Annonce
Erhverv

Randers-firma går forrest: Vil skabe verdens første genanvendelige IIR-mundbind

Lars Schacksen (tv) og Jakob Hansen (th) er henholdsvis direktør og vicedirektør i firmaet Visitet A/S, som på få måneder er gået fra en tom ordrebog til at producere en kvart million mundbind om dagen. Inden året er omme, vil produktionen være omlagt, så der produceres genanvendelige IIR-mundbind. Foto: Visitet A/S
I efteråret åbnede værnemiddel-producenten "Visitet" i Randers. På det tidspunkt var der ikke én eneste ordre i bogen. I dag producerer firmaet 250.000 mundbind om dagen og knokler for at indfri ambitionen om at skabe verdens første genanvendelige IIR-mundbind - et projekt, der er tæt på mål.

Randers: I efteråret satsede to iværksættere alt. De investerede otte millioner kroner i en 20 meter lang og 20 ton tung højteknologisk mundbindsmaskine, fandt et ledigt lokale på Tjærbyvej i Dronningborg og gik i gang med at tilbyde danskproducerede mundbind til potentielle kunder i Danmark og Tyskland. Siden da er det gået stærkt. I dag er der 14 ansatte og en fuld ordrebog på stedet.

- Det tog pludselig fart for vores virksomhed, og i dag producerer vi cirka 250.000 mundbind om dagen, fortæller vicedirektør Jakob Hansen og tilføjer, at produktionen kan øges til det dobbelte, hvis behovet opstår. Den højteknologiske maskine, iværksætterne i efteråret investerede i, kan nemlig producere op mod 500.000 mundbind om dagen.

Genbrug på vej

Inden året er omme, er målet at have omlagt produktionen, så de millioner af mundbind, der hver måned kører ud fra fabrikken i Dronningborg, er genanvendelige.

Som de første i verden vil de randrusianske iværksættere nemlig udvikle genanvendelige mundbind af typen IIR, som er den sikreste kategori og godkendt til brug ved blandt andet operationer. Et projekt, der vil kunne spare produktionen 70 procent af udledningen af CO2.

Jakob Hansen fortæller, at forsøgene allerede er i fuld gang.

- Det fungerer på den måde, at de brugte mundbind bliver indsamlet via specielle skraldespande, der bliver opstillet på blandt andet hospitalerne. De brugte mundbind bliver så fragtet tilbage til os, hvor vi gennem en smelteproces kan udvinde det råmateriale, mundbindene oprindelig blev lavet af, og dermed lave dem på ny, forklarer han og fortsætter:

- Vi er i fuld gang med projektet. Lige nu eksperimenterer vi med forskellige smeltetemperaturer.

I første omgang er det mundbind fra sundhedsvæsnet, der vil blive indsamlet og genanvendt, for det er her, der bliver brugt den absolut største mængde mundbind. På sigt er målet dog også at indsamle brugte mundbind fra privatpersoner.

- Vi arbejder på at udvikle en metode, der gør det muligt at indsamle stort set alle vores mundbind igen, når de er brugt, fortæller vicedirektøren.

Annonce

Ikke en døgnflue

Mundbindene fra Visitet er en opdateret udgave af de klassiske blå mundbind. I stedet for traditionelle elastikker bag ørerne, er der et blødt og elastisk bånd, der skulle være mere behageligt at bruge. Og næseklemmen er forbedret, så masken sluttere tættere for at reducere risikoen for, at brillerne dugger. Derudover er mundbindene som nævnt af typen IIR, der er godkendt til medicinsk brug, og det er derfor sundhedssektoren, der er virksomhedens primære målgruppe.


Det fungerer på den måde, at de brugte mundbind bliver indsamlet via specielle skraldespande, der bliver opstillet på blandt andet hospitalerne. De brugte mundbind bliver så fragtet tilbage til os, hvor vi gennem en smelteproces kan udvinde det råmateriale, mundbindene oprindelig blev lavet af, og dermed lave dem på ny.

Jakob Hansen, vicedirektør, Visitet A/S


- Vi leverer rigtig mange mundbind til Region Hovedstaden, og er også i dialog med flere andre regioner. Vores virksomhed er ikke en døgnflue, vi henvender os til steder, hvor der også efter pandemien vil blive brugt mundbind i det daglige, forklarer Jakob Hansen.

Derudover sælger Visiret mundbind til det tyske marked og til grossister, der videresælger til nogle websites, hvorigennem privatpersoner kan købe mundbindene.

Annonce
Randers For abonnenter

Mæglere ser lys fremtid for Randers: - Befolkningstilvækst er et godt salgsargument, så væksten bliver selvforstærkende

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Så er den gal igen: Slagter fortsætter med at sælge kød, selv om hans butik er lukket af myndighederne

Randers For abonnenter

Randers fik ingen puljepenge, men: Formand er klar til at kæmpe for mindre teams i hjemmeplejen

Randers FC

Snart går jagten på de sidste billetter til Leicester-braget ind: - Det overstiger langt, hvad vi oplever mod AGF eller Brøndby

Debat For abonnenter

Her tænker man kun på penge og ikke anstændighed: Derfor er Facebook ikke et medie

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Leder For abonnenter

Skidt og skrald: Sådan skaber vi et større Randers ved en lille indsats

Kultur

Dronningens liv dramatiseres: Ny musical hylder Margrethe

Randers For abonnenter

Nangcy oplever en strøm af fremmede i hjemmet: Alle undrer sig over det store gennemtræk af personale

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Randers For abonnenter

Jacob er ikke som de fleste. Han samler det skrald, vi andre smider overalt – også de brugte mundbind

Leder For abonnenter

Bussen mellem Randers og Aarhus: Et skridt i en rigtig retning, men Midttrafik er på ingen måde i mål

Randers

Mølballe har købt polstermøbel-fabrik: - Det er et nyt ben i vores produktion, men det har alt andet også været engang

Annonce