Annonce
Jubilæer

Randers Trykkerklub fylder 100 år i fin form

Billedet her er taget før receptionen i Helligåndshuset. Formand Torben Andersen er flankeret af bestyrelsesmedlemmerne Kent Dommerby og Kaj Nielsen. Foto: Annelene Petersen
I kraft af byens store etiketvirksomheder er medlemstallet højere end for 25 år siden.

Tirsdag 1. oktober er det 100 år siden, en beskeden skare trykkere tog initiativ til at danne Randers Trykkerklub. Forud var gået dannelsen af en tilsvarende klub i Aarhus og en landsorganisation.

Der var 16 medlemmer i 1919. Gennem årene er medlemstallet svinget op og ned, det sidste i kraft af, at dagbladenes rotationsmaskiner er forsvundet sammen med mange små bogtrykkere. Medlemstal på en god snes var realiteten i flere år, men så skete der noget afgørende i Randers - etiketfabrikken Antonsson, senere Antonsson & Avery, kom til byen og nærmest sugede trykkere til sig.

I årene efter etableredes flere etikettrykkerier som knopskydning, så Randers i dag har status som en slags uofficiel dansk mester i netop den type trykkerier. Og den kendsgerning har været gunstig for den jubilerende klub, som ved 75 års jubilæet havde 70 medlemmer, men i dag ikke færre end 82.

I mange andre byer er tilsvarende klubber lukket, men om Randers Trykkerklub siges det, at den er blandt de bedst fungerende i Danmark.

I jubilæumsrådet består bestyrelsen af fem medlemmer. Torben Andersen er formand, Kaj Nielsen er kasserer, og med er desuden Kent Dommerby, Vilhelm Kristensen og Bjørn Kaptain.

Det geografiske område omfatter foruden Randers hele Djursland, ligesom klubben har medlemmer fra Hobro.

Annonce

Første bestyrelse

Randers Trykkerklubs første bestyrelse bestod af Charles Andersen, formand, Carl Kessler, kasserer, Charles Jensen, sekretær, og desuden Hugo Jacobi og Helmuth Bech.

Ved 25 års jubilæet i 1944 blev der udgivet et smukt festskrift. I dag er det pudsigt at læse, hvordan J.M. Elmennhoff & Søn havde påtaget sig trykningen, klichéerne kom fra Poul Junchers klichéfabrik, og bogbinderarbejdet var udført hos J. Olsens Protokolfabrik.

Af gamle protokoller kan læses, hvordan medlemmer ofte drog på ture til Uggelhuse Kro, Bøsbro Kro og Hvidsten Kro, ikke sjældent til fods.

Baggrunden for etableringen af Randers Trykkerklub var elendige vilkår for den tids trykkere i kølvandet på 1. verdenskrig, hvilket førte til en landsdækkende bevægelse og dannelsen af trykkerklubber i mange byer. Sideløbende med det faglige arbejde var der også tid til socialt og selskabeligt samvær, kan man læse.

100-års jubilæet blev markeret ved en reception fredag eftermiddag i Helligåndshuset, og lørdag den 5. oktober er der fest på Restaurant Skovbakken.

I dag hedder en trykker i øvrigt tryktekniker. Der uddannes stadig nye i faget med skoleophold i Aalborg undervejs i forløbet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Fodslæbende start på foråret: Reaktioner fra Rømer, Marxen og Thomasberg

Randers FC For abonnenter

Karakterer: Kaptajnen var suveræn for Randers FC

Randers FC

Se højdepunkterne her: Randers og OB holder snor i top-6 efter uafgjort

Annonce