Annonce
Randers

Randers falder tungt på erhvervsliste

Hos den lokale betonvirksomhed Confac kan man ikke genkende billedet af, at Randers Kommune skulle være blevet mindre erhversvenlig. Pressebillede.

Randers Kommune er droppet 16 pladser og ligger nu på en 59. plads på en ny liste fra Dansk Byggeri over kommuners erhvervsvenlighed. Direktøren for den lokale virksomhed Confac, kan dog ikke genkende billedet af, at Randers skulle være blevet mindre erhvervsvenlig

Annonce

RANDERS: Dansk Byggeri har netop offentliggjort sin liste over de mest erhvervsvenlige kommuner i Danmark. Set med Randers-briller er listen nedslående læsning.

Randers Kommune er således faldet 16 placeringer i forhold til sidste år og er nu at finde på listens 59. plads.

Formand for Dansk Byggeri Østjylland, Michael Ancher, mener ikke, at Randers Kommunes faldende placering skyldes, at kommunen nødvendigvis er blevet mindre erhvervsvenlig.

- Jeg tror ikke, det er et udtryk for, at Randers Kommune er blevet dårligere. Det er nærmere de andre kommuner, der er blevet bedre, siger han.

I den øverste ende af skalaen ligger blandt andre Randers' nabokommuner Favrskov Kommune, Syddjurs Kommune og Norddjurs Kommune, der indtager henholdsvis 10., 11. og 12. pladsen.

Sådan ligger de lokale kommuner placeret på listen

10. Favrskov

11. Syddjurs

12. Norddjurs

59. Randers

69. Mariagerfjord

Borgmester Claus Omann Jensen hæfter sig ved, at selvom Randers Kommune generelt er gået tilbage i undersøgelsen, er kommunen stadig gået frem på flere områder. Arkivfoto.
Annonce

Dækningsafgift er hæmmende

Michael Ancher peger blandt andet på dækningsafgiften som et område, hvor nabokommunerne gør det bedre end Randers Kommune. Virksomheder betaler ikke dækningsafgift i Favrskov, Norddjurs og Syddjurs, og det er en af grundene til, at de klarer sig markant bedre på listen end Randers Kommune, forklarer han.

Michael Ancher råder derfor Randers Kommune til at drøfte analysen i byrådet.

- Kommunen skal være påpasselig i forhold til de her resultater og arbejde med at blive bedre. Hvis Randers Kommune bliver ved med at ligge dårligt på listen, kan man risikere, at nogle virksomheder vælger at rykke videre til en anden kommune, der er mere erhvervsvenlig, siger Michael Ancher.

Dækningsafgiften er en særlig skat for erhvervsejendomme, som det er frivilligt om en kommune vil opkræve eller ej. Randers Kommunes indtægter fra dækningsafgifter er knap 30 millioner kroner.

Annonce

Genkender ikke billedet

Hos virksomheden Confac, der netop har besluttet sig for at udvide forretningen i Randers, kan administrerende direktør Erling Holm ikke genkende det billede, Dansk Byggeris liste tegner af Randers Kommune.

- Vi har udelukkende gode ting at sige om Randers Kommune. Da vi skulle starte vores virksomhed, havde vi også forespørgsler hos nabokommunerne, og der fik vi en mere blandet modtagelse. Vi valgte Randers i sin tid, fordi vi fik en fantastisk behandling, siger Erling Holm.

Han understreger, at han kun har oplevet kommunen som meget erhvervsvenlig.

- Vi ligger 200 meter fra motorvejen, tæt på havnen og vi kan rekruttere medarbejdere fra en stor by. Så jeg ved ikke, hvad jeg skulle pege på af negative sider ved at drive virksomhed her i kommunen, siger Erling Holm.

Han forstår dog godt Michael Anchers pointe om, at kommunens dækningsafgift kan være en hæmsko for nogle virksomheder.

- Selvfølgelig ville det være smart for os, hvis dækningsafgiften var nul. Men de fordele vi har ved at være i Randers, overstiger langt vores udgifter til dækningsafgiften. Det er ikke noget, der afgør, om vi overlever eller ej. Dækningsafgiften kan måske være udslagsgivende for en helt nystartet virksomhed. Men vi ville stadig vælge Randers Kommune, hvis vi skulle starte forfra, siger Erling Holm.

Annonce

Gået frem på nogle områder

I undersøgelsen måler Dansk Byggeri erhvervsvenligheden i kommunerne ud fra 31 parametre, der er vægtet i betydning.

Borgmester Claus Omann Jensen (V) hæfter sig ved, at selvom Randers Kommune samlet er faldet, er kommunen gået frem på 11 parametre. Blandt andet ligger man i top på områder som dialog med erhvervslivet og administrationsgebyr på erhvervsaffald.

- Jeg er meget glad for, at vi har en god dialog med erhvervslivet, og at vi går frem på i alt 11 parametre, som vi har prioriteret. Det viser, at det virker, når vi gør en indsats. Jeg tager det selvfølgelig meget alvorligt, at vi er gået tilbage på nogle områder, for vores mål er at have en høj erhvervsvenlighed, siger Claus Omann Jensen.

Borgmesteren understreger, at selvom han gerne ville fjerne dækningsafgiften har kommunen på nuværende tidspunkt ikke råd til at gøre det.

- Man skal tænke på, at hvis vi fjerner dækningsafgiften helt, kommer pengene til at fragå den borgernære velfærd. Vi sænker i forvejen dækningsafgiften med en halv promille i 2018, og når vi får råd, vil jeg meget gerne være med til at fjerne dækningsafgiften helt. Men der skal være råderum til det først, siger Claus Omann Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC

Johnny Thomsen tvivler på flere kampe efter skade: Kan ikke undgå at blive rørt over hyldest

Randers FC For abonnenter

Karakter fra comebacksejren mod OB: To af profilerne strålede klarest i flot holdpræstation

Randers FC For abonnenter

Reaktioner fra Europa Playoff-sejr: Indsatsen i anden halvleg skal sikre avancement

Annonce