Annonce
Randers

Randers Regnskov afliver ni af 14 bisonokser

De oprindeligt 14 bisonokser ved regnskoven er netop blevet decimeret. så der nu kun er fem tilbage. Arkivfoto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov..

Randers Regnskov har været nødt til at aflive ni af sine 14 bisonokser, primært fordi de ikke fik tilstrækkeligt med mineraler.

Annonce

RANDERS: Flokken af bisonokser på Vorup Enge bag Regnskoven er svundet gevaldigt ind. Regnskoven har været nødt til at aflive ni af de store dyr - og har nu kun fem okser tilbage.

- Problemet er, at bisonerne ikke får tilstrækkeligt med mineraler, når de græsser på engene. De kan ikke optage den nødvendige næring, hvilket går ud over dyrenes immunforsvar. Og et ringere immunforsvar gør dem mere sårbare overfor bla. leverikter - en parasit, der er meget talrig i engene i øjeblikket grundet det fugtige vejr.

- Resultatet er, at dyrene godt nok spiser på livet løs, men de kan ikke optage næringen, så de går ganske langsomt og bliver mere og mere afmagrede, fortæller leder af Regnskovens dyreafdeling, Brian Rasmussen.

Og fordi Regnskovens dyrepassere først for sent opdagede, at der var noget galt, kunne størsteparten af attraktionens bisonokser ikke reddes.

Problemet er, at bisonerne ikke får tilstrækkeligt med mineraler, når de græsser på engene. De kan ikke optage den nødvendige næring, hvilket går ud over dyrenes immunforsvar.

Brian Rasmussen, leder af Regnskovens dyreafdeling
Da bisonokserne i Randers Regnskov i 2013 leverede en kalv til flokken var det en stor ovverraskelse blandt medarbejderne. Arkivfoto: Rrian Rasmussen, Randers Regnskov.
Annonce

Nyt foder

Så snart Regnskovens medarbejdere blev opmærksomme på problemet, blev bisonoksernes foder tilsat de savnede mineraler - selen og kobber. Ligesom de fik sliksten at fornøje sig med.

- Men måske har de simpelthen ikke lyst til at tage for sig af de almindelige sliksten, så de har også fået adgang til melasse-sliksten, der smager dejligt sødt, hvilket nok falder bedre i dyrenes smag, fortæller Brian Rasmussen.

Hvorvidt de europæiske bisonner overhovedet skal gå i de våde Vorup Enge er også et spørgsmål.

- Men indtil videre er det vores plan, at bisonokserne til foråret igen kommer ud på deres gamle marker. Og når vi ved, at vi har helt styr på deres optag af mineraler, vil vi også lade vores flok vokse igen. Heldigvis har vi vores avlstyr og fire gode køer tilbage, så vi kan få bestanden op. Men måske med tilsætning af mineraler til deres foder i al fremtid, siger Brian Rasmussen.

Af de i bisonokser, Regnskoven har været nødt til at aflive, var det dog kun de syv, der blev ofre for de manglende mineraler, fortæller Brian Rasmussen. De to sidste, der netop er blevet aflivet, var ganske enkelt "dårlige" dyr, som Randers Regnskov havde fået fra Polen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Testbilerne er klar når de store elever er tilbage i skole - Randers Kommune har mange corona-opgaver lige nu

Annonce