Annonce
Danmark

Redaktøren i den røde stol: Brændeovne er dødhyggelige

Peter Rasmussen, chefredaktør, avisen Danmark.
Annonce

Danskerne er som regel et tålmodigt folkefærd. Vi finder os både i høje skattetryk, brotakster og nogle af Europas dyreste bilafgifter. Men hvis nogen vil beskatte vores brændeovne eller ligefrem skrotte dem, så rejser modstanden sig.

Avisen Danmark har i de seneste uger beskrevet regeringens planer om at tvinge boligejere til at udskifte deres brændeovne med nyere og mindre forurenende modeller ved boligsalg. Problemet med brændeovnene er, at de er langt den største danske kilde (70 procent) til udledning af fine partikler.

Ved indånding sætter partiklerne sig i lungerne og i blodet, hvor de kan give anledning til åndedræts- og kredsløbsproblemer. Institut for Miljøvidenskab har beregnet, at 400 dødsfald om året skyldes røgen fra vores egne brændeovne.

Allerede i 2017 konkluderede Skatteministeriet, at brændeovnsejerne slet ikke betaler for de helbredsomkostninger, som partiklerne fra brændefyringen er årsag til. En opgørelse fra Nationalt Center for Miljø og Energi viser, at brændeovnenes udledninger i Danmark medfører øgede samfundsomkostninger på 4,2 milliarder kroner om året. Derfor foreslog Skatteministeriet en såkaldt differentieret afgift efter, hvor meget ovnen bruges - registreret med en måler i skorstenen.

Den er afgift er foreløbig - nå-ja - gået op i røg. Så nu forsøger miljøminister Lea Wermelin sig i stedet med et lovforslag om at udfase brændeovne fra før 2003. Den idé er de Radikale, SF og Enhedslisten med på.

Men det er der mange andre der ikke er. Seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling Kåre Press-Kristensen oplever jævnligt at blive truet i anonyme telefonopkald, når han udtaler sig om faren ved brændeovne; for eksempel med trusler som: ”Ved du, hvor hårdt en brændeknude slår?”.

Her på avisen har vi fået mails fra folk, der mener, at vores artikler om de forurenende brændeovne er ”fake news” og at brændeovne slet ikke er skadelige for mennesker. Og Dapo, der er foreningen af danske leverandører af Pejse og brændeovne, anerkender ikke ministeriets beregning af, at brændeovne er skyld i 400 dødsfald om året.

De tager dog sagen ”ansvarligt og seriøst”, som pressechefen formulerer det - der ligger selvfølgelig også en god forretning og venter, hvis regeringen kommer igennem med sit lovforslag.

Men foreløbig er loven ikke kommet igennem Folketinget, så vi, der har brændeovn, kan stadig smide en ekstra knude på og lade hyggen sprede sig. En hygge, der altså ikke er helt gratis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Dét lærte vi af sejren mod Esbjerg: Sløjt fremmøde, minutter til glemmebogen og et taktisk svinkeærinde

Randers FC For abonnenter

Reaktioner efter sejren: Vito viste vejen - men kun til andenpladsen

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra Vito-show på Cepheus Park: En hård aften for et par unge knægte

Annonce