Annonce
Randers

Randers i karantæne: Coronavirussen lægger midtbyen øde

Stine Woller har god tid til at fylde på hylder i afdelingen med vitaminer og kosttilskud. Foto: Annelene Petersen
Torsdag var dag 1, efter at statsminister Mette Frederiksen sendte en stor del af befolkningen på hjemmearbejde efter eskalationenen i spredningen af coronavirus. Avisen gik en tur i byen.

Randers: Det er som en søndag i november. Næsten ingen mennesker i gaderne. Kun en enkelt bil, der bumler hen over de våde brosten i Torvegade. Regnen siler ned, kun afbrudt af et solstrejf i ny og næ.

Det er dag 1, efter at statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag aften sendte en stor del af den danske befolkning i karantæne på grund af eskalationen i spredningen af coronavirus.

Billedet er stort set det samme for de fleste butikker i Randers Midtby. Næsten ingen kunder og næsten ingen omsætning.

Det daglige trummerum går mest med ekstra rengøring og næsten glemte opgaver fra ventelisten. Og at spritte hænder af, i tide og utide.

Annonce
Nikoline Vollmers har god tid til rengøringen hos Sportmaster. Kunder er der ikke mange af. Foto: Annelene Petersen

Max syv kunder

Hos Sportmaster i Brødregade lyser salgsassistenterne op, da journalisten og fotografen dukker op i den kundetomme butik. Endelig nogen at tale med.

- Der har højest været syv kunder i dag. Der plejer at have været flere her ved halv-to tiden. Men vi har solgt lidt sko og lidt tøj, fortæller Sine Midtskogen, der er praktikant i sportsbutikken.

Bag nogle hylder med fodtøj er salgsassistent Nikoline Vollmers i gang med støvsugeren. Tid til at gøre rent og fjerne spindelvæv.

Hun fortæller, at der næsten ingen passagerer var med hendes bus i morges. Normalt er den helt proppet.

Corona og regnvejr

Hos tøjbutikken CC Christensen længere oppe ad Brødregade er Lars Engstrøm i gang med at pakke varer ud, sætte priser på og lægge på plads. Det er der god tid til.

- Der har da været handel i dag, siger han, men corona og regnvejr er ikke den bedste kombination.

Normalt er tøjbutikken for kvinder og mænd bemandet med seks-syv personer. Nu er der kun tre på arbejde.

- Vi må se, hvordan det ser ud om en uge, siger Lars Engstrøm og tilbyder en nyankommet kunde at blive båret rundt i butikken.

Lars Engstrøm: Corona og regnvejr er ikke den bedste kombination. Foto: Annelene Petersen

Håndvask en gang i timen

I Matas er den sædvanlige hær af handlende kvinder skrumpet ind til nogle få, der ikke behøver at lede længe efter salgsassistenternes gunst.

- Det føles som en søndag. Vi har solgt lidt kosttilskud, men det hyppigst efterspurgte er håndsprit, men sådan var det allerede om fredagen, som det første tilfælde af corona var konstateret om torsdagen, fortæller Stine Woller, der får tiden til at gå med at fylde på hylder.

- Vi vasker hænder en gang i timen og spritter af hver gang, vi har rørt ved et eller andet elektronisk.

Saksene er slebet, men kunder er der få af, fortæller Lene Binder, Mr Elgaard, i Rådhusstræde. Foto: Annelene Petersen

Ledige sæder

Hos frisør Mr. Elgaard i Rådhusstræde er der lutter ledige sæder for spejlene. De tre frisører i salonen har slebet saksene, men bruger i stedet tiden på at skrubbe og skure.

- Kan I ikke dufte det? spørger Lene Binder, der er daglig leder af salonen.

Fire kunder er det blevet til i dag. Det kan blive et par lange uger for de ansatte, der er afhængige af kunder i butikken.

- Men det kan også blive dyrt for bossen, tilføjer Lene Binder.

Anitta Jensen har masser af påskeæg til salg, men det er mest nymalet kaffe på pose, der er dagens slagnummer hos Frellsen Chokjolade. Foto: Annelene Petersen

Nymalet kaffe i poser

På hjørnet af Rådhustorvet og Torvegade frister Frellsen Chokolade med påskeæg i alle størrelser, men fra morgenstunden er det mest nymalet kaffe i poser, kunderne er gået efter, fortæller Annitta Jensen, der er salgsassistent.

Hun undrer sig over, at mange af kunderne er ældre mennesker, der er dem, der er mest truet af coronavirussen.

- Det kan man godt ryste lidt på hovedet over, siger Annitta Jensen.

Travlhed ved Sønderbro Apotek. Kunderne vil gerne hamstre, men det har Lægemiddelstyrelsen sat en stopper for. Foto: Annelene Petersen

Travlhed på apoteket

Endelig et sjældent syn af menneskemængde på over ti personer, dog spredt. Sønderbro Apotek har dagen igennem haft pænt besøg af kunder, der gerne vil hamstre, men det får de ikke lov til.

Torsdag morgen har sundhedsministeren aktiveret dele af lægemiddelberedskabet. Det betyder, at man ikke kan købe mere receptmedicin på apoteket end det, der svarer til ens normale forbrug, og at apoteker og supermarkeder kun udleverer én pakke medicin per kunde i håndkøb.

Beslutningen er truffet for netop at modvirke hamstring.

Souschef på apoteket, Anni Kristensen, fortæller, at mange produkter har været udsolgt i flere dage. Kunderne går efter håndsprit, masker, termometre og handsker. Apoteket har lige fået mindre parti håndsprit ind, men det er hurtigt udsolgt.

Bettina Kylling og Familiekøkkenet gik glip af ordre på 200 kuverter på grund af coronavirussen. Foto: Annelen Petersen

Den barske virkelighed

Sidste stop på rejsen gennem den næsten mennesketomme by er Familiekøkkenet i arkaden i Trangstræde. Her står ejerens medarbejdende hustru, Bettina Kylling, og nyder en velfortjent smøg efter dagens dont med at lange smørrebrød over disken.

Torsdagen har slet ikke været så slem som frygtet.

Til gengæld har smørrebrødsforretningen lige mistet en ordre på 200 frokostkuverter, fordi kunderne har valgt at holde lukket på grund af coronavirussen.

- Vi har kun været her i tre måneder, men det er en del af den barske virkelighed, siger Bettina Kylling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Analyse: Derfor har Thomasberg fået noget at tænke over

Annonce