Annonce
Randers

Randrusianske skoler genåbner gradvist for de ældste elever

Der er stort fokus på hygiejnen og afstanden hos Nørrevangsskolens ældste elever, som mandag var tilbage på skolen for at modtage undervisning. Foto: Anne Myrup Pedersen
De fleste af folkeskolens ældste elever vender denne uge tilbage til skolerne som et led i genåbningens anden fase. Nørrevangsskolen var mandag blandt de første i kommunen, som havde alle elever tilbage. Dét til skolens og elevernes store glæde. Selvom skolen igen er fuldtallig, er den vante skoledag fortsat et stykke ude i horisonten.

Randers: Det kan godt være, at fællesområderne ligger øde hen på Nørrevangsskolen, men mandag morgen klokken 8 var der alligevel mere liv på skolen end længe.

Mandag var nemlig dagen, hvor folkeskolernes ældste elever, 6. til 10. årgang, igen måtte gøre de yngre elever selskab på skolerne som en del af genåbningens anden fase.

Uden krammere, men med én tildelt indgang per klasse, masser af håndvask og afstandsanbefalinger at leve op til.

- Det er jo fantastisk at have fyldt skolen igen. Det har vi glædet os til, og det har eleverne også. Vi frygtede jo, at vi ikke så dem igen før efter sommerferien. Det er skønt, siger Martin Larsen, som er skoleleder på Nørrevangsskolen.

- Det er rigtig mange elever, som har ventet på at komme afsted. Mange har isoleret sig og har derfor savnet deres kammerater. En stor del har selvfølgelig også savnet det faglige ved at kunne gå rigtigt i skole igen, men det er især det sociale og samværet, som har fyldt, tilføjer han.

Annonce
De randrusianske folkeskoler genåbner på forskellig vis for de ældste årgange. Få overblikket her. Kilde: Randers Kommune

Ventet på afklaring

Eleverne kan dog ikke hygge sig rundt om bordtennis- og bordfodboldbordene rundt på skolen. Indendørsarealerne er kun beregnet til at gå fra klassen til toilettet, hvor hver klasse i øvrigt har fået sit eget markeret med skilt på døren.

Snakken må derfor foregå udenfor under de forskudte pauser. Alt sammen for at begrænse smittespredningen.

I den henseende har skoleleder Martin Larsen været begunstiget af en skole, som har de fysiske rammer til at håndtere alle elever under de nye vilkår. Særligt nu, hvor afstandsanbefalingerne er reduceret fra to til en meter fra næsetip til næsetip.

Det betyder, at der er plads til en hel klasse i et lokale.

- Siden Mette Frederiksen meldte ud, at der kunne åbnes igen, har vi bare gået og ventet på de endelige retningslinjer. Vi har egentlig planlagt genåbningen efter de retningslinjer, der var i fase 1. Derfor har vi ret hurtigt kunnet justere det i forhold til de lempelser, som der kom i retningslinjerne, siger Martin Larsen.

Lempelser eller ej. Eleverne er stadig kommet tilbage til en anden skoledag, end de er vant til. Der er i hvert fald et altoverskyggende fokus de første dage.

- Indtil vi hører andet fra ministeren, er det vigtigste, at vi mindsker smittespredningen. Hygiejne er derfor det primære i starten. Vi sørger for, at eleverne lærer at vaske hænder grundigt, og vi har de rette procedurer for det. Det er også vigtigt at finde ud af, at man skal blive hjemme, hvis man har symptomer eller er syg, siger Martin Larsen.

Et stykke fra normal skoledag

Afsættet på alle landets folkeskoler er fortsat, at der bliver bedrevet nødundervisning. Det vil sige, at det ikke vil være muligt at leve op til almindelige standarder for undervisning alle steder - herunder normalt timetal.

- Vi er stadig et stykke fra en normal skoledag. Der foregår rigtig meget god undervisning, men det er klart, at nogle af fagene i mindre grad vil være i spil, end hvis det havde været et almindeligt skema. Som en start er der også taget mere hensyn til, at klasserne får en kendt voksen, end til hvad fag læreren har, forklarer Martin Larsen.

Hver af udskolingens klasser på Nørrevangsskolen har ved genåbningen to lærere tilknyttet for at efterkomme sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

På den anden side af Kristi himmelfartsferien vurderer Martin Larsen dog, at det er muligt at lade lærerne rotere, så deres fagkompetencer kommer i spil fra klasse til klasse. Fagligheden og læringen hos den enkelte elev er derfor i trygge hænder.

- Det er jo en noget uvant situation for alle, men der har været fjernundervisning indtil nu i alle fag, så lærerne har et ret godt billede af, hvad niveauet er hos den enkelte elev. Så jeg tænker, at det vigtige her i starten er relationerne og det sociale, siger Martin Larsen, skoleleder på Nørrevangsskolen.

Eleverne skal blandt andet spritte deres computerer af i løbet af dagen, hvor de heller ikke må bruge skolens indendørs fællesfaciliteter. Foto: Anne Myrup Pedersen
Martin Larsen er skoleleder på Nørrevangsskolen, som mandag var en af de første folkeskoler i Randers Kommune, der kunne byde velkommen tilbage til de ældste elever. Foto: Anne Myrup Pedersen
Alle klasser har deres egen ind- og udgang fra klasselokalerne, som kun de bruger. Det er også i området ude foran det lokale, hvor de kan holde pauser. De ses altså kun med klassekammeraterne i løbet af en skoledag. Foto: Anne Myrup Pedersen
De første dage bliver der gjort ekstra meget ud af at få styr på hygiejne og procedurer. Hver klasse har blandt andet fået tildelt et toilet, som de skal bruge. Foto: Anne Myrup Pedersen
Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce