x
Annonce
Randers

Randers står på hovedet for krydstogtturister

MS Nordstjernen er bygget i Hamborg i 1956. I dag er skibet fredet, hvilket betyder, at der ikke må ændres på indretningen. Kahytterne er de originale, lige som der ikke er aircondition ombord. Privatfoto
Onsdag morgen sejler det historiske krydstogtskib MS Nordstjernen ind gennem fjorden og anløber Randers Havn klokken 9. Og der bliver kræset om de udenlandske gæster.

Randers: Det bliver tale om en nærmest kongelig modtagelse, når det norske krydstogtskib MS Nordstjernen anløber Randers Havn onsdag morgen ved ni-tiden.

På kajen står borgmester Torben Hansen klar til at byde velkommen til mandskabet og de 32 turister, der kommer fra Schweiz, Tyskland og Østrig - plus en enkelt dansker, der har sneget sig ombord på togtet fra Trondheim til Travemünde.

Og det er ikke et hvilket som helst krydstogtskib, der besøger Randers, lige som det er ikke er tilfældigt, at arrangøren af krydstogtet har valgt den kronjyske hovedstad som besøgsmål.

- Vi er ikke bare et blandt mange store krydstogtskibe, der besøger store byer som Oslo, Göteborg og København. Der ville vi bare drukne i mængden. Vi er et lille skib med sin helt egen historie. Vi ønsker at besøge mindre, specielle havne. Derfor har vi valgt Randers, fortæller Margit Distler, der er arrangør og rejseleder på sørejsen, der begyndte i Trondheim onsdag før påske.

Siden har MS Nordstjernen lagt til i en række norske havne efter samme mønster som dengang, skibet fungerede som post-, fragt- og passagerbåd. Hver dag med sit eget program alt efter, hvor skibet har ligget til kaj.

Mandag lå skibet i Skudeneshavn, tirsdag i Lillesand. Onsdag gælder det så Randers, inden turen går til Hundested og hjem til Travemünde, hvor MS Nordstjernen anløber fredag morgen klokken ni.

For Margit Distler er forholdet til MS Nordstjernen en kærlighedshistorie med 30 år på bagen. Hun stiftede første gang bekendtskab med skibet som passager. Siden kom hun til at arbejde ombord. Indtil 2012 var MS Nordstjernen post-, fragt- og passagerskib for Hurtigruten i Norge. Nu fungerer det udelukkende som krydstogtskib, gerne med Margit Distler, en besætning bestående af forskellige nationaliteter og passionerede krydstogtpassagerer ombord.

- Nordstjernen er ikke et almindeligt skib. Det et skib med sjæl. De passagerer, der tager med på rejse, bliver forelsket i skibet allerede inden for det første døgn. Det er helt tydeligt. Første gang, de går fra borde, vender de sig om og er nødt til at tage et billede, fortæller Margit Distler, der styrer hele processen fra krydstogtet bliver arrangeret, indtil MS Nordstjernen anløber den sidste havn på togtet.

- Jeg er med i det hele bortset fra, at jeg ikke styrer skibet og laver mad, siger Margit Distler.

Annonce

Et helt særligt skib

MS Nordstjernen blev bygget i 1956 i Hamborg.
Det er fredet i særklasse i Norge, fordi det er et ekstraordinært eksempel på skibsdesign fra 1950'erne med træk tilbage til 1930'erne og dampskibene.
Det blev i sin tid bygget som et meget sødygtigt kombineret post-, fragt- og passagerskib for at forbinde selv de fjernestliggende, arktiske egne af Norge med resten af verden.
Det foregik for Hurtigruten i Norge.
Siden er Nordstjernen udfaset som post-, fragt- og passagerskib og er i dag et krydstogtskib for turister, der har en hang til hyggelige, nostalgiske krydstogtskibe og gedigent håndværk.

Guidet gåtur

Turen gennem Randers Fjord onsdag morgen bliver den første af slagsen for både MS Nordstjernen og Margit Distler. Hverken hun eller skibet har nogensinde besøgt Randers.

Kendskabet til Randers fik Margit Distler på ITB Berlin, der er verdens største rejsemesse. Her mødte hun Charlotte Bylling fra Visit Randers, og så blev der strikket en aftale sammen, der sender det historiske skib ind til Randers Havn, hvor borgmesteren og hans følge byder velkommen.

Efter velkomsten er det planen, at borgmesteren sammen med havnedirektør John Morgen, eventchef Mette Bertelsen og turistchef Anne-Mette Knattrup skal nyde en brunch ombord på skibet. Når måltidet er overstået, er det tid for både turister og besætning at kigge sig omkring i Randers.

Visit Randers og Randers Kommunes Eventsekretariat har i samarbejde med Randers Havn nærmest stået på hovedet for, at turisterne bliver taget godt imod. Der har været en tæt dialog med rederiet for at tilbyde lige præcis det, som skibets gæster interesserer særligt for. Med den bagtanke, at det kunne være, at folkene bag Nordstjernen kunne få lyst til at tage turen ind gennem Randers Fjord en anden god gang.

Randers Cityhosts står klar til at tage imod turister, der vil ud på egen hånd. Der er også planlagt en guidet gåtur til seværdighederne i Randers midtby med shoppingmuligheder undervejs. Desuden bliver turisterne tilbudt en mulighed for en sejltur langs fjorden fra Kyst- og Fjordcenteret og en sejltur med Ragna over fjorden.

Onsdag aften klokken 23 forlader MS Nordstjernen igen Randers på vej mod nye rejsemål.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

En lykkestund midt i tristessen: Solskin og sang gav smil på læberne

Annonce