x
Annonce
Randers

Randers vil fejre frihedsbudskabet fra nord til syd og øst til vest

Fænomenet alsang begyndte i Nordjylland i juli 1940 og kulminerede 1. september 1940, hvor flere hundrede tusinde mennesker deltog i alsangsstævner over hele landet. Foto: Ritzau/Scanpix
4. maj om aftenen lyder alsangen flere steder i Randers Kommune, blandt andet på Skovbakken. Arrangørerne opfordrer så mange som muligt af de omkringliggende byer til at skabe deres egen frihedsfest.

Randers: "I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig".

Mandag 4. maj 2020 klokken 20.35 er det 75 år siden, at frihedsbudskabet lød i BBC's danske udsendelse fra London. Den tyske besættelse var et overstået kapitel, og danskerne stormede ud på gader og veje for at fejre, at de fem forbandede år var forbi.

Helt så vildt som i 1945 bliver det nok næppe, når Randers Kommune fejrer Danmarks befrielse 4. maj. Men der er lagt op til behørig fejring ved en række arrangementer rundt omkring i kommunen. Under den fælles titel "Alsang, lys og fællesskab" vil der på samme tid i flere byer blive lyttet til frihedsbudskabet og sunget fællessang.

Et af de steder, hvor årsdagen bliver markeret med fælles alsang, er på Skovbakken. Her vil det originale frihedsbudskab, der lød i radioen for 75 år siden blive transmitteret over højttalerne. Kommunen lægger op til en aften for både bedsteforældre, børn og børnebørn. Efterfølgende er der fakkeltog til det gamle rådhus på Rådhustorvet.

Annonce

Sanghæfter og lydfiler

Og fejringen foregår ikke bare i byen, men også på landet, hvor Randers Kommunes eventchef Mette Bertelsen opfordrer til, at de mindre byer rundt omkring Randers får stablet deres egne arrangementer på benene.

- Vi vil gerne have fejringen til at foregå fra nord til syd og øst til vest. Og hvad er bedre end alsangen til at beskrive sammenhold og nationalitetsfølelse, siger Mette Bertelsen, der står klar med sanghæfter og lydfiler med frihedsbudskabet til frivillige, foreninger eller menighedsråd, der har lyst til at stable et alsangsarrangement på benene.

Lige nu er Eventsekretariatet i gang med at danne sig et overblik over de allerede planlagte festligheder i Randers Kommune 4. maj om aftenen. Nye arrangører bedes melde sig på banen inden udgangen af måneden.

Landdistriktsudvalget i Randers Kommune har bevilget 20.000 kroner fra landdistriktspuljen til formålet. Pengene er afsat til at støtte landbyer, der vil deltage i den landsdækkende begivenhed.

Den rigtige identitet

Til arrangementet på Skovbakken er der lagt op til et brag af et fællessangsarrangement, når 250 korister synger for under de nyudsprungne bøgetræer og lader andre sangglade deltagere stemme i.

- Under besættelsen blev der afholdt alsang på Skovbakken, så stedet har den helt rigtige identitet i forvejen, siger Mette Bertelsen, der lover scene og musik - og en kompetent konferencier i skikkelse af Katrine Nyland Sørensen, der har formidlet musik på DR's radiokanaler i over 20 år.

Det er meningen, at musikkonferencieren imellem sangene kort skal motivere, hvad sangene har af betydning hver for sig. Det er Korby Randers, der udvælger de 14-15 sange, der skal med i sanghæftet, der bliver uddelt til alle alsangsarrangementer.

- Det handler om at få flest mulige med. De lokale arrangører kan selv definere deres egne arrangementer, og om det skal foregå udendørs eller i det lokale forsamlingshus, siger Mette Bertelsen.

Illuminering

Hun fremhæver også lyset som et vigtigt element i fejringen. Derfor vil de bygninger i byen, der har mulighed for det, blive illlumineret i rød-hvide farver eller i Royal Air Forces blå, røde og hvide farver.

Randers Regnskov er et af de steder, der er klar til illuminering på befrielsesdagen.

- Og så må folk selvfølgelig gerne tænde lys i deres vinduer. Brug anledningen til at snakke om frihed, og dæk op med rød-hvide duge. Hele byen må gerne summe af befrielse, siger Mette Bertelsen.

Så snart det er muligt, vil Randers Amtsavis informere yderligere om de mange arrangementer, der kommer til at foregå i by og land i dagene omkring 4. maj.

Det er Museum Østjylland, Randers Kommunes eventsekretariat og kulturforvaltningen, der i fællesskab står for den lokale frihedsfest.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Region

69 coronapatienter er nu indlagt på midtjyske sygehuse - 24 på intensivafsnit

Annonce