Annonce
Randers

Randers Town i Kina trækker ud: - Der er stadig fugle på taget

Arkivfoto: Annelene Petersen

Men vi er i god dialog med konsortiet Andersen Paradise, der er faldet pladask for middelalderbyen Randers og har planer om at kopiere flere af de markante huse i forholdet 1:1. Det siger erhvervs- og udviklingschef Dennis Jensen, Randers Kommune.

Annonce

Randers: Selv om de gennemtrawler hele Shanghai-området, så vil de randrusianske teatergæster ikke støde på en spritny Randers Town med en tro kopi af det gamle rådhus, Randers Regnskov og bindingsværk fra Brødregade, når de er på teaterfestival i den kinesiske storby.

Men ideen med at opføre en kopi af Randers i Shanghai-området er ikke skrinlagt. Det siger erhvervschef Dennis Jensen, der for et halvt års tid siden kunne komme med den opsigtsvækkende nyhed, at et kinesisk konsortium, Andersen Paradise, er interesseret i at opføre dele af Randers centrum i en ny kinesisk by. Og smide flere milliarder kroner i projektet.

- Lad mig sige det sådan. Der er stadig fugle på taget. Og jeg tror på projektet, for vi er i god dialog med det kinesiske byggekonsortium, siger Dennis Jensen, der om få uger igen skal mødes med de kinesiske repræsentanter.

Forud for dette har tre hold gæster fra konsortiet uafhængigt af hinanden gæstet Randers. Senest var det ejeren selv, der tog kronjydebyen i eget øjesyn.

Erhvervs- og udviklingschef Dennis Jensen: Der er stadig fugle på taget. Arkivfoto
Annonce

Byggeri til middelklassen

Randers er ikke den første europæiske by, som kineserne kopierer dele af. Også Storbritannien og Holland har leveret by-modeller til et sultent kinesisk marked. For i den henseende er Europa spændende for kineserne.

- Og det kan man godt forstå, når man har set de kinesiske by-strukturer. Enten er det meget gamle byer med meget gamle huse eller er det betonbyggeri. Der mangler noget midt imellem. Noget for den voksende middelklasse, konstaterer erhvervschefen, der lige nu ping-pong'er med den kinesiske bygherre om at etablere et formidlingscenter i forbindelse med Randers-kopien.

- Vi har forlangt, at der skal indrettes et center, hvor man kan hente mere viden om Randers, i bygningen, der kopierer det gamle rådhus.

- Her forestiller vi os, at vi præsenterer Randers og lader hverdagens randrusianere fortælle om deres liv og levned på en video, siger han.

Sideløbende forhandler Randers Regnskov separat med kineserne, der også har vist interesse for at kopiere ideen med at flytte regnskoven ind i tre kupler i Randers. Men her er det således også en forretningsmodel, som kineserne ønsker at genbruge. Så det kræver anderledes forhandlinger end dem, der foretages med Randers Kommune.

Men der vanker ikke penge i kommunekassen, fordi kineserne får lov til at kopiere dele af byen.

- Nej. Det er mere inddirekte. Måske kan kontakten skabe forbindelse og handel for lokale virksomheder. Der er faktisk en del, der har vist interesse for kontakt med det kinesiske marked. Og kineserne er jo meget interesseret i at lære mere om bæredygtighed og grøn energi, siger Dennis Jensen, der venter på, at aftalerne skal falde på plads, så byen kan blive invaderet af seks kinesiske fotografer, der skal gennemfotografere de bygninger, der skal opføres i Kina.

Men førend dette sker, skal konsortiet Andersen Paradise have truffet aftale med en kinesisk by, der vil have Randers som bykerne. Først da kan man gå i gang med et Randers Town.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC For abonnenter

Profiler manglede på træningsbanen: Avisens bud på Randers FC's 11 startere på Fyn

Randers FC

Kampen minut for minut: Randers FC kæmpede forgæves for udligning i de sidste minutter

Annonce