Annonce
Randers

Randrusianerne har for meget på sidebenene - kommunen vil have det fjernet

Overvægt er et stort problem i Randers. I den kommende tid sættes der ind med tilbud til borgere, der har for meget på sidebenene. Arkivfoto: Claus Bech Andersen/Ritzau Scanpix
I Randers er mange overvægtige, og problemer vokser kun. Kommunen har forskellige tilbud til borgere der vejer for meget, men det er kun en dråbe i havet, mener flere politikere.
Annonce

Randers: Slæber du rundt på lidt for mange kilo? Så er du ikke alene.

I Randers er 56 procent af de voksne borgere overvægtige, og på byrådsmødet mandag var den kommunale ernæringsindsats på dagsordenen.

- Hver femte af de elever, der forlader folkekolen, er overvægtige. Der er ingen tvivl om, at der samlet set er en større sundhedsrisiko, tidligere dødelighed og mindre livskvalitet forbundet med overvægt, sagde Louise Høeg (V), der er formand for sundheds, -idræts- og kulturudvalget.

- Vi skal lave intervention, siger Sundhedsstyrelsen. Og snart skal vi vælge, hvem vi skal lave indsats overfor, understregede hun.

De, der ikke er svært overvægtige, er lettere at lave en indsats overfor, mens de svært overvægtige har det største problem. Og der er ikke penge til at hjælpe ret mange, så de ansatte i Sundhedsteamet må vurdere, hvor der skal gøres en indsats. Problemerne vokser bare, påpegede Louise Høeg.

- Der er 27.000 overvægtige og 14.000 svært overvægtige borgere, det er som at angribe en elefant med en ærtebøsse, mente Jens Peter Hansen (S) om de begrænsede midler, der er til rådighed til at bekæmpe overvægt.

- Lad os indrette samfundet, så folk bliver mere aktive i hverdagen. Som byråd kunne vi sætte fokus på problemet, hvis vi alle stillede os på brovægten en gang om året, og det blev noteret, hvad vi vejer. Så kunne vi se, om vi kan holde eller nedbringe vægten, og så er der ingen der bliver hængt ud, mente han.

- Det frie sunde valg drukner i reklamer og sukker, der puttes ind alle steder.

Karen Lagoni (S), byrådsmedlem

Annonce

Ændring af vaner

Fremover vil tilbuddene til overvægtige borgere i Randers især have fokus på ændring af vaner. Desuden vil flere blive tilbudt at deltage i hold frem for at få individuel rådgivning.

Der planlægges seks livsstilshold om året med 10 mødegange for hvert hold og med 15 borgere på hvert hold. Det betyder, at 90 borgere om året kan deltage på holdforløb.

Desuden planlægges 40 individuelle forløb.

Praktiserende læger kan henvise borgere, men man kan også selv henvende sig til sundhedsteamet, hvis man gerne vil deltage. En indledende samtale med en diætist skal afklare, om man kan have glæde af at deltage i de kommunale tilbud.

Der findes også en række tilbud til overvægtige børn i sundhedsplejens regi.

Annonce

Alt for mange valg

- Hver dag står vores forældre og vi med alt for mange valg, sagde Karen Lagoni (S), der er folkeskolelærer.

- Det frie sunde valg drukner i reklamer og sukker, der puttes ind alle steder. Vi kommer tit til at vælge forkert. Vi går alle rundt med en stenalderhjerne i dette forbrugersamfund, sagde Karen Lagoni. Hun påpegede, at der skal helt konkret adfærdsregulering til, hvis der skal gøres noget ved det kæmpeproblem, som overvægt er for både den enkelte og samfundet.

Beboerlisten, Velfærdslisten og Enhedslisten mente, at ernæringsindsatsen ikke kun bør fokusere på borgere, der har problemer med overvægt, men også på andre problematikker i forhold til sund kost.

- Hvad med de mennesker, der lever under fattigdomsgrænsen, sagde Frida Valbjørn Christensen (EL).

Overvægt i Randers

Randers har flere overvægtige borgere end landsgennemsnittet.

Undersøgelser viser, at 16 procent af de 6-8-årige børn er overvægtige, mens det på landsplan kun gælder 12 procent.

21 procent af de 14-16-årige i Randers er overvægtige. På landsplan er tallet 19 procent.

De seneste 4 år er der sket en støt stigning i andelen af overvægtige børn i Randers Kommune. For både de små og de store børn er andelen af overvægtige steget 4 procentpoint siden skoleåret 2014/15.

Blandt voksne op til 65 år er 62 procent i Randers overvægtige. Det gælder 29 procent på landsplan.

Der er sukker overalt, påpegede Karen Lagoni (S), da byrådet diskuterede indsatsen for overvægtige borgere. Og sukkeret findes blandt andet i byrådssalen, hvor slikskålene lokker. Foto: Karin Hede Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Dét lærte vi af sejren mod Esbjerg: Sløjt fremmøde, minutter til glemmebogen og et taktisk svinkeærinde

Annonce