Annonce
Randers

Randers plages af rotter: Disse områder er hårdest ramt

Rotterne myldrer frem overalt i Randers Kommune. Nogle områder er dog hårdere ramt end andre. Arkivfoto

Antallet af rotter er de seneste år eksploderet landet over, og Randers Kommune er ingen undtagelse. Her er der dog nogle områder, der er hårdere ramt end andre.

Annonce

Randers: De lodne og potentielt sundhedsskadelige kræ myldrer frem i byer og landområder.

Tal fra Boligejernes Videncenter viser, at antallet af rotteanmeldelser på landsplan er steget med 46 procent fra 2007 til 2016. I Randers Kommune er antallet af rotteanmeldelser i samme periode steget med hele 93 procent. Fra 2048 anmeldelser i 2007 til 3961 anmeldelser i 2016. Og meget tyder på, at antallet ikke bliver lavere i år. Alene i de første 2,5 måned af 2018 - fra 1. januar til 13. marts - har Randers Kommune modtaget knap 800 rotteanmeldelser.

Ifølge rotteeksperter kan flere år i træk med milde vintre være én af årsagerne til det stigende antal rotter. Når temperaturerne er milde, er der færre rotter, der fryser ihjel, og dermed er der flere til at formere sig, når foråret kommer.

- Det seneste måned har vi heldigvis haft hård frost, og vi håber, det har udryddet en del af dette års rotteunger, lyder det fra Bettina Larsen, der arbejder som specialist i rottebekæmpelse ved Randers Kommune.

En anden vigtig årsag til, at der ses fortsat flere rotter i boligområder, er, at boligejerne selv skaber gode vilkår for skadedyrene. Hos de fleste boligejere kan rotterne nemlig få serveret maden på et sølvfad.

Når du fodrer din kanin, dine høns eller havens vilde fugle, fodrer du samtidig rotterne.

- Fodring af dyr er en af de absolut største årsager til rotter, fastslår Bettina Larsen.

Ud af de knap 800 rotteanmeldelser kommunen indtil videre har modtaget i år, skyldes 143 fuglefodring i haver, mens 111 skyldes fodring af andre dyr som eksempelvis høns og kaniner.

- Hvis man vil fodre dyr og samtidig forhindre, at rotterne slår sig ned på ens matrikel, er det vigtigt, at man sørger for at fjerne foderrester, så det ikke ligger tilgængeligt efter mørkets frembrud, da det vil tiltrække rotter. Derudover bør foder altid opbevares i tætte, lukkede beholdere, og man bør aldrig have foder, grøntsager og lignende stående frit i eksempelvis skure eller udhuse, forklarer Bettina Larsen.

Her er de fem vigtigste årsager til rotter

Når Randers Kommune rykker ud til en rotteanmeldelse, forsøger rottefængeren altid at finde årsagen til at rotterne er der. Herunder kan du se de fem hyppigste årsager.

1) Strejfrotter, som kommer ind fra marker og leder efter føde i vintermånederne

2) Fuglefodring i haver

3) Utætte døre, porte og vinduer, så rotterne kan krybe ind i varmen

4) Dyrehold - eksempelvis høns og kaniner

5) Brud på privat kloak eller brønd.

Annonce

Nogle områder er hårdt ramt

Bettina Larsen fortæller også, at der er bestemte dele af Randers Kommune, der er særligt hårdt ramt af rotteplagen. Det gælder blandt andet de områder, der for nylig har været under separatkloakering.

- Når der graves og renoveres i hovedkloakker, vil rotterne søge væk. Op i private stikledninger og op på overfladen, hvor de er til gene for borgerne, siger hun og fortsætter:

- Vandmiljø Randers er derfor ved at starte et projekt op, hvor man forud for separatkloakering vil isætte elektroniske fælder i hovedkloakken for at mindske antallet af rotter på overfladen.

Derudover er områder som Kristrup, Romalt, Albæk samt Vester Altanvej og Hobrovej i selve Randers hårdt ramt. Det skyldes ifølge Bettina Larsen, at de gamle private kloakker i de områder begynder at falde sammen, og rotterne søger derfor op til overfladen.

Og så er der Spentrup, der er lidt af et rottemysterium.

- Her har vi oplevet en stigning i anmeldelser, uden at kunne finde en bestemt årsag hertil. I selve byen formoder vi, at de ekstra anmeldelser er som følge af kloakrenovering, men i oplandet kan vi ikke se nogen særlig grund til stigningen.

Sådan vil regeringen bekæmpe rotter

Regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre blæser til fornyet kamp mod rotterne med ny lovgivning. Miljøstyrelsen har i starten af 2018 udsendt en ny bekendtgørelse med 17 punkter, som blandt andet giver landmænd med et nyt en-dags kursus i hånden mulighed for selv at lægge rottegift ud i stedet for at tilkalde en rottebekæmper. Der kan bruges skrappere gift. Og det bliver et krav, at kommuner skal sætte rottespærrer op ved offentlige institutioner, hvor det er muligt.Der er desuden lagt op til, at ejeren kun behøver at være til stede ved rottefængerens første besøg i modsætning til i dag, hvor man skal være til stede ved alle besøg.

Kommunerne får også til opgave at reagere på rotteanmeldelser uden for normal kontortid, hvis det eksempelvis drejer sig om rotter indendørs i private hjem eller på fødevarevirksomheder. Dermed kan man få hjælp i weekender og på helligdage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Randers Kommune i fuld gang med forberedelser: For første gang nogensinde overhaler babyboomere de unge

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Randers For abonnenter

Leif holder sig aktiv med givende gøremål efter arbejdslivet: 70 år, frisk og frivillig

Annonce