Annonce
Debat

Reaktion på søvnartikel

Annonce

Læserbrev: Den 12. september kunne jeg med stor entusiasme læse om, at Randers Kommune vil have øget fokus på søvn og tilmed vil hjælpe borgere, der har problemer med at sove. Det er et stort skridt for sundheden, når man som kommune går ind og anerkender søvnens vigtighed for vores trivsel og sundhed, om end det for længst er bevist, at en dårlig søvn øger risikoen for hjertekarsygdomme, overvægt, stress, depression og meget, meget andet.

Det var derfor med stor ærgrelse, at jeg kunne læse de kommentarer, som de folkevalgte politikere valgte at knytte til debatten. At ”forældrene skal tage sig sammen” er et direkte foruroligende syn på, hvorledes søvnproblemer skal forstås og dermed også håndteres, og det negligerer fuldstændig de omstændigheder, der samfundsmæssigt og kulturelt ligger til grund for de stadigt voksende problemer – ikke bare med at sove, men også at opnå en søvn af en ordentlig kvalitet.


Søvn kan ikke skiftes ud med andre aktiviteter, hvor sunde de end må fremstå i diverse undersøgelser.


Det er korrekt, at forældre skal tage ansvar for børnenes vaner og rutiner, også når det kommer til søvn, men at sige, at problemet er opstået, fordi forældrene netop ikke ”har taget sig sammen”, og ikke har været deres ansvar voksent – det er helt udenfor skiven. Det er en meget uvidende tilgang til søvnproblemernes omfang og ikke lovende for en kommune, der ønsker at være ”first mover”. Og hvis man mener, at søvnen kan ”trumfes” med morgenmad og cykelture, så kan det blive en lang, måske umulig rejse, før man overhovedet når dertil, hvor man forstår søvnens betydning for både mental udvikling og psykisk og fysisk trivsel.

Søvn kan ikke skiftes ud med andre aktiviteter, hvor sunde de end må fremstå i diverse undersøgelser. Søvnen skal sammen med kost og motion have de bedst mulige vilkår, men ingen af de tre kan stå alene, og de påvirker hinanden – på både godt og ondt. Ja, søvn og sundhed er en kompleks størrelse, og man kunne fristes til at sige, at der muligvis er nogle byrådspolitikere, der ikke bør udtale sig og da slet ikke træffe beslutninger på så vigtigt et område, som søvnen er, før de selv har fået sig en rigtig god nats søvn.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Midttrafik retter ind: Nu kører bussen igen i Helstrup - men kun som midlertidig løsning

Randers FC For abonnenter

Transfervinduet lukker om 14 dage: Nej til Amankwaa, nyt om Kehinde og tro på en god coronahandel

Annonce