Annonce
Randers

Randers Kommune i fedtefadet: Forkert at fyre tillidsmand

Socialrådgivernes tillidsmand i Familieafdelingen blev afskediget uretmæssigt i 2016. Kommunen er netop blevet dømt til at betale erstatning. Arkivfoto: Lars Rasborg

Tidligere tillidsmand for socialrådgiverne i familieafdelingen blev uretmæssigt afskediget. Det er netop blevet afgjort i en voldgiftssag.

Randers: Randers Kommune er netop blevet pålagt at betale erstatning for uretmæssig afskedigelse af en tillidsmand fra Dansk Socialrådgiverforening. Dansk Socialrådgiverforening lagde sag an mod Randers Kommune, og foreningen fik medhold i en voldgiftssag, der blev afgjort 15. januar.

Det drejer sig om en tillidsmand for socialrådgiverne i familieafdelingen, som af ledelsen i starten af november 2015 blev sendt hjem med øjeblikkeligt varsel efter en tjenstlig samtale.

Ledelsen mente, at tillidsmanden havde overset en række sager om groft omsorgssvigt af børn.

Ledelsen af familieafdelingen krævede to børn akut anbragt. En anbringelse, som efterfølgende blev omgjort af Børn og Unge udvalget, da man ikke vurderede, der var grundlag for anbringelsen. Faderen til børnene lagde efterfølgende sag an mod Randers Kommune med krav om erstatning for tort.

Randers Kommune tabte sagen i starten af december 2016, og blev dømt til at skulle betale de to børn erstatning for uretmæssig anbringelse.

Annonce

- Nu må man blot konstatere, at Randers Kommunes skatteborgere har betalt et betragteligt millionbeløb i sagsomkostninger og erstatninger, for to sager, der aldrig burde have været ført. Vi vil nu undersøge, hvem der har stået bag det her og om fyringen har været politisk bestilt.

Kasper Fuhr Christensen, byrådsmedlem for Velfærdslisten

En skamplet

Et mindretal i byrådet har været kritisk overfor den måde, sagen blev behandlet på i forvaltningen, med accept af flertallet i byrådet.

Kasper Fuhr Christensen, byrådsmedlem for Velfærdslisten, udtaler i en pressemeddelelse:

- Hele denne sag har været en skamplet på Randers Kommune, og man har hele tiden haft på fornemmelsen, at sagen blot har tjent det formål at lukke munden på den medarbejder, der åbent fortalte om de vilkår, de arbejdede under. Det er simpelthen forkasteligt, at vi i Randers først bliver dømt for uretmæssigt at anbringe to børn udenfor hjemmet, og bagefter bliver dømt for uretmæssigt at afskedige fagligt aktive mennesker.

- Men det er altså ikke de ansatte, eller de tillidsvalgte, de har ansvaret for familieafdelingens turbulente historie. Det har til gengæld de politikere, der år efter år har skåret ned på området. De politikere, som hele tiden har bakket op om ledelsen i familieafdelingen, siger Kasper Fuhr Christensen.

- Nu må man blot konstatere, at Randers Kommunes skatteborgere har betalt et betragteligt millionbeløb i sagsomkostninger og erstatninger, for to sager, der aldrig burde have været ført. Vi vil nu undersøge, hvem der har stået bag det her og om fyringen har været politisk bestilt, bebuder Kasper Fuhr Christensen.

Massive problemer

Medlem af Velfærdslistens styregruppe, og tidligere fællestillidsmand for socialrådgiverne i Randers Kommune, Henrik Manero Hald, siger i forbindelse med voldgiften:

- Det er en gennemført svinsk og forkastelig måde, man har behandlet den tidligere tillidsmand på. Først så sikrer man ham ikke de nødvendige rammer for at lave sit arbejde, og bagefter så fyrer man ham, fordi han ikke kunne nå sine opgaver. Det er rigtigt rart, at der nu er kommet en klar afgørelse om, at Randers Kommune ikke bare kan afskedige fagligt aktive mennesker. Hovedaftalens bestemmelse om, at arbejdsgiveren skal sikre de nødvendige rammer for deres tillidsvalgte, gælder også i Randers. Det er nu slået fast med syvtommerssøm.

Henrik Manero Hald påpeger, at der har været massive problemer i afdelingen.

- Udover tillidsmanden er hovedparten af de ansatte, der var i afdelingen tilbage i 2015, enten opsagt eller rejst. For mig handler denne sag også om offentligt ansattes ytringsfrihed. Har ansatte og tillidsvalgte ret til at kritisere de forhold, de arbejder under, uden at frygte for at blive afskediget? Der er et alvorligt demokratisk problem, når ansatte ikke åbent tør sige, hvad de ser og oplever i deres hverdag, af frygt for at miste deres job, mener den tidligere fællestillidsrepræsentant.

Velfærdslisten vil i forlængelse af voldgiftsafgørelsen sende en række spørgsmål til borgmesteren til det kommende byrådsmøde og foreslå, at der gennemføres en uafhængig undersøgelse af sagsforløbet.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce