Annonce
Randers

Randers Regnskov redder uddøende jysk kvægrace

Koen »Mille« er den eneste af de oprindelige Westergaardkøer, som i sin tid blev sendt til holland, som nu vender tilbage til Randers.

Reddet. Syv køer hentes til Randers fra Holland, hvor de var på vej til slagteren.

Randers Regnskov befinder sig i disse dage i en kamp mod uret for at redde en vigtig stamme af kvæg, der formodes at tilhøre racen Sortbroget Jysk Malkekvæg, der ellers er blevet erklæret uddød i 1999. Der er ca. 25 dyr tilbage af stammen, og de befinder sig alle i Holland.

Randers Regnskov har lovning på syv malkekøer, men de skal overtages af regnskoven senest i næste uge. Ellers vil de blive slagtet. De hollandske ejere er allerede i fuld gang med at slagte resten.

»Det skal gå meget hurtigt«, siger kurator Ole Bach, Randers Regnskov.

Annonce

»Når det skal gå så hurtigt, er det fordi de hollandske ejere er løbet ind i økonomiske vanskeligheder og har besluttet at rydde stalden for den danske race. Vi skal have fundet de rigtige karantænefaciliteter i Holland inden næste uge, og vi skal have arrangeret transport og fundet pengene til disse udgifter. Det drejer sig om ca. 80.000 kroner. Vi arbejder på højtryk og håber og tror, det lykkes«, siger Ole Bach.

Randers Regnskov mener, at der findes to grundstammer, også kaldet SJM. De er begge bevaringsværdige. Den ene er Kortegaardstammen, den findes stadig i Danmark, blandt andet i Randers Regnskovs regi. Men den anden, Westergaardstammen, findes i dag kun i Holland.

»Når Westergaardstammen er forsvundet i Danmark og endt i Holland, hænger det sammenm med, at hollænderne ville krydse Kortegaardstammen med Vestergaardstammen og på den måde rekonstruere den hollandske hedeko, som var uddød«, forklarer Ole Bach.

»Hollænderne havde tidligere købt nogle danske Kortegaardkøer, da de mente, at den hollandske hedekos aner skulle findes i Danmark. I 2006 købte den hollandske fond så hele Westergaardstammen.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce