Annonce
Randers

Randrusianer i fedtefadet: 20 flyttekasser med sommerfugle hentet hos samlere

Dagpåfugleøje på en sommerfuglebusk. 2. august fik to danskere i Aalborg og Randers beslaglagt tusindvis af sommerfugle, der var indsamlet gennem adskillige årtier. Politiet har sigtet dem for at overtræde Washington-konventionen om truede arter. Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix
To danske samlere har ifølge politiet brudt fredningsregler ved at fange truede sommerfugle i Norge. WWF har mistanke om et internationalt netværk.

Randers: To erfarne danske sommerfuglesamlere i Aalborg og Randers måtte 2. august se politifolk slæbe af sted med op mod 20 flyttekasser fra deres hjem. De risikerer samtidig bødestraf for at bryde internationale naturkonventioner.

I kasserne var der tusinder og atter tusinder af sommerfugle, der var indsamlet over hele Europa gennem årtier og sirligt sat på nåle i kasser. Nordjyllands Politi ransagede de to adresser på anmodning fra politiet i Norge. Her anholdt man de to mænd, da de fangede sjældne og fredede sommerfugle ved Gjendebu i Jotunheimen i Sydnorge.

Mændene blev pågrebet med 35-40 eksemplarer af den yderst sjældne apollosommerfugl, oplyser operationsleder Marianne Brun fra norsk politi til nyhedsbureauet NTB.

- Politiet ser alvorligt på faunakriminalitet. Der er en grund til, at disse arter er fredede, siger hun.

Apollosommerfuglen er fredet i de fleste europæiske lande. Den er på rødlisten over truede arter og dermed beskyttet af Cites-konventionen fra 1975 - også kaldet Washington-konventionen, der regulerer handel med truede arter.

De mange tusind beslaglagte sommerfugle skal nu gennemgås af eksperter i Naturstyrelsen.

Det oplyser fungerende politikommissær Henrik Taagaard, leder af Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi.

- Når vi har fået en oversigt over, hvor mange af sommerfuglene der er truede arter, og hvor mange der ikke er, så vurderer vi, om der skal rejses tiltale, siger Henrik Taagaard.

I første omgang er de to mænd, som er i 40'erne og 60'erne, sigtet for brud på Washington-konventionen. Begge har indsamlet sommerfugle over hele Europa i en lang årrække.

Ritzau har opsporet den ene af de to sigtede i Aalborg. Han benægter på den ene side at have jagtet fredede sommerfugle i Norge - men erkender på den anden side, at politiet har beslaglagt hans samling.

- Sagen er voldsomt overdimensioneret fra politiets side. Det er jo hele mit livsværk og 38 års arbejde, de har taget med, siger han til Ritzau.

Den pågældende er ifølge sin hjemmeside bladredaktør og med i flere videnskabelige foreninger om sommerfugle. Han har endda udgivet artikler om fund af nye sommerfuglearter på Balkan.

- Jeg er en almindelig person, som samler sommerfugle og har gjort det siden barnsben.

- Jeg sender prøver til dna-analyser på universiteter, og så har jeg bare en videnskabelig referencesamling, som en masse andre danskere og udlændinge har, siger han. Manden medgiver, at han i nogle lande har fanget sommerfugle, som er beskyttet af Cites.

- Det er selvfølgelig ikke ukendt for mig, at nogle sommerfugle er truede, og det er forkert og dumt af mig at fange dem.

- Men at man går ud og fanger nogle få stykker, det betyder ikke noget. Ødelæggelse af deres levesteder, landbrugets udledning af kvælstof og vejbyggeri er en langt større trussel, også klimaændringerne, siger den sigtede.

Thor Hjarsen, seniorbiolog i WWF Verdensnaturfonden, finder sagen chokerende. Den bekræfter for ham rygter, der har verseret i årevis, om et internationalt netværk af sommerfugleentusiaster, som lider af samlermani.

- Det er absurd, at vi bruger skattekroner på at beskytte levesteder, og folk planter og sår sommerfuglevenlige planter i haverne - og så ser vi dette, siger han. Thor Hjarsen opfordrer miljøminister Lea Wermelin (S) til at få sat prop i samlermanien på sjældne sommerfugle og få strammet op på fredning og strafferammer.

- Måske bør alle samlinger af rødlistede og fredede sommerfuglearter registreres, og måske skal det forbydes, at de udvides. Sådan som man gjorde efter de mange fugleægsamlinger, der blev afsløret for 20 år siden, siger WWF-biologen.

/ritzau/

Politiet har sigtet de to mænd for at overtræde Washington-konventionen om truede arter. Arkivfoto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Annonce