Annonce
Randers

Randers-firma spiller afgørende rolle i kampen mod corona

Vink Plast vil ikke spinde guld på coronakrisen. Det handler udelukkende om at udvise samfundssind og hjælpe det danske sundhedsvæsen. Her ses Jan Busk (t.v.) sammen med direktøren for Vink Plast, Morten Grue Jakobsen. Arkivfoto: Jan Sisseck
Under coronakrisen er Vink Plast blevet en af Danmarks vigtigste virksomheder. Udover at levere tusindvis af kvadratmeter materiale til gulvklistermærker og nyseskærme til supermarkedskæder, tankstationer og apoteker i hele landet, spiller Randers-firmaet nemlig også en afgørende rolle i produktionen af værnemidler til sundhedsvæsenet.
Annonce

Randers: Landet over har stribevis af virksomheder midlertidigt omlagt produktionen for at lave værnemidler, der kan hjælpe det danske sundhedsvæsen sikkert igennem corona-pandemien.

Én af dem er Randers-virksomheden Vink Plast, der sammen med Idé-Pro fra Skive står bag produktionen af hundredtusindvis af visirer, der skal beskytte sundhedspersonale mod smitte.

Omlægningen er absolut ikke en lukrativ forretning for Vink Plast, men det er heller ikke dét, det handler om.

- Vi skal ikke leve af det her - vi skal få sundhedspersonalet til at leve af det, fastslår Jan Busk, der er ansvarlig for forretningsudviklingen hos Vink Plast.

- Vi ser det som vores forpligtigelse over for samfundet. Det drejer sig om samfundssind, tilføjer han.

Vi skal ikke leve af det her - vi skal få sundhedspersonalet til at leve af det.

Jan Busk, Vink Plast

Annonce

Startede med 3D-printer

Hos Vink Plast begyndte de kort efter, coronavirussen kom til Danmark, at eksperimentere med produktion af visirer. På daværende tidspunkt var der ingen, der vidste, hvor massiv manglen på værnemidler ville blive, og derfor var sundhedsvæsenet heller ikke begyndt at kontakte produktionsvirksomhederne endnu og bede om hjælp. Den henvendelse kom først senere, da udviklingen af visirer allerede var sat i gang.

- Vi læste et sted, at Danmark muligvis kunne komme til at mangle værnemidler, herunder visirer til hospitalernes personale. Derfor begyndte vi på eget initiativ at undersøge mulighederne for produktion af disse, forklarer Jan Busk.

Klare plastmaterialer til selve skærmen på visiret havde Vink Plast, men rammen, der skulle samle det hele og holde skærmen fast på hovedet, manglede. Derfor gik to af firmaets teknikere i gang med at designe og 3D-printe forskellige rammer.

Inden Vink Plast havde færdigudviklet rammen, hørte Jan Busk om firmaet Idé-Pro i Skive, som allerede havde udviklet en ramme og fået prototypen godkendt hos sundhedsmyndighederne.

I den nuværende sundhedsmæssige krise mente han, at det var vigtigere at have en effektiv forsyningskæde til sundhedssektoren end mange forskellige designs, der kæmper om de begrænsede materialer. Han kontaktede derfor Idé-Pro og fik etableret et samarbejde, hvor Skive-firmaet producerer sin nyudviklede ramme til visirerne i store mængder på sprøjtestøbemaskiner, mens Vink Plast forsøger at dække behovet for klare plastmaterialer til visirernes skærme.

Annonce

Mangel på materialer

Indtil videre har Vink Plast leveret materiale til produktion af knap 200.000 visirer. De ville snildt kunne afsætte endnu flere, men problemet er, at efterspørgslen er enorm over hele verden, og derfor er det svært at skaffe råvarer nok.

Det er dog ikke kun efterspørgslen på råvarer til produktion af visirer, der er eksploderet. Det er efterspørgslen på færdiglavede visirer også. Hos Idé-Pro, der står for uddelingen af visirerne, bliver man bombarderet med henvendelser fra hele Europa.

- Men først og fremmest går vores produktion til det danske sundhedsvæsen, fastslår Idé-Pros administrerende direktør, Morten Nors.

Først hvis det danske behov bliver mættet, vil han begynde at eksportere til andre lande.

Sådan ser Idé-Pro og Vink Plasts visirer ud. De bliver sendt ud til hospitaler i hele landet, hvor de skal beskytte sundhedspersonalet for coronasmitte. Foto: Idé-Pro
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce