Annonce
Randers

Randersdreng skal lyse op på Randersbro

Simon Marxen har sammen med sit designbureau Yoke vundet konkurrencen om Lysbroen Randers. Foto: Iglin Tanggaard

Simon Marxen, der er medejer af det københavnske designbureau Yoke, er vinder af konkurrencen Lysbroen Randers. Og han glæder sig til at være med til at sætte et lysende og kunstnerisk fingeraftryk på sin fødeby.

Annonce

Randers: Han er glad for, at hans og firmaet Yokes projekt vandt den udskrevne konkurrence om at lave en lysinstallation ved Randersbro. Og måske har han givet den en ekstra skalle, fordi det naturligvis betyder noget at få lov til at sætte sig et varigt, kunstnerisk spor i sin fødeby.

Så det var en glad Simon Marxen, der blev kåret som vinder og dermed fik retten til at boltre sig på gang- og stibroen ved byens vigtigste og mest befærdede indfaldsvej, fra Havnegade, over Gudenå, gennem Tronholmparken og til Grenåvej.

Det er nemlig her, hans projekt Bølgen over Vandet skal sno sig og lyse op i et ellers mørkt og kedeligt byrum. Men det bliver der rådet bod på, når projektet står færdigt næste efterår, inden den mørke tid for alvor tager over.

Simon Marxen havde et lille forspring i forhold til øvrige otte lyskunstnere, der bød ind på opgaven. For han er født og opvokset i Randers. Og han har gjort rigtig meget ud af at tænke Randers ind i installationen, hvor han både støtter sig til stedet specifikt, men også lægger en eventyrlig og magisk dimension ind i værket.

- Selvom vi arbejder med de mest moderne teknologier, så kan man også lykkes med at lade naturen være medspiller og skabe noget eventyrligt og magisk. Og det er det, vi har arbejdet rigtig meget på, så værket får en organisk tilgang og er i stand til at interagere med stedet og dets natur, siger Simon Marxen.

Annonce

Vinden styrer skulpturen

Vindstyrken får således et stort ord at skulle have sagt i installationens udseende.

- Vi installerer en vindsensor i installationen, og den bliver retningsgivende for lysbølgen. Derfor vil der være forskel på skulpturen, om vinden blæser fra Kristrup ind mod byen eller omvendt. Om der er dømt storm eller vindstille, forklarer Simon Marxen.

Der bliver også forskel på nat og dag. For om natten er det led-lamperne, der lyser i de 47 søjler, som løber over sti- og gangbroen. Men om dagen er det spejlene på søjlerne, der reflekterer lyset, solen, bølgerne og træerne.

- Det har været meget vigtigt for os at inddrage stedet i installationen, så det er naturen og ikke teknologien, der bliver styrende, understreger Simon Marxen, der på den måde frigiver teknikken til naturen.

Man kan forestille sig, at der på en blæsende oktoberaften vil bevæge sig en lysende bølge over området og stå i skarp kontrast til Den blå Bro, der står statisk og afgrænser byrummet mod vest.

Annonce

Lysdesignløsninger

Om et lille års tid kan Simon Marxen givetvis glæde sig over sit lysspor, når han til den tid krydser Randersbro for at besøge venner og forældre - Anni og Ebbe Marxen - i Randers.

Egentlig var det planen, at Simon ville studere musik. Og han var da også begyndt på studiet på musikkonservatoriet i Aarhus. Men han sprang fra.

- Musik var alligevel ikke det, jeg skulle beskæftige mig med professionelt, siger Simon, der har gået på Forberedelsesskolen og er student fra Randers Statsskole. Desuden har han gået på Randers Musikskole og MGK-linjen.

I stedet sprang han på vitalt design-studiet på Aarhus Universitet, hvor han studere kunst, arkitektur og design. Herefter et år på Aarhus Arkitektskole for at få den rumlige forståelse med i sin uddannelse som designer i digitale medier.

Herefter begyndte han i det dengang nye designbureau Yoke i København, som han i dag er medejer af og varetager rollen som kreativ direktør. Firmaet har i dag 23 ansatte, der tæller designere, arkitekter og kunstnere.

Yoke arbejder med de nyeste teknologier både inden for lys og interaktion, og det har skabt designløsninger til blandt andet kunstmuseet Arken, Den blå Planet og bygningsværker som Højlys - det gamle vandtårn i Brøndby. I efteråret 2016 står der således også Randers på firmaets cv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce