Annonce
Udland

Rapport peger på Ruslands rolle ved nedskydning af MH17

Alexander Khudoteply/Ritzau Scanpix
Efterforskere opsnapper opkald og siger, at Rusland havde indflydelse, da passagerfly blev ramt over Ukraine.
Annonce

Et internationalt hold, der har efterforsket nedskydningen af et malaysisk passagerfly over det østlige Ukraine i 2014, siger, at det har opsnappet telefonopkald, der peger på, at den russiske regering spillede en rolle.

Rusland kalder de nye oplysninger falske.

MH17 blev skudt ned 17. juli 2014 under en flyvning fra Amsterdam i Holland til Kuala Lumpur i Malaysia. Alle 298 om bord omkom.

Flyet blev ramt over et område, der samme forår var overtaget af prorussiske oprørere i det østlige Ukraine. Her udråbte de Donetsk Folkerepublik (DNR).

- Nye analyser på grundlag af vidneudsagn, og andre oplysninger afslører, at den russiske indflydelse i DNR gik længere end bare militær støtte, og at forbindelserne mellem russiske embedsmænd og DNR-ledere så ud til at være tætte, siger efterforskerne i gruppen (JIT).

JIT fastslog allerede i juni, at raketten, der ramte passagerflyet, kom fra Ruslands flybase i Kursk ikke langt fra grænsen til Ukraine.

Ved den lejlighed sigtede JIT tre russere og en ukrainer for drab på de 298 om bord på MH17.

JIT siger nu, at oprørerne i den selvudråbte folkerepublik DNR - som formentlig affyrede raketten - var i tættere kontakt med Rusland og under større indflydelse end tidligere antaget.

Desuden lyder det, at Rusland kan have spillet en større rolle ved nedskydningen af passagerflyet, end det tidligere har stået ved.

JIT offentliggør på sin hjemmeside opsnappede telefonopkald og -samtaler, som blev ført mellem parterne.

JIT nævner i den sammenhæng Sergej Aksjonov, den russisk udpegede leder på Krim, og Vladislav Surkov, der er rådgiver for Ruslands præsident, Vladimir Putin.

- Disse telefonnumre blev anvendt på daglig basis for at drøfte administrative, finansielle og militære spørgsmål i DNR. JIT ønsker at vide, af hvem disse telefonnumre blev anvendt, hedder det.

JIT skriver videre, at det i forhold til den russiske regering "rejser spørgsmål om deres mulige involvering i opstillingen (af raketten), som skød MH17 ned".

En talskvinde for Ruslands udenrigstjeneste siger, at JIT fordrejer tingene.

- De offentliggjorde noget materiale, en del af det viser sig at være falsk. En anden del er ikke bekræftet. Vi har været gennem dette mange gange, siger hun ifølge nyhedsbureauet Tass.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Her er dokumentationen: TV2 inviterede til skjulte optagelser, men kommunen takkede nej

Coronavirus

Live: Ingen enighed efter timelange forhandlinger om næste fase af genåbning

Annonce