Annonce
Randers

Randers giver 5,2 milliarder kroner til velfærd

Det går godt, også i Randers. Men skal de gode tider fortsætte og måske endda blive endnu bedre, så skal man huske at nurse virksomhederne og deres ansatte, så de sammen kan løfte hele samfundet, lyder det fra DI. Tegning: Jens Nex
DI har beregnet og offentliggjort danske virksomheders og deres ansattes bidrag til velfærdsstaten. Formålet er at huske politikerne på ikke at glemme erhvervslivets vilkår, når der debatteres i valgkampen.

Randers: Endnu ved vi ikke, hvornår vi næste gang skal til stemmeurnerne for at sammensætte et nyt folketing. Men vi ved, at det er snart og senest 17. juni, hvilket har fået Dansk Industri (DI) til at udsende en reminder eller påmindelse, om man vil.

En påmindelse om, at inden man i forbindelse med den forestående valgkamp begynder at diskutere ældreomsorg, skoler, sygehusvæsen og pensionsalder, bør man også omkring, hvem der egentlig betaler for velfærdsgoderne, og hvordan disse bidragsydere går og har det.

Kort fortalt har DI kigget på, hvor meget landets private virksomheder og deres ansatte bidrager med, og organisationen har regnet sig frem til, at 550 milliarder kroner eller cirka halvdelen af de penge, som den offentlige sektor hvert år har til rådighed, når den skal servicere og drage omsorg for landets borgere, kommer fra de private virksomheder i form af dels selskabsskat, dels indkomstskat fra de ansatte.

Randersvirksomhederne tegner sig i det regnskab for 5,2 milliarder kroner, mens nabokommunerne Mariagerfjord og Norddjurs bidrager med henholdsvis 3,3 og 2,0 milliarder.

Annonce

Vel går det godt, men..

Formanden for DI Randers-Norddjurs Per Hastrup siger om baggrunden for, at DI har lavet analysen:

- Virksomhederne og alle deres dygtige medarbejdere bidrager tilsammen betragteligt til vores fælles velfærd. Og den sygepleje, uddannelse, dagpasning, infrastruktur m.m., som det offentlige leverer til gengæld, er helt uundværlig for virksomhederne. Det er den gode cirkel, vi har i Danmark, og som er så vigtig for vores succes. - Vel går det godt i Danmark for tiden. Men selv om det gør det, kan det desværre godt blive glemt, hvor vigtigt det er at skabe gode betingelser for, at virksomhederne kan skabe vækst og job. Derfor har vi ønsket at gøre det tydeligt med virksomhedernes ’velfærdsaftryk’. På den måde får vi forhåbentlig både borgere og politikere til at se diskussionen om virksomhedernes vilkår som en naturlig del af diskussionen om, hvordan vi sikrer os et godt velfærdssamfund i Danmark.

Ikke kommunal konkurrence

Kigger man på eksempelvis randersvirksomhedernes bidrag på de 5,2 milliarder kroner og sammenholder beløbet med befolkningstallet i kommunen, så burde beløbet faktisk være næsten dobbelt så stort, hvis Randers skal ligge på gennemsnittet.

Imidlertid mener Per Hastrup ikke, at man heraf kan udlede, at Randers halter voldsomt efter andre. Der kan nemlig være mange årsager til, at de enkelte kommuners bidrag er større eller mindre end gennemsnittet. Eksempelvis har vi i Randers ikke som i de københavnske forstæder mastodontvirksomheder, der leverer overskud, der langt overstiger, hvad man kan forvente i forhold til virksomhedens størrelse, ligesom tallene også er påvirkede af, hvor mange der pendler ind og ud af kommunen.

- Og det har slet ikke været hensigten med analysen, at kommunerne skulle måle sig i forhold til hinanden. For os har det først og fremmest været hensigten at minde politikere og debattører om, at inden de begynder at overbyde hinanden med løfter om lavere pensionsalder eller flere penge til de ældre, så også lige tænke på, at de, der leverer finansieringen af goderne også skal have gode rammevilkår.

- Der er ikke mindst i en valgkamp en tendens til at fokusere på alt det, der trænger til et løft, og glemme de områder, hvor det går godt, siger Per Hastrup og tilføjer:

- Og det går ganske godt. Men det bliver det ikke ved med, hvis ikke man sørger for for eksempel en ordentlig infrastruktur eller sender folk for tidligt på pension i en tid, hvor vi lever længere og længere.

Enig borgmester

Randersborgmester Torben Hansen (S) er enig:

- Jeg håber da, at man i valgkampen vil lægge symbolpolitikken til side for i stedet at diskutere de ting, der betyder noget. Og det er netop eksempelvis infrastruktur samt sikringen af kvalificeret arbejdskraft til vores virksomheder.

- Vi er i Randers meget optaget af, at alle unge får en uddannelse. Der eksisterer et superstærkt partnerskab mellem Tradium og virksomhederne i kommunen, hvilket nu for alvor ser ud til at bære frugt. Udviklingen er nemlig vendt, således at erhvervsuddannelserne nu får markant flere ansøgere, siger Torben Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Kommunen støtter tv-sjov fra Christian Fuhlendorff og lokal instruktør med en halv million: Skal vise de gode sider af Randers

Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Danmark

Danmark genåbner grænsen: Tyske, islandske og norske turister er nu velkomne

Annonce