Annonce
Sport

Randrusiansk Tour-debutant klør på: Jeg kører for at opsøge heldet

Mads Würtz Schmidt (til højre) har været en af de mere aktive ryttere indtil nu i årets Tour de France. På tre etaper har randrusianeren været i udbrud og på flere andre har han forsøgt at stikke afsted. Foto: REUTERS/Christian Hartmann
Mads Würtz Schmidt og resten af Tour de France-feltet havde tirsdag første hviledag. Randrusianeren glæder sig over sin aktive kørsel på de første ti etaper, men ærgrer sig over missede top 10-placeringer. Nu venter der tre hårde bjergetaper og en enkeltstart, som Randers-rytteren har et godt øje til.

Randers: Ti etaper er i bogen. 1800 kilometer ligeså.

Tour de France-feltet holdt derfor en velfortjent pause tirsdag, inden den sidste halvdel af løbet går i gang.

For Randers-drengen Mads Würtz Schmidt er hviledagen ekstra fortjent.

Tour-debutanten havde kun lige fået lagt nakkehårene ned, efter tusindvis af tilskuere i Bruxelles havde sendt løbet afsted, inden han stak af i sit første udbrud.

Siden fulgte flere togter på femte og tiende etape, mens randrusianeren også stak næsen frem på flere af de mellemliggende dage. Ingen af gangene holdt udbrydergruppen dog hjem.

Men det ændrer ikke på, at det har været ti godkendte dage.

- Det er gået godt. Jeg har kørt løbet hårdt, men benene er egentlig stadig okay. Jeg kører ikke bare i udbrud for at blive set. Jeg kører for at opsøge heldet og muligheden for at vinde en etape. Det er ikke lykkedes, men hvis man ikke prøver, vinder man heller aldrig, siger Mads Würtz Schmidt.

Annonce

Mads Würtz Schmidts etapeplaceringer i Tour de France

1. etape: 98. (i udbrud)

2. etape: 5. (holdtidskørsel)

3. etape: 95.

4. etape: 141.

5. etape: 110 (i udbrud)

6. etape: 58.

7. etape: 14.

8. etape: 122.

9. etape: 93.

10. etape: 13 (i udbrud)

Samlet placering: 84.

Høj på jubel

De mange timer i fronten af verdens største cykelløb med vind på næsen er også givet godt ud på anden vis.

Det er alt andet lige nemmere at holde øje med omgivelserne, når man ikke er omringet af 175 andre ryttere i et hektisk felt. Og den slags oplevelser betyder også en smule, når man nu er en del af hele Tour de France-cirkusset for første gang i karrieren.

- Da jeg lå i udbrud på femte etape, tænkte jeg bare, "hold kæft, hvor er det fedt at køre her". Det var i Alsace, så der var mange danskere langs vejene. Der kunne jeg virkelig mærke stemningen og få det hele med. Det var til at blive helt høj af. Det var så vildt at blive tiljublet af danske fans. Det kunne jeg virkelig nyde, selvom det var hårdt, siger Mads Würtz Schmidt.

Misset top 10

Men i sidste ende er det resultaterne, der tæller.

Her kan Würtz også tillade sig at være tilfreds på trods af, at udbrudsforsøgene er blevet halet ind gang på gang. To etapeplaceringer i top 15 lyder i hvert fald ganske pænt for en debutant, eller hvad?

- Det er fint nok, men jeg ærgrer mig over, at det ikke blev til en plads i top 10. Der er som sådan ikke den store forskel på at blive nummer ni eller 13, men det betyder bare mere for hele holdet at få røven inden for top ti og se sit navn på fjernsynet, når etaperesultatet bliver offentliggjort, siger Mads Würtz Schmidt.

Selvom resultaterne nærmest altid kunne ønskes bedre, glæder Randers-rytteren sig over sin taktiske tilgang til cykelløbet.

- Jeg har fundet et godt niveau, og jeg er glad for min køremåde og min indstilling om ikke at spare på kræfterne. Det er en positiv udvikling både fysisk og mentalt, at jeg har gåpåmod og angriber tingene i stedet for at sidde og halvtude over, at det er hårdt.

- Uanset, om man er aktiv i udbrud eller bare sidder i feltet de første to uger, er man totalt smadret, når man når den sidste uge, så jeg vil hellere prøve en gang for meget end en gang for lidt.

Træls på Tourmalet

Angrebslysten bliver dog lagt på is den næste håndfuld etaper.

Her venter der rytterne tre hårde bjergetaper i Pyrenæerne, som ikke just er terræn for Team Katusha-Alpecin-rytteren.

- Det er etaper, som vi bare skal have overstået, selvom de kommer til at gøre nas i benene. Jeg kommer til at lide, og det bliver træls at sidde og hænge halvvejs op ad Tourmalet i 35 graders varme, men bjergene skræmmer mig ikke, siger Mads Würtz Schmidt, der stoler på, at bentøjet er klar til strabadserne.

- På de etaper kommer jeg heller ikke til at skulle grave dybt efter resultater, for jeg er jo slet ikke bjergrytter, men jeg er heller ikke nede i den helt tunge ende. Det gælder bare om at finde en god gruppe, hvor vi kan køre et jævnt tempo og hjælpe hinanden med at komme i mål.

Øje på enkeltstart

Mellem de høje bjergetaper har arrangørerne klemt en 27 kilometer lang enkeltstart ind, og den har den tidligere juniorverdensmester i disciplinen indstillet sigtekornet på.

- Første halvdel af enkeltstarten er ret hård med lidt stejle procenter og tekniske strækninger op og ned, mens den sidste halvdel er ren tonser, hvor man bare kører på en stor hovedvej ind mod mål. Den ligger egentlig udmærket til mig, nu hvor jeg har ramt en vægt, hvor jeg også kan køre lidt opad, så jeg tror på, at jeg kan køre en god enkeltstart, spår Mads Würtz Schmidt.

I sin Giro d'Italia debut sidste år leverede kronjyden to top 15 placeringer på enkeltstarterne, og målet er at kunne lave et lignende kunststykke på de franske landeveje.

- En placering i top 20 ville være rigtig fin i Tour de France eller måske endda endnu højere oppe. Når man kommer til en enkeltstart så langt henne i løbet, handler det om at have benene og ramme dagen, hvor det ikke gør så ondt som de andre dage. Det prøver jeg at sætte mig op til, og så må vi se, hvordan det går, siger Randers-rytteren.

Enkeltstarten løber af stablen på fredag, mens feltet onsdag triller ud på en etape, der må formodes at ende i en massespurt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce