x
Annonce
Randers

Randers Julehjælp: Mennesker til hjælp efter tidens behov

Randers Menighedsplejes Legatfond kan føre sin historie tilbage til 1881. Fondens formand er Steen Uhre Knudsen, der er sognepræst i Skt. Andreas Kirke. Foto: Anne Myrup Pedersen
Randers Menighedsplejes Legatfond yder hjælp til familier og enlige med børn i seks af byens sogne.

Randers: Ganske vist er Randers Menighedsplejes Legatfond et af de nyeste skud på listen over organisationer, foreninger og grupper, som får del i Randers Julehjælp, men af alder er det alligevel en af de absolut ældste foreninger. Randers Menighedsplejes Legatfond kan nemlig føre sin historie tilbage til 1881, hvor den private forening Stefansforening blev stiftet. Senere fik foreningen navnet ”Foreningen for sygepleje ved Menighedsdiakonisser”.

Det var således fra begyndelsen en diakonal organisation, hvis ”formål er at være mennesker til hjælp efter tidens behov”, som det fremgår af foreningens formålsparagraf.

Da den kendte Venstre-minister I.C. Christensen i 1903 fik vedtaget en lov, som påbød, at der skulle være et menighedsråd i hvert eneste sogn i Danmark, blev ”Foreningen for sygepleje ved Menighedsdiakonisser” og dens opgaver inddraget under de nye menighedsråd.

Det var dog – historisk set – kun ganske kort, idet der på et fællesmøde mellem Sct. Mortens og Sct. Peders sogne i 1925 blev besluttet at gøre foreningen uafhængig af menighedsrådene. Sådan har det været lige siden.

Annonce

Randers Julehjælp

Randers Julehjælp er en indsamling arrangeret af Randers Amtsavis i samarbejde med Lions Club Randers Gudenaa.

Indsamlingen hjælper humanitære organisationer og foreninger med at sikre en god jul i randrusianske børnefamilier, hvis økonomiske midler er små.

12 organisationer, foreninger og grupper får del i Randers Julehjælp 2019:

 • Aktivitetsforeningen Jennumparken
 • Børnenes Kontor
 • Dansk Folkehjælp
 • Frelsens Hær
 • Giv Julen Mening
 • Juleteamet Randers og Omegn
 • Kirkens Korshær
 • Kirkernes Familiehjælp
 • Mødrehjælpen
 • Venligboerne Langå
 • Julearrangement for handicappede børn v/Handicapcenter Kronjylland
 • Randers Menighedsplejes Legatfond

Bidrag kan indbetales på følgende konto i Sparekassen Kronjylland:

Reg.nr. 6187 kontonr. 0012387105

eller via Mobilepay på nr. 84319. Skriv navn og telefonnummer i meddelelsesfeltet.

Man er også velkommen til at komme forbi Randers Amtsavis' reception med et bidrag. Der er normalt åbent alle hverdage mellem kl. 10 og 14.

Redaktionen skriver om bidragydere, store som små, men ikke nødvendigvis alle. Hver dag bringes en oversigt over bidrag fra virksomheder og foreninger på over 5000 kroner.

Indsamlingsperioden er 17. november til 15. december.

600 omfattet

Randers Menighedsplejes Legatfond er således en selvstændig forening i forhold til Folkekirken, men har organisatorisk bevaret sin tilknytning de seks sogne, som efterhånden er kommet med i foreningens arbejde, nemlig foruden Sct. Mortens og Sct. Peders også Skt. Andreas, Sct. Clemens, Dronningborg og Enghøj. Hvert sogn er således repræsenteret i bestyrelsen med en præst og et menighedsrådsmedlem.

Hvert år i december samles bestyrelsen for at dele de midler, som legatfonden har til rådighed. Julehjælpen uddeles i form af kontanter, gavekort eller rekvisitioner, og formålet er at give en lille økonomisk håndsrækning til enlige med børn eller par med børn i Randers Kommune, som har for få midler til at holde jul.

- Midlerne fordeles lokalt blandt ansøgerne i de enkelte sogne af sognets medlemmer i bestyrelsen, måske suppleret af et par andre, for eksempel medlemmer af det lokale menighedsråd eller af menighedsplejen. Hjælpen omfatter over 600 personer, og der skelnes ikke til ansøgernes tro, fortæller formanden for Randers Menighedsplejes Legatfond, sognepræst i Skt. Andreas Kirke, Steen Uhre Knudsen.

Kapital udhules

- Beløbene, der er til rådighed i hvert sogn, er forskellig. De fleste penge fordeles i Skt. Andreas Sogn, hvor der er mange på overførselsindkomst. Men i alle sogne prioriteres børnene højt, enten enlige eller familier med mindreårige børn. Hjælpen gives udelukkende efter økonomiske og sociale kriterier og efter antallet af børn i hver familie. Enlige kan dog også komme i betragtning, hvis deres behov vurderes at være alvorligt nok, konstaterer Steen Uhre Knudsen.

I legatfonden står der fra tidligere tider en beskeden hovedstol, hvoraf bestyrelsen hvert år tager renterne og lidt mere til julehjælpen. I 2018 havde bestyrelsen samlet 25.000 kroner at dele ud af.

- Det er jo ikke meget i forhold til alle vore ansøgninger om julehjælp. Samtidig kan vi se i øjnene, at den kapital, som vi har at hjælpe med, bliver mere og mere udhulet. Vi er derfor meget glade for, at vi nu kan få del i Randers Julehjælp, fastslår Steen Uhre Knudsen.

Bidrag over 5000 kr.

Følgende virksomheder og foreninger har givet bidrag på 5000 kroner eller mere til Randers Julehjælp 2019:

Sparekassen Kronjylland/Randers FCs løbearrangement 12.400 kr.

Randers Skipperlaug og Bombebøsse 10.000 kr.

Køb af julemærke

Lions Club Randers Gudenaa har besluttet, at indtægterne fra salget af årets digitale julemærke skal indgå i Randers Julehjælp.

Motivet for årets mærke er Memphis Mansion på Graceland Randers Vej, hvor Elvis-museet har til huse.

Ved køb af det digitale julemærke får man retten til at bruge det i alle mails resten af året.

Sådan køber du julemærket:

Private skal sende 100 kr. og virksomheder 200 kr. til følgende konto i Sparekassen Kronjylland: Reg.nr. 6187 kontonr. 0012387105 eller via Mobilpay på nr. 84319.

Skriv mail-adresse i meddelelsesfeltet.

Indenfor to dage vil du pr. mail modtage en billedfil med årets flotte julemærke, der kan klikkes ind i en mail eller bruges som en del af mailprogrammets signatur. En detaljeret, men let brugsanvisning om, hvordan man skal gøre, vil følge med billedfilen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Langt fra kun ældre og svage indlægges - heller ikke i Randers

Randers

15-20 biler holdt klar, da genbrugspladsen åbnede tirsdag morgen: - Det er tiltrængt at få tømt traileren

Annonce