspost i 2017.

Ifølge regnskabets ledelsesberetning, som er underskrevet af Dan Johannessen og de øvrige fire medlemmer af virksomhedens bestyrelse, vil Peterson Packaging inden for en årrække have udskiftet alle maskiner i produktionen. Målet med det er, at man på den måde kan effektivisere processerne og dermed levere bedre produkter til markedet.

Men ledelsen må også erkende, at implementeringen af de mange nye maskiner ikke er gået helt som forventet, hvilket har betydet, at omkostningerne i den forbindelse er blevet højere end forventet.

- De øgede omkostninger har medført, at resultatet for 2018 blev dårligere end forventet, selvom resultatet for 2018 var forventet at være negativt. Dette har betydet, at forventningerne til resultatet ikke er indfriet, og resultatet for 2018 anses for ikke tilfredsstillende, lyder det fra ledelsen i beretningen.

Flere årsager i spil

De øgede udgifter til investeringer er imidlertid ikke den eneste årsag til det tocifrede millionunderskud i Peterson Packaging.

I sin beretning peger virksomhedens ledelse nemlig også på, at kostprisen på de råvarer, der skal bruges til produktionen af bølgepap, i den seneste tid har været kraftigt stigende.

- Priserne på selskabets råvarer steg betydeligt igennem 2017. Denne udvikling fortsatte ind i 2018 og har haft en negativ indflydelse på selskabets indtjening, skriver ledelsen, som desuden oplyser, at Peterson Packaging i løbet af 2018 har lidt et stort økonomisk tab på en enkelt kunde.

Det fremgår dog ikke af regnskabet, hvilken kunde der måtte være tale om.

Forventer endnu et underskud

Udover at forholde sig til regnskabsresultatet for 2018, så forholder ledelsen i Peterson Packaging sig i sin beretning også til det næstkommende årsregnskab for 2019. Og her fremgår det, at det vil være højst overraskende, hvis underskuddet i 2018 skulle gå hen og blive vekslet til et overskud i 2019.

- Implementeringen af de nye investeringer forventes færdiggjort i 2019. Effektiviseringen af processerne forventes først fuldt implementeret ultimo 2019, og på denne baggrund forventes resultatforbedringerne først at få fuld effekt i 2020, skriver ledelsen.

Herefter slår den fast, at der forventes en 2019-omsætning på niveau med 2018-omsætningen, og at 2018-underskuddet på 38,5 millioner kroner forventes at blive halveret i det kommende regnskab.

Amtsavisen har haft kontakt til Peterson Packaging for at spørge ind til virksomhedens nyligt offentliggjorte årsregnskab. Men virksomhedens ledelse er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Torsdagens færdselulykke ved Harridslev: 28-årig motorcyklist ramt af 57-årig bilist

Annonce