Annonce
Randers

Randrusianere mindedes massedrab på jøder

30-40 mennesker var mødt frem for at mindes Krystalnatten 9.-10. november 1938. Flokken yderst til venstre er til globryllup. Foto: Jakob Lerche
30-40 mennesker var lørdag formiddag mødt frem for at mindes Krystalnatten 9.-10. november 1938, der kostede næsten 100 jøder livet og sendte 25-30.000 mænd i kz-lejre.

Randers: Lørdag kunne medier i hele verden berette om 30-året for Berlinmurens fald. Men det var ikke den historiske begivenhed med rødder i Tyskland, der lørdag formiddag blev markeret på Rådhustorvet i Randers.

Anledningen var Krystalnatten, der natten mellem 9. og 10. november 1938 kostede næsten 100 jøder livet. Blodtørstige nazister drog hærgende gennem de jødiske kvarterer i de tyske byer og ødelagde omkring 7.500 forretninger og nedbrændte 267 synagoger.

Flere tusinde blev mishandlet, og det hemmelige politi Gestapo arresterede mellem 25-30.000 jødiske mænd, som blev sendt i kz-lejre.

Betegnelsen "Krystalnatten" henviser til de store mængder af glas fra de smadrede butiksruder, der lå i natten og glimtede som krystaller.

Foreningen Randers mod Racisme er bekymret for udviklingen i Danmark. De mener, at der kan trækkes mange spor til 30'ernes Tyskland. Derfor var lørdagens tema: "Lad det ikke ske igen."

30-40 mennesker var mødt op på Rådhustorvet til mindehøjtidelighed, taler, musik og sang.

Annonce

Der bliver slået på frygt for terror, og alle muslimer bliver lagt for had. De rendyrkede nazister stikker hovedet frem i byen. De har hængt en dukke i Dytmærsken og angrebet en skole. Det er ikke længere normalt at tale om flygtninge som almindelige borgere.

Lise Baastrup, taler

Det nytter at sige fra

En af talerne var pensioneret præst Bodil Hindsholm, der præsenterede sig som en af de berygtede Mariager-præster, der har kæmpet en lang kamp for en anstændig flygtningepolitik.

Hun slog blandt andet på, at vores samfund er ved at miste sin medmenneskelighed over for de allersvageste.

- Asylansøgere bliver holdt i varetægtsfængsel uden at være kriminelle, lød det fra Bodil Hindsholm, mens randrusianere hastede forbi med indkøbsposer, og et nygift brudepar fik smidt ris i ansigtet ved trappen til det gamle rådhus.

- Hvornår bliver de danske? lød spørgsmålet fra Bodil Hindsholm, der fandt det skændigt, at alment boligbyggeri bliver kaldt ghettoer, og at borgere, der ikke har boet andre steder end i Randers, bliver kaldt fremmede.

- Vi skal ikke ligge under for ligegyldighed. Det nytter at sige fra. Aldrig mere en krystalnet. Sig det i kor, var Bodi Hindsholms afskedssalut.

Hetz mod flygtningen

En anden taler var Lise Baastrup, hvis mor og morbrødre var involveret i modstandsbevægelsen under den tyske besættelse af Danmark 1940-45.

Hun henviste til, at Danmark engang var berømt for sin medmenneskelighed, sit borgerlige demokrati og sin retsstat.

- Det, min mor kæmpede for under besættelsen, er under angreb i dag, lød det blandt andet for Lise Baastrup, der mener, at der er opstået en hetz mod flygtninge og indvandrere med burkaforbud og nedskæringer, der rammer de mest sårbare i samfundet.

- Der bliver slået på frygt for terror, og alle muslimer bliver lagt for had. De rendyrkede nazister stikker hovedet frem i byen. De har hængt en dukke i Dytmærsken og angrebet en skole. Det er ikke længere normalt at tale om flygtninge som almindelige borgere, sagde Lise Baastrup.

Mindehøjtideligheden, der varede omkring 45 minutter, blev afsluttet med, at de tilstedeværende sang Nordahl Griegs "Kringsatt av fjender", der blev skrevet som en reaktion på den voksende fascisme og nazisme i 1936.

Til allersidst blev afholdt et minuts stilhed.

Det skete også 9. november

1799: Med et statskup i Frankrig indfører Napoleon Bonaparte "Konsulatet" med sig selv som førstekonsul. Fra 1802 på livsstid.

1918: Efter et mytteri blandt matroserne i Kiel og revolution i Berlin bliver socialdemokraten Friedrich Ebert rigskansler i Tyskland.

1923: I München nedkæmper politiet og regeringstropper det såkaldte ølstuekup, og Hitler må i fængsel.

1967: Musikmagasinet Rolling Stone udkommer for første gang.

1989: Berlinmuren falder i løbet af aftenen og natten. Efter et tv-transmitteret pressemøde får Østberlins borgere det indtryk, at der er fri udrejse, og de presser i store mængder DDR's grænsevagter til at åbne grænsen.

Kilde: Wikipedia

Pensioneret præst Bodil Hindsholm mener, at vi er ved at miste vores medmenneskelighed over for de svageste i samfundet. Foto: Jakob Lerche
Lise Baastrup slog fast, at det, hendes mor kæmpede for under besættelsen, er under pres i dag. Foto: Jakob Lerche
Den kurdiske musiker Hussein Saeed gav et nummer på strengeinstrumentet tambur. Foto: Jakob Lerche
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce