Annonce
Østjylland

Rasmus flyttede til Grenaa efter konens job: Kom selv i arbejde gennem unik ordning

Rasmus Kristian Schøning var medfølgende ægtefælle, da hans hustru fik job i Grenaa, men et godt samarbejde med Norddjurs Kommune var en af faktorerne, som skaffede ham job hos Søren Nymarks maskinvirksomhed, Nymark og Fogh Teknik. Foto: Annelene Petersen
Nyuddannede Rasmus Kristian Schøning var arbejdsløs, da han fulgte efter sin nyansatte hustru til Grenaa. Men med hjælp fra Norddjurs' unikke ægtefælletilbud står han i dag med et godt job.
Annonce

Grenaa: Der var ikke meget tvivl, da Rikke Alsbjerg Schøning fra efteråret 2018 fik tilbudt en fast stilling som museumsinspektør ved Østjyllands Museum i Grenaa. Hendes ægtefælle Rasmus Kristian Schøning og deres barn, skulle flytte med.

For i kulturformidlingsbranchen er der mange projektansættelser, så de faste flytter man efter. Rasmus Kristian Schøning er uddannet som cand. merc. i organisation og strategi, og han havde ikke noget job på hånden.

Men i Norddjurs Kommune opfandt man for nogle år tilbage - inspireret af en virksomhedsejer - en særlig ordning. En fortrinsretordning for ægtefæller, som det så fint hedder. Det er et samarbejde mellem kommunen og erhvervslivet, hvor virksomheder forpligter sig til at være særligt opmærksomme på tilflyttende ledige ægtefæller.

Annonce

Interesse i lokalområdet

En af de virksomheder, som allerede fra begyndelsen var med i den ordning, er Nymark og Fogh Teknik, som er en maskinfabrik i Grenaa med 12 år på bagen.

- Vi takkede ja, fordi vi altid er interesserede i at komme i dialog med potentielle nye medarbejdere, og fordi vi har stor interesse i, at det går godt for vores område, forklarer ejer og direktør Søren Nymark.

Rasmus Kristian Schøning kendte ikke Norddjurs' særlige ordning, men han var glad for det netværk- og coachforløb, som kommunen sendte ham igennem.

- Den ansvarlige var superdygtige og forstod de individuelle behov, og vi fik mulighed for at skabe relationer til det relevante netværk, forklarer han.

Både udvalgsformand og forvaltningschef i Norddjurs Kommune glæder sig over Rasmus Kristian Schønings ansættelse. Han roser gerne deres indsats. - Jamen jeg synes, de forsøger at gøre godt stykke arbejde og sætte de rigtige brikker sammen i et meget kompliceret og vanvittigt stort puslespil, siger han. Foto: Annelene Petersen

Det var dog ikke kun dette forløb, som betød, at Rasmus for få måneder siden kunne skrive under på en ansættelseskontrakt hos Nymark og Fogh Teknik.

Faktisk blev virksomheden i første omgang kontaktet af jobcenteret i Aarhus. Men Søren Nymark vidste, hvem Rasmus Kristian Schøning var og kunne derfor kontakte Norddjurs Kommune for et lignende tilbud.

Annonce

Praktik og løntilskud endte med kontrakt

Det betød, at nytilflytteren kom i praktik i Grenaa-firmaet. I første omgang for at hjælpe dem med en ISO-certificering.


Ansættelser er en kompliceret proces, hvor kemi og kompetencer og omstændigheder spiller sammen. Så denne type løsninger vil ikke blive én til én. Men hvis det kan være et lod eller to på vægtskålen, så er vi rigtig glade.

Arbejdsmarkedschef i Norddjurs Kommune, Erik Holck Hansen, om ægtefælleordningen.


- Han gjorde det super godt, og gennem praktiktid og job med løntilskud fik vi hans kompetencer prøvet af og fandt ud af, at han passede godt ind, forklarer Søren Nymark, som ikke havde lovet Rasmus Kristian Schøning et job.

Men fremgangen i virksomheden og en mulighed for at overføre nogle administrative opgaver til den nyansatte betød, at han i april i år fik en fastansættelse.

Selvom den endelige aftale ikke komme i mål direkte via ægtefællesordningen, mener Søren alligevel, at den spiller en rolle.

- Der er jo flere omstændigheder i spil, men ægtefællegarantien betyder, at jeg er bevidst om Rasmus' situation, forklarer han.

Annonce

Ét lod på vægtskålen

For arbejdsmarkedschef i Norddjurs Kommune, Erik Holck Hansen, kommer det ikke som en overraskelse, at den særlige ægtefælleordning bare er én blandt flere omstændigheder.

- Ansættelser er en kompliceret proces, hvor kemi og kompetencer og omstændigheder spiller sammen. Så denne type løsninger vil ikke blive én til én. Men hvis det kan være et lod eller to på vægtskålen, så er vi rigtig glade, slår han fast.

- Hvert år vil jeg skyde på, at der flytter mellem 30 og 70 ledige ægtefæller til kommunen, og når det lykkes at få nogle af dem i arbejde i kommunen, bliver vi så glade. Og hvis vi så samtidig skaffer virksomheder den arbejdskraft, de mangler, er det endnu bedre. Det er jo derfor, vi går på arbejde, siger arbejdsmarkedschefen.

Også formanden for kommunens erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalg, Else Søjmark, klapper i hænderne over det positive resultat.

Annonce

Håber på ringe i vandet

- Det er en rigtig dejlig historie, som vi håber vil sprede sig som ringe i vandet. Denne slags initiativer tager ofte noget tid at løbe igang, men når man så kan skabe de gode resultater, kan det føre til flere, forklarer hun, og understreger, hvor betydningsfuldt det gode erhvervssamarbejde i kommunen er for succesen.

- Det handler både om at kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft, men også om at støtte op om den familie, der følger med, hvis man har fået job i Norddjurs, forklarer hun.

For Rasmus Kristian Schøning er det vigtigste, at han er kommet i job et sted, hvor han kan bruge sine kvalifikationer.

- Jeg er bare glad for, at man kan bruges og blive en del af et større team og få mulighed for at tage noget ansvar, forklarer han, og roser sin nye hjemkommune.

- Djursland er et fantastisk naturområde. Jeg kommer fra Skive, og der er lige langt til Øst- og Vestkysten. Men af en eller anden grund kørte vi altid til Vesterhavet. Det kan jeg ikke forstå i dag, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Her er dokumentationen: TV2 inviterede til skjulte optagelser, men kommunen takkede nej

Annonce