Annonce
Randers

Randers i Kbh, ville have råd til 452 ekstra pædagoger

Arkivfoto: Johan Gadegaard

En kommune, der ligger i hovedstadsområdet får alene på grund af sin geografi dækket en større del af sit underskud end en kommune, der ligger i provinsen.

Sådan er det såkaldte udligningssystem, der fordeler penge mellem kommunerne, sat sammen.

Det betyder, at hvis man i et tankeeksperiment flyttede Randers Kommune, så den geografisk blev placeret mellem for eksempel Brøndby og Hvidovre, så ville byrådet årligt kunne disponere over næsten 186 millioner kroner mere end i dag. Med de penge kunne politikerne ansætte 371 ekstra lærere, 452 pædagoger eller 479 social- og sundhedsassistenter. Det viser beregninger, som otte provinskommuner i fællesskab har fået lavet på baggrund af tal fra Økonomi og Indenrigsministeriet.

Den store forskel på provins og hovedstad skyldes, at der for hovedstaden findes et særligt ekstra udligningssystem - den såkaldte hovedstadsudligning. Hovedstadsudligningen fordeler penge internt mellem 34 hovedstadskommuner, sådan at de rige kommuner i området giver til de mindre rige. "Uretfærdigt," lyder det fra otte provinsborgmestre, som vil have ordningen ændret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Skal byrådet have nyt navn? To partier er klar til at ændre titlen på Randers Byråd

Randers FC

Pokalfinale er mere end hæder og ære: Europæisk millionregn kan vente Randers FC

Randers FC

Nedtælling til pokalfinale: Husk at følge med, når vi går live med Ralf Pedersen

Annonce