Annonce
Erhverv

Randers-guldsmed ramt af personlig tragedie kort før afrejsen: Nu er der sat en bagkant på eventyret i Thailand

Tidligere guldsmed Erik Sørensen befinder sig godt i Thailand, men tanker om familiens ve og vel i Danmark fylder så meget, at opholdet sandsynligvis alligevel ikke bliver permanent. Her er han fotograferet med Phen Sørensen, som han blev gift med kort før afrejsen sidste år. Arkivfoto: Annelene Petersen
Omkring 14 dage før, det nygifte par Erik og Phen Sørensen skulle starte en ny og permanent tilværelse i hustruens hjemland, Thailand, blev Erik Sørensens søn, der var udset til at skulle overtage guldforretningen, indlagt med en hjerneblødning. Det går fremad med ham, men familien i Danmark er noget, der fylder meget i tankerne i et ellers behageligt ophold. ”Jeg befinder mig godt hernede,” lyder det fra den nu pensionerede guldsmed.

Randers: ”Det, der kommer, kommer, og så må vi tage den derfra.” Sådan lød credoet fra pensioneret guldsmed Erik Sørensen, da Amtsavisen november sidste år beskrev hans og konens forberedelser til et nyt liv i Thailand. Et permanent ophold med sol, afslapning og godt selskab med Phens familie i den nordøstlige provins Nakhon Phanom.

Her skulle Erik Sørensen efter planen nyde sine sidste år. I solrige Thailand, lige ved Mekong-floden der danner grænse til nabolandet Laos, og med masser af afslapning på programmet efter et arbejdsliv, der først sluttede sidste år for den nu 80-årige pensionist.

Ganske få uger efter og blot omkring 14 dage før afrejsen, der var planlagt og booket til 23. december, stod det klart, at de største udfordringer ikke kom til at handle om selve opholdet, men derimod den ulykkelige omstændighed, at Erik Sørensens 55-årige søn blev indlagt med en hjerneblødning.

Annonce

Held i uheld

Midt i pakkeriet var det dermed sønnens helbred, der havde førsteprioriteten.

- Overvejelserne, da det skete, var, om vi overhovedet skulle rejse eller ej. Lægerne anbefalede, at vi tog afsted, for vi kunne sådan set ikke gøre noget for ham. Og det er også rigtigt nok, at vi ikke kunne gøre noget for ham, men vi kunne gøre noget for os selv, siger Erik Sørensen.

Sønnen var udset til at skulle overtage sin fars aktiviteter.

- Han er udlært guldsmed, og planen var jo, at han skulle have kørt min forretning videre. Han havde planlagt det hele, og pludselig måtte jeg finde ud af, hvad vi så skulle gøre med alle tingene. Alt var klappet og klart, og jeg havde simpelthen så travlt, da jeg skulle af sted, og så går der hen og sker en ulykke med min søn.

Erik Sørensen fik på grund af omstændighederne ikke pakket den container, der skulle sendes afsted til Thailand og det nye liv dér.

- Vi tog bare afsted, og måske var det alligevel godt, at vi ikke fik pakket containeren, for jeg skal jo hjem til min familie og se, hvordan det går med dem. Det var ikke lige det her, jeg havde drømt om, men sådan er det jo. Så nu er vi hernede på et eksperiment, forklarer Erik Sørensen.

Annonce

Bagkant på eventyret

Det, der skulle have været et permanent ophold i det, der oversat betyder ’De Fries Land’, har dermed fået en bagkant. Hvordan forholdet til Thailand fremover skal være, er endnu ikke helt på plads efter foreløbig fire måneders ophold hos Phen Sørensens familie.

- Jeg regner med, at jeg om en måneds tid kommer en tur hjem til Danmark, og så ser vi hvordan og hvorledes. Vores plan bliver nok fremover, at vi nøjes med at tage på ferie hernede ind imellem, når vi har tid til det, og hvis vi da kan få råd.

I øjeblikket lever parret af Erik Sørensens pension, der dog er blevet kraftigt beskåret efter brylluppet med Phen sidste år, idet den daværende indkomst fra Phens kommunale rengøringsjob ikke længere tikker ind. Derimod er det ikke lykkedes for Phen at finde et arbejde i Thailand, men dette økonomiske misforhold har der ikke været overskud til at få rettet hos de relevante myndigheder, selvom forsøget bestemt er gjort.

Erik Sørensen er sikker på, at Randers Kommune vil stå klar med åbne arme og være klar til at tilbyde Phen Sørensen et lignende job efter hjemkomsten.

- Randers Kommune står bare og venter på, at hun kommer hjem. Hun kan sagtens få noget arbejde igen, det ved jeg, siger Erik Sørensen.

Den tidligere guldsmed understreger, at han har det godt i det thailandske, hvor temperaturen i det buddhistiske land lige nu hedder 33 grader.

- Det har jeg helt sikkert. Jeg befinder mig godt hernede, og kan godt lide temperaturen. Det er bare så uheldigt, at det var så kompliceret, da jeg skulle væk derfra, og det er noget, jeg er ked af, siger han.

Annonce

Sprogbarrierer ved Mekong-floden

Engang imellem tager Erik Sørensen på tur til Mekong-floden, hvor han sidder og følger med i det, der foregår langs verdens 12. største flod, mens han får sig en kold øl eller vand.

- Så sidder jeg og ser på dem, der fisker, og hvad der ellers sker. Og så dukker der nogle gange nogen op med deres madpakke, og så kommer man til at sidde og snakke lidt med dem, siger Erik Sørensen.

Ofte kommer der en sprogbarriere i spil, for selv om nogen thailændere kan noget engelsk, er der mange, der ikke kan tale andet end thai.

- Jeg har problemer med sproget. Jeg har fået lært lidt, men det går alt, alt for langsomt efter min mening, siger Erik Sørensen, der ellers ikke tidligere har haft problemer med at tilegne sig nye sprog og alfabeter.

Efter at have været gift med en russer i 27 år, kan den tidligere guldsmed noget russisk og har lært sig det kyrilliske alfabet. Derudover taler han tysk og engelsk og behersker en smule italiensk og fransk.

- Jeg kan så mange andre sprog, men det her kan jeg bare ikke få ind i hovedet. Det er nok også fordi, jeg er blevet for gammel, ræsonnerer Erik Sørensen, der nærmest har opgivet ævred, når det handler om at få mestret de thailandske bogstaver, der ikke giver meget mening, når han ser dem:

- De russiske bogstaver fik jeg da lært, de er i det mindste til at finde ud af. Men thai og kinesisk, det er jo simpelthen forfærdeligt. Men det ser flot ud, når de skriver det.

Annonce

Tager en dag ad gangen

Hvis der er én ting, den nyligt pensionerede guldsmed ikke kan beskyldes for, er det at have siddet uvirksom hen de sidste 80 år.

Han var været i guldsmedebranchen i mere end 54 år. Senest med forretningen Houmedens Guld Sølv og Ure.

I Thailand er tingene vendt en smule på hovedet, hvor pauserne fra solen bliver brugt foran det store fjernsyn, hvor Erik Sørensen ser boksekampe, snooker og fodbold.

- Man skal passe på, for det er sindssygt varmt. Så man gemmer sig lidt i skyggen, og jeg bruger meget af tiden foran fjernsynet.

Som selvstændigt erhvervsdrivende gennem så mange år er den nye tilværelse med decideret driverliv på en måde naturstridig for ham.

- Det var det, jeg gerne ville ned at nyde, og det har jeg så gjort. Det har været rigtig godt. Men indimellem kan man altså også få nok af den slags. Og det er utroligt, men det kan man, siger han og fortsætter:

- Mit største problem er at få tiden til at gå med ingenting. Det er det værste, det må jeg indrømme. Jeg har det godt hernede, det er helt sikkert, men jeg er lidt træt af, at jeg har for lidt at lave, siger Erik Sørensen, der har masser af lovord til den thailandske befolkning.

- Det er et skønt land at bo i, og det er rare og flinke mennesker alle sammen, og de er meget hjælpsomme. Hernede er man tilfreds med alting, men det er ikke helt, som det er i Danmark. Men man har en positiv holdning til det hele. Det fungerer for dem, og så er det godt nok.

Samme positive sind har Erik Sørensen, når han nogle gange spekulerer over, hvordan det hele mon skal ende:

- Min far blev 89 år, så hvis jeg overlever ham, har jeg 10 år endnu. Lad os se, hvordan det går. Man spekulerer på det en gang imellem, men det er nu sjældent. Vi tager en ny dag i morgen.

Annonce

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

38-årige Nina Østergaard bliver topchef for Fyns største koncern

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Annonce