Annonce
Randers

Randrusianer giver Afrika rent vand

Alexander Løcke og Louise Ullmann, som er hans makker i projektet. Her er de ude i en landsby hos brugerne. Privatfoto

Alexander Løcke har netop vundet DM i klimastartup i København. Det har han gjort med en pose, der via solens stråler renser vand på en billig, miljøvenlig og effektiv måde.

Annonce

Randers: 25-årige Alexander Løcke fra Randers er står netop nu foran noget, der kan ligne gennembrud af de helt store. Han har nemlig opfundet en pose, som kan rense vand meget bedre, billigere og miljøvenligt end andre produkter. Ideen er, at posen skal benyttes i fattige udviklingslande i eksempelvis Afrika.

- Da jeg skulle skrive speciale på min uddannelse til industridesigner, valgte jeg og en medstuderende at tage til Afrika for at finde ud af, hvilke udfordringer vi kunne hjælpe dem med, fortæller Alexander Løcke.

De opdagede hurtigt, at man i de fattige egne af Afrika kogte vandet for at rense det. Problemet med det, er at det ikke er godt for miljøet. Derudover er kul, som man bruger til at fyre med, blevet meget dyrt, hvilket betyder, at mange slet ikke har råd til at koge vand.

- Faktisk er det sådan, at 80 procent af sygdommene dernede skyldes urent vand eller dårlige sanitære forhold, siger han og fortsætter:

- Derfor fik vi denne ide, hvor vi udnytter solens stråler til at rense vandet.

Solarsack


  • Solarsack er 2,5 gange billigere end kogning af vand med kul
  • Kan rense 4 liter vand på 4 timer
  • Varmen fra solen, samt solens UVA og UVB stråler renser vandet
  • En estimeret literpris er på 0,01 krone / liter rent drikkevand
  • Solarsack mindsker kolerabakterier med mere end 99,999%
Alexander Løcke efter at have vundet den store pris. Privatfoto
Annonce

En billig løsning

Noget af det, der gør Solarsack, som posen hedder, helt unik, er, at den er billig og driftsikker.

- Vi regner med, at en pose får en udsalgspris på en dollar. En pose kan i alt rense 500 liter vand, inden den skal skiftes ud, lyder det fra Alexander Løcke.

Solarsack er derfor meget billigere end kul og den er 20 gange så billig i brug som klortabletter, der ofte bruges af nødhjælpsorganisationer.

Posen kan rumme fire liter vand og bruger solens uv-a og uv-b stråler til at rense vandet.

- I Afrika kan vi rense fire liter vand på en halv time, men vi anbefaler, at afrikanerne bruger fire timer per pose. Det skyldes, at vi kører med en meget høj sikkerhedsfaktor, da mange er brugerne er dårligt uddannede, og måske ikke får lagt posen direkte i solen, som det ville kræve for at gøre det på en halv time, fortæller han.

At det ikke er en ligegyldig opfindelse, Alexander Løcke står med, har han et helt friskt bevis på.

Tirsdag vandt han nemlig Climate Launchpad i Danmark, som er en slags danmarksmesterskab i klimastartup. Derfor skal han til oktober repræsentere Danmark ved europamesterskaberne.

Tagene er et godt sted at lægge Solarsack, når de skal rense vandet. Privatfoto
Annonce

Stor opmærksomhed

Interessen for Alexander Løckes projekt stammer ikke kun fra kredse, som deler præmier ud. Han er også begyndt at have en lille smule kontakt med Kenyas Røde Kors, ligesom han er blevet tilbudt en kontorplads hos acces2innovation i Aalborg.

- De har tilbudt mig et springbrætforløb, hvor jeg får en kontorplads og sparring omkring forretningsudvikling i Afrika. Det ved jeg nemlig ikke noget om, indrømmer han.

Derudover er han også i kontakt med RealRelief i Kolding, der er specialiseret i at udvikle og sælge produkter til nødhjælp.

- Jeg håber jo, at mit produkt både kan bruges af nødhjælpsorganisationer og private mennesker. Derfor er det vigtigt, at jeg kommer så langt ud med Solarsack, som overhovedet muligt, fortæller han.

Alexander Løcke lægger ikke skjul på, hvorfor han har valgt at opfinde et produkt, der giver rent vand til fattige egne af verden.

- Nu har jeg brugt fire og et halvt år på min uddannelse, så da jeg skulle skrive speciale, ville jeg meget gerne ud, hvor jeg kunne bruge min kunnen til at hjælpe folk. Det handler jo i bund og rund om en lyst til at redde verden, lyder det fra den innovative randrusianer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Overfaldet af vilde køer: 67-årig kvinde hårdt kvæstet på Helgenæs

Annonce