Annonce
Randers

Randers i undtagelsestilstand - tre uger i coronaens vold

Alle patienter, som er henvist med symptomer på covid-19, skal benytte en særskilt indgang til Regionshospitalet Randers. Foto: Helle Brandstrup Larsen
Coronakrisen er på vej ind i sin fjerde uge. Avisen ser tilbage på de første tre uger. På en hverdag og verden, der slog en kolbøtte, som langt fra er landet endnu.

Fredag 28. februar

Corona er nu i Danmark - flere tilfælde ventes på vej

Nu er coronavirussen blevet så vigtig en nyhed, at den havner på forsiden af avisen. Øverst oppe i venstre hjørne, men ikke vigtigere end at dagens tophistorie i avisen er "Trafik kan blive et problem for naboer til et nyt boligprojekt".

Første smittede dansker er en TV2-journalist, der havde været på skiferie i Norditalien. Da han bliver testet positiv, sender TV2 en række medarbejdere i hjemmekarantæne. Siden kommer det frem, at også en læge på Skejby Sygehus er smittet, og en række af hans kolleger må derfor ligeledes i hjemmekarantæne i to uger.

Annonce
Dronning Margrethe taler til nationen på en ganske almindelig tirsdag aften, og så kunne ingen vist længere være i tvivl om situationens alvor og bekymringen for "den farlige gæst". Vi får en opsang, men føler os også mere samlet end længe. Foto: Dr/Ritzau Scanpix

Fredag 6. marts

En uge senere indkalder statsminister Mette Frederiksen til pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet kl. 11.30. Det skal vise sig at blive første pressemøde i en række, vi ikke på daværende tidspunkt aner, vil blive så lang.

I mørk habitjakke, lys skjorte og med ansigtet i alvorlige folder skridter Mette Frederiksen ind i Spejlsalen med et budskab til alle os danskere. Smittespredningen af coronavirus er bekymrende, og derfor opfordrer hun og Sundhedstyrelsen til at aflyse eller udskyde alle offentlige arrangementer med over 1000 deltagere.

Opfordringen betyder i første omgang, at Randersmessen, der skulle have været holdt i den nye hal 4 i arenaen 14. og 15. marts bliver aflyst. Messen plejer at samle omkring 25.000 gæster.

Ellers gennemføres koncerter og shows som planlagt. Uddannelsesinstitutionen Tradium afholder den planlagte gallafest i Arena Randers, men begrænser antallet af gæster til under 1000.

Lørdag 7. marts

Den dag lærer vi, at McDonald’s ikke har eneret på drive-in. For at kunne imødekomme et forventet behov for at teste flere personer for coronavirus, vælger Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital at indføre en ny testmulighed: En såkaldt drive-in, hvor man kan komme kørende ind i et telt og få lavet en test af en medarbejder, mens man sidder i bilen.

Man skal dog henvises fra lægen og kan ikke bare selv køre hen til teltet ved Aarhus Universitets Hospital.

Statsminister Mette Frederiksen er klar med alvorlige tiltag, da hun træder ind i Spejlsalen onsdag 11. marts. Her kommer meldingen om, at Danmark lukker ned i to uger. Alle offentlige ansatte uden kritiske funktioner sendes hjem. Skoler, daginstitutioner og uddannelsessteder lukker. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Mandag 9. marts

Bekymringen blandt danskerne bliver nu meget tydelig, og praktiserende læger og lægevagten i Region Midtjylland oplever allerede her et massivt pres fra bekymrede borgere på grund af frygten for corona. Region Midtjylland opfordrer derfor alle bekymrede borgere til at ringe på corona-hotline i stedet for at spærre linjen til lægevagten.

Mandag eftermiddag har Region Midtjylland registreret i alt 47 hjemsendte og 37 karantæneramte, hvilket er cirka 40 procent flere end før weekenden, og langt de fleste tilhører det sundhedsfaglige personale. 25 af de 37 karantæneramte er kolleger, som har været i kontakt med den læge på Aarhus Universitetshospital, som er sygemeldt med covid-19.

På få dage bliver Søren Brostrøm landskendt. På pressemøde efter pressemøde fortæller direktøren for Sundhedsstyrelsen os danskere om coronaudviklingen, smittespredning, og hvordan vi undgår at blive syge. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Tirsdag 10. marts

- Da vi stod på pressemødet i fredags, var antallet 21 smittede. Til formiddag har vi 156 smittede, og det udvikler sig time for time. Forventningen er fortsat, at tallene vil stige endnu mere, derfor understreger vi alvoren. Vi skal ikke gå i panik, men vi skal handle.

Sådan indleder statsminister Mette Frederiksen en nyt pressemøde i Spejlsalen.

Handle, det gør hun, og vi mærker så småt, at corona rammer hverdagen.

Antallet af passagerer i den kollektive trafik skal ned. Flere afgange, færre i busserne og en opfordring til at rejse uden for myldretiden.

Udrejse til røde lande, forbudt. Og hvis man opholder sig i et rødt land, skal man se at komme hjem og gå direkte i 14 dages karantæne. Rejsende fra et rødt land vil ikke længere komme ind i lufthavnen, men bliver ført uden om den sædvanlige terminal.

Derudover fortæller statsministeren, at hun har mødtes med Folketingets partier, så de kan hastebehandle love i forhold til sundhedsvæsenet og i forhold til hjælpepakker.

Planen er klar. Vi skal forsinke smitten mest muligt, så færrest mulige blev syge på samme tid.

Samme dag kan avisen fortælle, coronaen begynder at sætte et tydeligt aftryk på hverdagen. Randrusianerne begynder at hamstre tørgær og håndsprit. Mindre arrangementer bliver aflyst for en sikkerheds skyld, og direktøren for Randers Regnskov, Henrik Herold, er klar til at gå i frivillig karantæne i den lokale jungle. Hvis coronavirussen rammer hårdt i Randers, får Regnskoven behov for, at flere medarbejdere går i karantæne i selve attraktionen, så der er folk til at fodre og tage sig af dyrene.

Den store, gule rumdragt bliver symbolet på coronavirus. Her viser Lars Østergaard, ledende overlæge og professor på Skejby Sygehus, dragten frem, før corona ramte Danmark. Foto: Michael Svenningsen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Onsdag 11. marts

Statsminister Mette Frederiksen er klædt helt i sort, da hun blot et døgn senere indtager Spejlsalen igen. Og indtog er nøgleordet her. Kølig, skarp og urokkelig leder hun os danskere gennem et pressemøde, som giver et sug i nationen. En af de mest gennemgribende beslutninger i dansk historie ser dagens lys.

Regeringen lukker store dele af Danmark ned i to uger.

Statsministeren meddeler, at alle offentlige ansatte uden kritiske funktioner skal sendes hjem, uddannelsesinstitutioner, offentlige folkeskoler og daginstitutioner lukkede, og forsamlinger med mere end 100 personer bliver forbudt.

- Vi har bevæget os videre til næste fase, hvor smittede herhjemme også begynder at smitte hinanden, lyder det fra Mette Frederiksen.

Derudover understreger hun, at det var vigtigt ikke at gå i panik og begynde at hamstre varer.

På det tidspunkt har mange danskere åbenbart allerede slukket fjernsynet og fundet bilnøglen frem. I hvert fald går der kun få timer efter talen, før de første billeder af hamstrende danskere dukker op på nettet. Æg, toiletpapir, rugbrød og kød er i høj kurs.

Hov. Og så ændrer epidemien denne dag forøvrigt status til en pandemi. Altså er der smittespredning af et nyt virus på tre forskellige kontinenter.

Onsdag 18. marts klokken 10.00 bliver blandt andre storcentre, frisører, natklubber, restauranter, caféer og tatovører tvangslukket for at mindske smittespredning mellem os. Foto: Flemming Krogh

Lørdag 14. marts

Coronaen har allerede lagt en del lokale spisesteder og restauranter ned. Dem, der stadig holder åbent tæller på knapper i forhold til, om det kan betale sig fortsat at holde åbent. For en del af byens madpushere er take away en løsning, hvis butikken stadig skal holdes i gang, og der skal trille kroner i kassen.

Lørdag kommer den første melding om, at en randrusiansk skoleelev er smittet med coronavirus. Randers Kommune sikrer sig, at medarbejdere fra den ramte skole ikke bliver en del af nødpasningen, hvis de har været i kontakt med den smittede elev.

Mens mange genbrugspladser landet over er lukket på grund af coronaen, holder pladsen på Ørneborgvej i Kristrup stadig åbent for randrusianerne. Mellem 1000 og 1200 biler frekventerer byens losseplads, hvor mange borgere benytter den første weekend i to ugers nedlukning af landet til at få ryddet op og smidt væk.

Ved halv to-tiden torsdag 12. marts har der været syv kunder hos Sportmaster i Brødregade. Ved hylderne med fodtøj er salgsassistent Nikoline Vollmers i gang med støvsugeren. Der er god tid til at gøre rent og fjerne spindelvæv. Foto: Annelene Petersen

Mandag 16. marts

Østjylland bløder. Sådan lyder meldingen fra hoteller, lufthavn, restauranter, små og store virksomheder.

Mens dagtilbud, skoler og uddannelsesinstitutioner er lukket ned, samler Randers Regnskov børn og unge fra hele landet til digital biologiundervisning om alt fra øjne og tænder til sex og død, naturligvis krydret med alverdens eksotiske dyr.

Dronning Margrethe giver os alle en coronaopsang - og så går hun viralt.

- Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Det er tankeløst. Og det er først og fremmest hensynsløst, siger dronningen.

Dronning Margrethe er del af en tre-trinsraket den dag. Det hele starter med et pressemøde med fødevareminister Mogens Jensen og repræsentanter fra detailhandelen.

Budskabet er: Der er stadig varer nok på hylderne. Danskerne køber større ind, men de hamstrer ikke længere.

Fra Spejlsalen meddeler statsministeren, at regeringen endnu engang strammer skruen for at mindske smittespredning og forsinke bølgen af smittede, så det danske sundhedsvæsen ikke bryder sammen.

- Derfor - nye tiltag: Fra i morgen klokken 10.00 lukkes alle natklubber, fitnesscentre, frisører, solcentre, tatovører, frisører, vandpibecaféer og andre butikker, hvor personer kommer i tæt kontakt, lyder det fra statsministeren, som forklarer, at fra onsdag klokken 10 vil det midlertidigt være forbudt at være flere end ti personer samlet i offentligheden.

Fredag 13. marts. Bone's har lukket for gæster i restauranten. Til gengæld tikker bestillingerne ind på take away. Julie Mariotti har styr på ordrerne. Foto: Anne Myrup Pedersen

Onsdag 18. marts

Så er det slut med at komme på genbrugspladsen for det randrusianske havefolk. Fra onsdag morgen klokken 10 er pladsen kun åben for erhverv.

For at holde styr på, om vi alle overholder de mange nye forbud og tvangslukninger, kommer Østjyllands Politi på banen. Fra politidirektør Helle Kyndesen lyder det:

- Vi vil i den kommende tid have ekstra betjente på gaderne i Østjylland, der er klar til at tage en snak med alle dem, der er i tvivl om, hvordan de skal forholde sig i forhold til de nye regler. Det er vores indtryk, at borgere og forretningsdrivende er meget ansvarlige, og vores udgangspunkt er dialog.

Et døgn senere har der været 23 henvendelser, hvor 19 af dem er fra Aarhus. Tre er fra Randers og en enkelt fra Grenaa. De fleste drejer sig dog om misforståelser, lyder det fra Østjyllands Politi.

Lørdag 14. marts. Charlotte Manø og Bent Madsen, Vorup, benytter det fine vejr til at besøge genbrugspladsen på Ørneborgvej. Foto: Annelene Petersen

Torsdag 19. marts

Endnu engang kan vi skrive historie.

- Dette er et øjeblik, som jeg ikke kan mindes at have set før, siger finansminister Nicolai Wammen.

Efter maratonforhandlinger natten til torsdag kan Wammen lukke forhandlingerne klokken fire om morgenen. Et samlet Folketing er blevet enige om en hjælpepakke til 100 milliarder kroner.

- Sådan må politik gerne blive fremover, lyder det fra diverse partiledere.

Blandt initiativerne i hjælpepakken er: Øget adgang til eksportkredit, en forhøjet ramme til statsgaranterede låneordninger, offentlige indkøb skal understøtte virksomhederne, en statslig garanti til Rejsegarantifonden, øget adgang til dagpenge og sygedagpenge. Og øgede lånemuligheder for elever og studerende.

Skolerne er lukket. Asser Øllgaard (til venstre) og Brian Rasmussen fra Randers Regnskov underviser børn og unge via livestreaming fra Facebook, og deres publikum er enormt. Foto: Brian Rasmussen

Fredag 20. marts

Med blå himmel og høj sol er Rigspolitiet nødt til at skærpe retorikken.

- Vi kommer til at tage bødeblokken frem nu, lød det fra rigspolitichef Thorkild Fogde.

Det kom ovenpå en dag, hvor folk går i pølser rundt om søerne i København, otte voksne klemmer sig ned på udendørs bænke. Og unge samledes for at spille guitar og hygge i forårssolen - på trods af forbuddet om at holde en afstand på cirka to meter og ikke at være flere end ti personer samlet i offentligheden.

Skideballen fra politichefen skal ses i et større perspektiv. For næste skridt fra regeringen i kampen for at stoppe smittekæderne er et decideret udgangsforbud.

Det koster 1500 kroner per person for at overtræde forbuddet.

18. marts. Randers er nærmest en spøgelsesby. Gader og stræder er næsten mennesketomme. Kun ganske få var ude i Randers City onsdag middag. Her er det Maiken Asgaard Hovesen, der er forkølet og har forhøjet blodtryk, derfor passer hun på sig selv og andre med maske og handsker. Foto: Annelene Petersen

Mandag 23. marts

Alle havde det på fornemmelsen. Undtagelsestilstanden forlænges til og med 2. påskedag, 13. april.

- 254 er indlagt, 55 af på intensiv afdeling, 24 er afgået ved døden. Flere vil bukke under den kommende tid. Mange familier vil miste deres kære. Det er ulykkeligt, lyder det fra statsministeren på dagens pressemøde.

Samtidig opfordrer hun endnu engang os alle til at overholde de regler og retningslinjer, der er indført.

På ældrecenter Åbakken i Øster Tørslev fortæller leder Lena Engberg, at hverdagen for de ældre er blev ændret for at undgå smittespredning. Beboerne spiser i deres lejligheder eller ved borde med stor afstand.

Desuden arbejder en stor del af personalet færre timer og på skiftehold, så de er klar til at tage over, hvis deres kollegaer bliver syge.

Byens parker er et yndet udflugtsmål for børnefamilier. I Doktorparken nyder Eva på fire år gyngeturen med farmand Flemming Dyhr. Foto: Anne Myrup Pedersen

Onsdag 25. marts

Alle borgere i et samfund bør løfte deres del af coronabyrden ud fra de forudsætninger, de har.

Det mener Adnan Dagdelen, er indehaver af Kylling & Pizzaekspressen på Mariagervej. Selv er han begyndt at tilbyde byens læger og sygeplejersker gratis mad samt for handle for karantæneramte randrusianere.

Onsdag kan avisen også fortælle, at coranvirussen har sendt 309 randrusianere ud i arbejdsløshed. Tal fra jobcentret viser, at det især er ufaglærte, der mister jobbet i denne tid.

Randers: Første gang ordet "coronavirus" kiler sig ind i Randers Amtsavis er søndag 12. februar. Nederst på side 20 i avisen Danmark kan man under overskriften "Mand smittet med mystisk virus dør under udbrud i Kina" læse, at en 61-årig mand er død af lungebetændelse i den centrale kinesiske by Wuhan under et udbrud af et nyt virus.

Yderligere syv er i kritisk tilstand. 41 er smittet.

Kinas statslige nyhedsbureau, Xinhua, skriver, at de foreløbige resultater fra laboratoriet viser, at virusset er en ny type coronavirus.

Den 61-årige mand købte regelmæssigt varer på et skaldyrsmarked og var tidligere blevet diagnosticeret med mavesvulster og kronisk leversygdom, oplyser Wuhans sundhedsmyndigheder.

Hvad ingen avislæser i Randers aner på det tidspunkt, er, at en kædereaktion er sat i gang.

Få måneder senere er millionbyer, provinser og hele lande lukket ned.

Hospitaler og nationer er i undtagelsestilstand. Verden har slået en kolbøtte, der langt fra er landet endnu.

I disse dage har Danmark i snart små tre uger haft pauseknappen presset ned.

Her følger et overblik over en tid, hvor coronavirussen har taget magten over vores hverdag - i Danmark og i Randers.

Torsdag 12. marts

Randrusianerne har lyttet til statsministeren. Der er næsten ingen mennesker i gaderne. Tomme butikker betyder, at personalet får dagen til at gå med rengøring og næsten glemte opgaver fra ventelisten. Og at spritte hænder af, i tide og utide.

Fredag 13. marts

X Factor er aflyst og udskudt i flere uger, men vi kommer nu ikke til at kede os af den grund.

Igen går statsminister Mette Frederiksen på live pressemøde sendt i bedste sendetid. Klokken 19.00 lyder det:

- Jeg har brug for jeres tålmodighed. Nye tiltag: Ikke nødvendige rejser til hele verden frarådes, og sidder du derude, så sørg for at finde hjem. For - ny melding: Fra i morgen kl. 12.00 lukker de danske grænser midlertidigt.

Derudover meddeler statsministeren, at al normal aktivitet i sundhedsvæsenet lukker, det vil sige massevis af aflyste operationer.

Alt sammen for at give tid til sidemandsoplæring, så det danske sundhedsvæsen ikke vil bukke under, når situationen bliver mere kritisk, lyder det.

Søndag 15. marts

Endnu engang bliver der indkaldt til pressemøde med statsminister Mette Frederiksen. Og de fleste er efterhånden nået til et tør/tør ikke åbne for fjernsynet og se, hvilke nye restriktioner, vil vil blive mødt med.

For en gang skyld kommer der da også gode nyheder fra Spejlsalen, hvor regeringen lancerer en af flere hjælpepakker til erhvervslivet.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået en trepartsaftale, der skal hjælpe lønmodtagere, der er fyringstruede. Det var dog en betingelse for kompensation, at lønmodtagerne hjemsendes midlertidigt, det vil sige, at de ikke bliver fyret og dermed kan genoptage deres arbejde.

Lørdag 21. marts

Meldingen er klar: Får coronasmitten for alvor fat i danskerne, kommer både Regionshospitalet Randers og beredskabet på hårdt arbejde. Begge steder forbereder man sig på den værst tænkelige situation. Og begge steder er man klar.

Hospitalsdirektør Jonas Dahl fortæller, at sygehuset, der har 2000 ansatte, igennem de seneste 10 døgn har haft travlt med at gennemføre en omstilling i den helt store skala. Afdelinger bliver gjort klar til tage imod covid 19-patienter, og sygeplejersker bliver oplært i at betjene respiratorer.

Dem bliver der brug for, ved sundhedsvæsenet af erfaringer fra det hårdt ramte Italien.

Torsdag 26. marts

Regeringen bliver enig med kommunerne og regionerne om at lempe loven for anlæg for i år. Det skal støtte dansk økonomi og sikre flere job ved renovering af ting som skoler og veje. Kommunernes Landsforening vurderer, at der kan fremrykkes investeringer for 2,5 milliarder kroner i år. De skal bruges til at energirenovere bygninger og andre tiltag, der kan reducere kommunernes energiforbrug.

I Randers er politikerne klar til at sætte fut i lokale anlægsarbejder.
- De opgaver, der er i budgettet, er alt fra skoletoiletter til vedligeholdelse af veje, siger borgmester Torben Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Danmark

Erling kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce