Annonce
Randers

Randers Lille Skole er coronafri: Det var en sej omgang

Efter at være lukket i tre uger, er Randers Lille Skole kommet på den anden side af coronaudbruddet. Arkivfoto: Randers Kommune
30 elever og medarbejdere fra Randers Lille Skole har de seneste uger været ramt af coronavirus. Nu er de alle raskmeldte, og skolen er atter åben efter tre uger, skolelederen beskriver som både hårde og mærkelige.

Randers: Mandag i uge 43 kunne Randers Lille Skole igen byde elever og medarbejdere velkommen efter flere uger med corona-nedlukning og hjemmeundervisning.

Coronasmitten begyndte at brede sig på skolen i uge 39, og ved udgangen af ugen var 13 elever og to medarbejdere testet positive. Skoleleder Peter Knøss besluttede at holde skolen lukket hele den efterfølgende uge.

Trods skolelukningen fortsatte smittetallet med at stige blandt elever og ansatte, og skolen endte derfor med at holde lukket hele uge 40 og 41 samt uge 42, hvor der var ferielukket.

- Vi endte med at have 30 smittetilfælde. Seks ansatte og 24 elever blev testet positive, fortæller Peter Knøss og tilføjer:

- Men nu er alle 30 raske og glade for at være tilbage på skolen.

Annonce

Få forældre smittet

Ifølge skolelederen slap alle 30 igennem forløbet uden indlæggelser, omend nogle af dem var hårdt ramt af sygdommen.

- Der var nogle, der havde det rigtig skidt, og som stadig er trætte, fortæller han.

Virussen kom formentlig ind på skolen med en ansat, hvorefter den inden skolelukningen nåede at brede sig i en sjetteklasse og en fjerdeklasse. Efterfølgende blev elever fra flere andre klasser også testet positive, men her er formodningen, at smitten i de andre klassetrin kom fra søskende i de først ramte to klasser.


Det har været nogle voldsomme uger. Virussen var som en blind passager, vi ikke vidste hvor befandt sig, og som vi skulle have begrænset. Det handlede om 'damage control', og om at forsøge at danne sig et overblik, inden der skulle træffes store beslutninger som at lukke skolen.

Peter Knøss, skoleleder, Randers Lille Skole


Selv om smitten bredte sig mellem søskende, der var isoleret i samme hjem, var der overraskende få forældre, der blev smittet. Ifølge skolelederen er smitten fra de 24 coronasmittede børn kun givet videre til tre forældre.

Annonce

En sej omgang

Med genåbningen af skolen er hverdagen så småt vendt tilbage efter det, Peter Knøss beskriver som "en sej omgang".

- Det har været nogle voldsomme uger. Virussen var som en blind passager, vi ikke vidste hvor befandt sig, og som vi skulle have begrænset. Det handlede om 'damage control', og om at forsøge at danne sig et overblik, inden der skulle træffes store beslutninger som at lukke skolen, fortæller han.

- Når jeg tænker tilbage på de uger, får jeg et billede af enormt meget pres. Der var fuld hammer på. I uge 40 arbejdede jeg 12-14 timer i døgnet - også i weekenden, siger han.

- I uge 41 var der næsten ikke mere at gøre, der sad jeg på kontoret med en enkelt medarbejder, der var kommet tilbage efter selv at have været smittet. Det var som et spøgelseslandskab. Det var sgu mærkeligt, husker han.


Vi endte med at have 30 smittetilfælde. Seks ansatte og 24 elever blev testet positive.

Peter Knøss, skoleleder, Randers Lille Skole


Det var dermed en tiltrængt efterårsferie, der bankede på i uge 42. På det tidspunkt var smitten så meget under kontrol, at skolelederen godt kunne tillade sig at holde lidt fri.

- Jeg var træt i efterårsferien. Mentalt træt. Men nu er energien kommet tilbage, fastslår han.

Annonce

Vil bruge erfaringer

Selv om Randers Lille Skole for nu er coronafri, er coronasnakken dog ikke lagt på hylden. Under coronaudbruddet har Peter Knøss gjort sig en masse observationer og indsamlet viden om smittespredning, som nu skal bruges til at mindske risikoen for, at skolen ender i samme situation igen.

- Nu skal vi bruge vores erfaringer til at se, om vi kan gøre mere end alt det, vi i forvejen gør, for at undgå nye udbrud. Måske skal vi finde en ny måde at holde møder på, måske er der nogle steder, vi kan udlufte mere, og måske er der noget tredje, vi kan gøre, siger han og tilføjer, at kunsten er at finde en balance mellem corona-restriktioner og skabe en skole, hvor der fortsat er rart at være.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Randers FC jubler over fans til pokalfinalen: Flere grupper står forrest i billetkøen

Annonce