Annonce
Navne

Randrusianer på en pionéropgave

Randrusianeren Benjamin Harbo Møller er ny national leder af Mission uden Grænser. Foto: Annelene Petersen
Benjamin Harbo Møller er ny national leder af Mission Uden Grænser, der blandt andet arbejder i Ukraine

Organisationen Mission Uden Grænser er nok ikke kendt af ret mange i Danmark, endnu i hvert fald.

Men det skal en randrusianer i skikkelse af Benjamin Harbo Møller gøre noget ved. Den 40-årige cand.oecon. er nemlig ansat som såkaldt national leder af Mission Uden Grænser i Danmark, og så sent som onsdag i denne uge modtog han det cvr-nummer, som organisationen fremover skal arbejde under.

Mission Uden Grænser er en del af den internationale organisation Mission Without Borders, der er stiftet i 1960, og som driver indsamlingsarbejde i 12 lande. Organisationen blev stiftet som en reaktion mod de materielle og åndelige behov hos mennesker, der nu lever i fattigdom eller tidligere led under forfølgelser i de daværende kommunistiske lande i Europa.

Annonce

Det hedder da også:

- Vores formål er at give Guds ord om omsorg til fattige mennesker og på den måde hjælpe dem med at skabe sig et trygt og værdigt liv, åndeligt, emotionelt og materielt.

Organisationen støtter befolkningerne i Bosnien-Hercegovina, Albanien, Bulgarien, Rumænien, Moldova og Ukraine. Hvad det nu krigsramte Ukraine angår, har Mission Without Borders arbejdet her gennem 34 år.

Hjælpen går til forladte børn, enlige mødre og ældre ramt af fattigdom i de nævnte østeuropæiske lande. Desuden uddeles bibler og kristen litteratur i landene.

Mission Without Borders har over 1000 medarbejdere i 12 lande, men i Danmark er Benjamin Harbo Møller indtil videre den eneste lønnede medarbejder.

Vokset op i Vorup

Benjamin Harbo Møller er vokset op i Vorup sammen med to søstre som søn af Ann-Inge Harbo og Jørgen Møller.

Ann-Inge Harbo døde som 57-årig for nu 10 år siden. Hun var sygeplejerske på Plejecenter Lindevænget og med til at etablere Hospice Randers her.

Jørgen Møller vil være kendt af mange for sit arbejde tidligere i FDF og senere for FDF Museet. Han var i nogle år grønlandssekretær for Sømandsmissionen og i to år bosat i Nuuk. Han er den dag i dag aktiv som arrangør af rejser til Grønland for selskaber. Til august skal han have sine tre, nu voksne, børn med på en sådan rejse.

Selv nåede Benjamin Harbo Møller at gå i skole i Nuuk i to år, inden familien vendte tilbage til Randers, og han fortsatte på Vorup Skole, idet han tog 9. og 10. klasse på Skrødstrup Efterskole. Her mødte han sin senere hustru, Lena Østergaard fra Ravnstrup ved Viborg, der også var elev.

- Så det var på alle måder et godt ophold, konstaterer Benjamin Harbo Møller, der efter skolegang på det nuværende Tradium i Paderup og et år på Aarhus Universitet uddannede sig til cand.oecon. ved Aalborg Universitet med afgang i 2010.

Annonce

Lyst til at rejse

Et år under studiet tilbragte Benjamin Harbo Møller i Madrid. Det var i 2008. Han og Lena Østergaard var blevet gift i 2002, og opholdet i Spanien fik dem til at beslutte, at de ville rejse noget mere.

Den beslutning blev til virkelighed i 2015, da et hus i Vejgård ved Aalborg blev solgt, og familien, der nu også talte det første barn, flyttede til Tanzania for her at arbejde for missionsprojektet New Life Outrearch.

I marts 2020 måtte familien med fire børn i hast flytte fra Tanzania og til hjem 14 dages isolation, hvilket dengang blev beskrevet i en artikel i Randers Amtsavis. Sygehusvæsenet i Tanzania var ikke gearet til den alvorlige situation med truslen fra corona.

Inden ansættelse ved Mission Uden Grænser har Benjamin Harbo Møller været daglig leder af virksomheden Tefa i Randers, tidligere I-Change. Lena Østergaard Harbo er oprindelig uddannet som grafisk designteknolog, men arbejder nu som pædagogmedhjælper ved Randers Friskole & Børnehus, hvor også Nova, 13 år, Luis på 12 år og Lisa på 7 år går. Ældst er Noel på 15 år. Han er elev på Mariager Efterskole.

Annonce

Afsøgt siden 2017

Siden 2017 har det været afsøgt, om Mission Without Borders også kunne etableres i Danmark.

Dette arbejde har været forestået af en nordmand, der er dansk gift, og en god bekendt af Benjamin Harbo Møller. Han hedder Stig Arvid Hagen og skal fremover virke som markering- og fundraising manager for Mission Uden Grænser.

Om sin pionéropgave siger Benjamin Harbo Møller, at han egentlig godt kan lide at arbejde med noget, der ligner kontrolleret kaos, men ikke rod, som han selv udtrykker det. Og han finder sin nye opgave superspændende.

Det kristne engagement i Mission Uden Grænser kommer til udtryk i, at organisationen skriver følgende om sig selv:

- Vores hjertesag er at omfavne, styrke og udruste mennesker i Østeuropa, som Jesus har bedt os om at gøre.

Hertil kan føjes, at Lena Østergaard Harbo og Benjamin Harbo Møller er engageret i Randers Frikirke. For hans vedkommende går engagementet tilbage til de år, da kirken - dengang under et andet navn - havde til huse på Vennelystvej.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Annonce