Annonce
Randers

Randers smider mundbindet med store smil: - Det har været SÅ belastende

Fra på mandag er det farvel til mundbindet, og det er en beslutning, der vækker stor glæde. Foto: Johan Gadegaard
Mandag smider Danmark mundbindet alle steder på nær ved stående offentlig transport, og det er en beslutning, der vækker stor glæde blandt andet i Randers.

Randers: Det er slut med mundbind alle andre steder end offentlig transport. Det nåede Christiansborgs politiske partier - med undtagelse af Nye Borgerlige - natten til torsdag til enighed omkring.

Fra på mandag er der maskefald over hele landet, og derfor tog Amtsavisen torsdag en tur ned gennem midtbyen og tjekkede, hvordan den nyhed blev modtaget.

- Det har jeg det så fint med. Jeg synes, det er så belastende. Det kilder i hele hovedet at have det på, og jeg har ofte glemt et, når jeg skulle noget, fortæller Martin Almskov fra Spentrup.

Annonce
Martin Almskov fra Spentrup glæder sig til at slippe for kildren i ansigtet og til at gå forgæves ud, hvis mundbindet ved en fejl er glemt derhjemme. Foto: Søren Ladefoged

Selvom det har været belastende og ubehageligt at bære, så håber Martin Almskov alligevel, at tidspunktet for at sende mundbindet permanent i skraldespanden er velovervejet.

- Jeg håber, vi stadig kan holde smittetrykket nede. Jeg har en idé om, at det kunne være for tidligt. Jeg er spændt på at se, hvad der sker, siger han.

Nedtællingen er begyndt

I frisørsalonen Rikke Hedegaard i Houmeden har ejeren af samme navn svært ved at få armene ned over nyheden.

- Det er så fedt. Det bliver simpelthen så rart at smide det. Jeg kan sige dig, at der er nedtælling på hernede til, vi må tage det af, siger Rikke Hedegaard.

Frisør Rikke Hedegaard ser frem til, at det bliver lettere at matche hår og ansigt hos sine kunder, når hverken de eller hun længere skal bære mundbind i butikken på Houmeden 4. Foto: Søren Ladefoged

I frisørstolen sidder Steffen Rohde, og da han dagligt tager offentlig transport, har han efterhånden vænnet sig til ansigtsmasken, så det er en mere afdæmpet reaktion.

- Jeg har brugt det hver dag, og så bliver man lidt vant til det. Men jeg kender mange, der glæder sig over at kunne smide det. Det har aldrig afholdt mig fra at tage nogle steder hen, at der var krav om mundbind. Så har det alene været fordi, der var mange mennesker, siger han.

De glæder sig dog begge to til, at det bliver lettere at se folks ansigter, når man har med hinanden at gøre. Og for Rikke Hedegaard har mundbindet også været et lidt tveægget sværd - på den ene side demonstrerer det, at man tager sikkerheden seriøst, men det har også kompliceret arbejdet en smule.

- Det er ikke til at vide, om det hjælper, men det har kunnet signalere over for mine kunder, at vi tager det her seriøst. Men det gør det svært at se og læse folks ansigter, og også se, hvordan håret skal passe til ansigtsformen, hvis folk har mundbind på, siger hun og fortsætter:

- Det bliver simpelthen så rart at smide det. Jeg har kørt 12-13-timers vagter de seneste par måneder, og det har været ekstra hårdt med mundbind. Jeg har fået endnu mere respekt for sundhedspersonalet, der går med det her hver dag.

Annonce

- Jeg hader mundbind

På Rådhustorvet er Elisabeth Kondrup, Kasper Jensen og Camilla Agerbo på udkig efter frokost, og er ved at påføre sig mundbind. De læser alle tre til pædagoger på VIA Randers, og er helt og aldeles på bølgelængde, når det kommer til at smide mundbindene fra mandag.

- Vi er glade! Det er slet ikke fedt, heller ikke når man som jeg er gravid, og skal op ad trapper til fjerde sal på uddannelsen med maske på. Det er så dejligt at skulle af med det. Det er heller ikke til at finde ud af, om stoffet er sikkert, eller hvordan det påvirker miljøet, når de ligger rundt omkring, siger Camilla Agerbo.

Klassekammeraten Kasper Jensen er også helt klar til at lade mundbindet ligge.

- Jeg hader mundbind. Jeg kan ikke se meningen, og det føles mest som en plage. Det der med, at det skulle have symbolsk værdi at bære dem, forstår jeg heller ikke. Vi har ikke hørt om andet end corona, så vi ville ikke glemme det. Derfor giver det ikke mening, siger han.

- Også når man er ude at handle, og man ser nogle af de gamle, der går rundt med mundbindet under næsen, supplerer Elisabeth Kondrup, der også har oplevet, at det hæmmer hendes arbejde som pædagog.

- Jeg har arbejdet med folk med svære hjerneskader og har skullet bære både mundbind og visir. For det første kan man ikke selv se noget, men du har heller ikke kunne bruge din mimik i det arbejde, og det er ret vigtigt.

Elisabeth Kondrup og Camilla Agerbo studerer begge til pædagoger på VIA Randers og glæder sig til at smide mundbindet fra på mandag. Foto: Søren Ladefoged
Annonce

Storcenteret tror på flere gæster

I Randers Storcenter tror centerleder Jacob Hald Christensen, at mundbindets bortfalden får en positiv påvirkning af antallet af besøgende.

- Kunderne har været forstående. De har haft det under huden i over et år, så det har ikke været udfordring eller et problem. Men jeg tror på, at det kan have holdt en fem-ti procent af vores normale kunder væk, at de skulle bære mundbind, fordi det er en smule irriterende især her i varmen. Nu, hvor det er væk, er der fri leg for alle. Det tror vi, kan være med til at øge kundestrømmen herude - også på vores restauranter og caféer, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Mange drømme blev knust, da Dorthe Bjørn fik sklerose - men sygdommen har ikke forhindret hende i at tage aktivt del i livet

Randers FC

To år mere i lyseblåt: Rutineret forsvarsspiller underskriver ny aftale med Randers FC

Annonce